Prima pagină » International » Suspectul care l-ar fi împuşcat pe preotul ortodox în Franţa, reţinut de poliţişti

Suspectul care l-ar fi împuşcat pe preotul ortodox în Franţa, reţinut de poliţişti

31 oct. 2020, 23:00,
George Cristian în International

Un preot ortodox grec care închidea o biserică din orașul francez Lyon a fost împușcat sâmbătă cu o pușcă de vânătoare de un atacator singuratic care, iniţial a fugit dar conform unor surse CNN, ar fi fost prins de oamenii legii.

Preotul este grav rănit, a declarat sursa poliției. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 16:00 (amiază ET), a adăugat sursa.

Premierul francez Jean Castex a declarat reporterilor că a avut loc un „incident grav”, dar că „nu avem încă elemente precise”.

Castex a mai spus că va fi activat un „centru de criză”.

Ministerul de Interne al Franței a scris pe Twitter că un incident grav de securitate este în curs de desfășurare în apropierea cartierului Jean-Macé din Lyon și că există un cordon de securitate.

Martorii au spus că biserica, din centrul orașului, era greco-ortodoxă. O altă sursă de poliție a spus că preotul era de naționalitate greacă și a putut să spună serviciilor de urgență când soseau că nu și-a recunoscut agresorul.

Un suspect a fost arestat la un magazin din Lyon

Un suspect a fost arestat câteva ore mai târziu la un magazin de kebab din Lyon și plasat în custodia poliției, a spus prima sursă de poliție. Cu toate acestea, nu a existat nici o confirmare a faptului că persoana respectivă este suspectul agresor sau dacă poliția încă mai căuta pe altcineva.

Oficialii francezi nu au indicat că atacul este legat de terorism. Parchetul francez antiterorism nu fusese sesizat, așa cum este normal atunci când ofiţerii legii suspectează o legătură de terorism, a declarat radiodifuzorul francez BFMTV.

Incidentul a avut loc la două zile după ce un bărbat care a strigat „Allahu Akbar!” (Dumnezeu este cel mai mare) a decapitat o femeie și a ucis alte două persoane într-o biserică din Nişă.

Un învățător dintr-o suburbie din Paris a fost decapitat

În urmă cu două săptămâni, un învățător dintr-o suburbie din Paris a fost decapitat de un atacator de 18 ani care, aparent, a fost supărat de profesor, arătând un desen animat al profetului Mohammad în timpul unei clase.

Miniștrii avertizaseră că ar putea exista și alte atacuri militante islamiste. Președintele Emmanuel Macron a trimis mii de soldați pentru a proteja locuri precum lăcașele de cult și școlile.

Atacul de la Nişa a avut loc în ziua în care musulmanii sărbătoresc ziua de naștere a profetului Mohammad. Mulți musulmani din întreaga lume s-au supărat în legătură cu apărarea Franței a dreptului de a publica desene animate înfățișând profetul.

O a treia persoană a fost luată în custodia poliției în legătură cu acel atac, a declarat sâmbătă o sursă a poliției. Agresorul suspect a fost împușcat de polițiști și a rămas în stare critică în spital.

Macron a preluat sâmbătă emisiunile de difuzare în limba arabă, spunând că a înțeles publicarea de desene animate care înfățișează profetul Mohammad poate șoca unii oameni, dar că nu există nicio justificare pentru actele de violență.

Într-un interviu acordat sâmbetei lui Al Jazeera, Macron a spus că poziția sa a fost interpretată greșit: că nu a susținut niciodată publicarea de desene animate considerate jignitoare de către musulmani, ci a apărat dreptul la libera exprimare.

„Înțeleg și respect faptul că oamenii ar putea fi șocați de aceste caricaturi, dar nu voi accepta niciodată o justificare pentru actele de violență asupra acestor caricaturi”, a spus Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *