Prima pagină » Titlurile zilei » Suspiciune de focar de tuberculoză la Grădinița Kiki! Părinții vin cu informații de ultimă oră: „Există 4 cazuri de boală activă, cu legătură epidemiologică între ele”

Suspiciune de focar de tuberculoză la Grădinița Kiki! Părinții vin cu informații de ultimă oră: „Există 4 cazuri de boală activă, cu legătură epidemiologică între ele”

05 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Părinții copiilor de la Grădinița Kiki, din Rediu, suspectează că în cazul unității de învățământ ar fi vorba de un focar de infecție, deoarece un adult și 3 minori au tuberculoză activă. Părinții susțin că toate cele 4 cazuri de boală activă au legătură epidemiologică între ele, astfel că oficial ar trebui să se declare focar de infecție și să se închidă grădinița.

Părinții cred că la Grădinița Kiki există un focar de tuberculoză

Primul caz de tuberculoză a apărut în luna aprilie a anului 2024, când o educatoare a aflat că are boală activă. Aceasta a luat contact cu cei 14 copii din grupa pe care o avea în grijă, 7 dintre micuți fiind pozitivi, mai apoi, la testul IDR. Acum, părinții susțin că numărul de cazuri de tuberculoză a crescut la 4, fiind diagnosticați încă doi copii, o fetiță care încă frecventează grădinița și un băiețel ce a fost retras de la Kiki în martie 2024.

„Am aflat că mai sunt doi copii care au tuberculoză activă, un băiețel care a fost retras de la grădiniță în luna martie, dar care mai are o soră la Grădinița Kiki, și o fetiță, dar mama acesteia nu crede că fetița sa are această boală. Ambii copii au leziuni pulmonare, deci nu au tuberculoză a ganglionilor limfatici, așa cum se întâlnește adesea în cazul copiilor, este ceva mai grav. Este foarte ciudat că ambii copii sunt din grupa țintă, unde au fost înregistrate și primele cazuri de tuberculoză activă. Deci există 4 cazuri de boală activă, cu legătură epidemiologică între ele, astfel, oficial ar trebui să se declare focar de infecție și să se închidă grădinița. Mamei băiețelului i s-a transmis să-l izoleze de ceilalți doi frați, încă nu se știe cât de contagios este, trebuie să mai meargă la niște investigații. Am înțeles că în ambele cazuri s-a recomandat internarea, dar în cazul băiețelului acest lucru nu a putut fi posibil, deoarece nu are cine să stea cu ceilalți frățiori ai lui, mama trebuie să rezolve, mai întâi, problema asta, iar mai apoi o să-l interneze. Și copilul meu a ieșit pozitiv la testarea IDR, a început tratamentul profilactic de câteva zile, încă nu l-am retras de la grădiniță, am zis să aștept să văd cum reacționează la tratament. Acum că am aflat despre aceste noi cazuri, o să-l retrag de tot, pentru că mă tem. Dacă nu se ascundea situația, copilul meu avea acum deja 2 luni de tratament, nu doar câteva zile”, a declarat părintele unui copil de la Grădinița Kiki.

Florin Bocai: „Dacă, într-adevăr, existau alte două cazuri, noi trebuia să fim primii informați”

Directorul și proprietarul Grădiniței Kiki a declarat că nu fost informat de medicii din cadrul Dispensarului TBC cum că s-au confirmat încă 2 cazuri de tuberculoză. De asemenea, Florin Bocai a precizat că 11 copii au ieșit pozitiv la testul IDR. Testul de piele (cutanat) pentru tuberculoză, cunoscut ca testul de tuberculină sau test IDR la tuberculină, este utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza (TBC). Acest răspuns poate să apară dacă persoana are în prezent TBC, dacă a fost expusă la acesta în trecut sau dacă a primit vaccinul BCG împotriva TBC.

„Eu am luat legătura, miercuri, 3 iulie 2024, cu medicul care se ocupă de ancheta epidemiologică și nu ne-a spus că ar fi confirmate încă două cazuri de tuberculoză. Acestea sunt informații fără o bază solidă. La ora actuală, avem lista completă a tuturor copiilor pozitivi și negativi, pentru că era foarte important să se testeze atât copiii din grupa țintă, cât și cei din celelalte grupe. Era foarte importantă testarea tuturor copiilor, pentru a avea o oglindă clară a situației. Părinții sunt subiectivi și emoționali, nu toți, drept dovadă, aveam 80 de copii prezenți. Din grupa țintă, astăzi, sunt prezenți la grădiniță 7 copilași, deci jumătate. Nu știu de ce unii părinți sunt atât de agresivi, atâta răutate omenească nu am putut să cred că există. În grupa țintă, 7 copii au fost negativi la testare IDR, 7 pozitivi, mai sunt și în celelalte două grupe pozitivi, un copil la o grupă și doi sau trei copii la cealaltă grupă, deci avem 11 pozitivi, dar boală are o singură fetiță. Sunt două cazuri de boală activă, la trei cazuri se declară focar de infecție. Dacă, într-adevăr, existau alte două cazuri, noi trebuia să fim primii informați, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Florin Bocai, directorul Grădiniței Kiki, unde s-au depistat mai multe cazuri de tuberculoză.

Numărul de cazuri de tuberculoză a rămas același

Dr. Adriana Sorete Arbore, medic pneumolog, coordonatoarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din zona de Nord-Est, a explicat de ce în rândul părinților planează suspiciunea că în cadrul Grădiniței Kiki există 4 cazuri de boală activă.

„Într-adevăr, s-a prezentat la testare un băiețel care era retras de la grădiniță și care nu se afla pe lista contacților, astfel că nu a fost testat inițial. Mama lui cred că a aflat de la ceilalți părinți și s-a prezentat cu el la Dispensarul TBC pentru testare. S-a dovedit că băiețelul avea tuberculoză activă. Înțelegem că părinții sunt îngrijorați, dar trebuie să stabilim când a fost copilul retras de la grădiniță și care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii, pentru a vedea dacă îmbolnăvirea sa are legătură epidemiologică cu celelalte cazuri. Primul caz de tuberculoză a apărut în luna aprilie a anului 2024, trebuie văzut dacă, în ultimele 3 luni, copilul a fost contact. Trebuie respectate o serie de protocoale. Despre cea de-a doua fetiță despre care părinții susțin că ar avea tuberculoză activă nu știm nimic. La momentul de față, sunt confirmate doar cele două cazuri de TBC, fiind vorba despre persoana de sex feminin, angajată în cadrul grădiniței, și acea fetiță. Mai multe detalii despre ancheta epidemiologică nu pot să vă dau, pentru că trebuie respectată confidențialitatea pacienților, nu pentru că se încearcă protejarea grădiniței”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, medic pneumolog, coordonatoarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din zona de Nord-Est.

Momentan, în cadrul Grădiniței Kiki nu există un focar de infecție, motiv pentru care aceasta și-a reluat activitatea începând de luni, 1 iulie 2024. Înainte de redeschidere, la unitatea de învățământ s-au desfășurat acțiuni de dezinsecție și decontaminare, iar toți angajații au fost testați. 

Comentarii
  • Cand spui fam Bocai F si a lui sotie boarfa Adina Bocai, tragi apa ca si cum faci kaka si pleci mai departe!!!!

  • si cand zici bOvidiu e definitia melteanului cu 2 clase care de invidie si frustrare mananca tot ce scoate pe gura, pardon”kur”…exemplul de votant aur/sos pe care daca-l pui sa faca o adunare iti raspunde cu “laba”

  • Și de ce trebuie să-ți duci musai copilul la Kiki ? Îți pune cineva pistolul la cap ? Nu mai duce nimeni copii acolo și gata, se închide șandramaua.

  • Corp de control al MS către DSP/Amb pneumo Iași

  • Buhai tine copiii netestati și în clădirea KIKI 4,iar acolo au apărut deja cazuri pozitive(cel puțin latent)

  • Camelia Vasilescu se pare că păstrează plicul cu sponsorizarea de la Bocai numai pentru ea.Nu este frumos doamnă,împarte frățește cu Dr.Arbore și Branza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *