Prima pagină » Sanatate » Susanu Clinic : Epilarea definitivă laser – Eficiență și rezultate optime
Susanu Clinic : Epilarea definitivă laser – Eficiență și rezultate optime

Susanu Clinic : Epilarea definitivă laser – Eficiență și rezultate optime

10 feb. 2025, 08:03,
în Sanatate

Epilarea laser este cea mai avansată metodă de îndepărtare a firelor de păr nedorite și de obținere a pielii netede. Metodele vechi de epilare ce folosesc lama de ras, ceara sau cremele de depilare reprezintă soluții pe termen scurt pentru o problemă constantă și încep să piardă teren în favoarea opțiunilor moderne, mai eficiente, adaptate vieții cotidiene.

Epilarea laser se adresează atât femeilor cât și bărbaților care doresc să scape de firele de păr nedorite. Însă este deosebit de important ca specialistul care efectuează procedura să fie calificat pentru aceasta. La începutul perioadei de dezvoltare a tehnologiei laser numai persoanele cu tenul deschis și fire de păr închise la culoare puteau beneficia de epilare laser în siguranță. În ziua de azi avansarea tehnologiei permite inclusiv tratarea persoanelor cu ten de culoare închisă. Se recomandă ca evaluarea inițială și indicația de tratament să fie stabilită de medic deoarece complicațiile posibile asociate utilizării laserului în necunoștință de cauză includ arsurile și cicatricile inestetice.

Care este ciclul de viață a firului de păr?

Un singur fir de păr este format din tulpina propriu-zisă (porțiunea care se vede la suprafața pielii) și rădăcina ce cuprinde foliculul pilos responsabil de regenerarea continuă a părului. Ciclul de viață a firului de păr presupune trei faze: creștere (anagen), regresie (catagen) și cădere (telogen). La finalul fazei de creștere părul începe să se degradeze treptat și să cadă. Este important de știut faptul că firele de păr nu au un ritm de creștere sincronizat. În orice moment unele fire de păr se află într-un proces de dezvoltare, altele de cădere.

Cum acționează laserul asupra firului de păr?

Principiul de acțiune a laserului se bazează pe transmiterea unui fascicul luminos cu o anumită lungime de undă și un anumit interval al pulsului pentru a obține efectul dorit la nivelul unor structuri (cromofori) fără a leza țesuturile din jur. Acesta este principiul fototermolizei selective ce permite utilizarea laserului pentru tratamentele medicale.

Cromoforul utilizat în cazul epilării este melanina, cea care conferă culoare firului de păr și pielii. Aceasta este de două tipuri: eumelanina – responsabilă de culoarea șatenă și neagră a părului și feomelanina – regăsită la nivelul părului blond și roșcat. Fasciculul laser este absorbit la nivelul melaninei din firul de păr ce duce la încălzirea foliculului și distrugerea acestuia fără lezarea pielii.

Însă nu toate tipurile de laser acționează la fel pe orice tip de piele. Cantitatea de melanină din piele este variabilă de la persoană la persoană și este influențată de factori ereditari.

Tipurile de ten influențează rezultatul epilării laser. Scala Fitzpatrick clasifică tipurile de ten de la I – cel mai deschis, la VI – cel mai închis și este utilizată pentru a evalua oportunitatea tratamentului laser. Persoanele cu ten de culoare deschisă (Fitzpatrick I, II) sunt candidați buni pentru epilare laser. De regulă cu cât tenul este mai deschis la culoare cu atât sunt necesare mai puține ședințe. Și persoanele cu ten de culoare medie (Fitzpatrick III) pot fi candidați buni, dar rezultatul depinde mai mult de culoarea firului de păr. Spre deosebire de anii anteriori acum și persoanele cu tenul mai închis la culoare (Fitzpatrick IV,V) pot beneficia de epilare laser cu rezultate bune datorită îmbunătățirilor aduse echipamentelor laser.

Culoarea firului de păr influențează de asemenea răspunsul la tratament. Părul deschis la culoare este cel mai dificil de tratat din cauza prezenței feomelaninei care nu absoarbe la fel de eficient lumina laser. Părul șaten poate fi tratat cu succes, dar va necesita mai multe ședințe pentru un rezultat mulțumitor. Părul de culoare închisă este cel mai bun candidat la tratament deoarece conține cel mai mult pigment și va necesita cele mai puține ședințe.

Acum putem trata în siguranță tenurile de tip I-V cu ajutorul platformei laser duale Nobleen ce cuprinde două tipuri de laser: Alexandrite de 755 nm și Nd:YAG de 1064 nm. Laserul Alexandrite prezintă o lungime de undă cu nivel de absorbție maximă la nivelul melaninei ceea ce duce la obținerea celor mai convingătoare rezultate pentru tenurile de culoare deschisă și medie fără a fi nevoie de intensități mari ale fasciculului. Laserul Nd:YAG este în mod particular eficient pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite chiar și la persoanele cu ten mai închis la culoare. Datorită lungimii de undă mai mare permite penetrarea pielii la o profunzime mai mare cu intensitate scăzută și tratarea oricărui tip de ten cu un risc foarte scăzut de hiper- sau hipopigmentare. Utilizarea unei singure piese de mână pentru ambele tipuri de laser cât și adaptabilitatea facilă a diametrului spotului luminos ușurează și scurtează considerabil durata procedurilor.

Cât de multe ședințe laser am nevoie?

Numărul de ședințe depinde de zona tratată, tipul tenului și al părului. Deoarece nu toți foliculii se află în aceeași fază de evoluție poate fi nevoie de un număr variat, în general 4-6 ședințe la interval de o lună. Ulterior pot fi necesare ședințe de întreținere la 3-6 luni pentru a asigura distrugerea tuturor foliculilor.

În funcție de zona tratată o ședință poate dura între 30-60 minute.

Cum mă pregătesc pentru ședința de epilare laser?

În primul rând înainte de începerea tratamentului laser este necesară o consultație cu medicul specialist în cadrul căreia vă va fi explicată procedura, rezultatele preconizate în funcție de tipul de ten și de păr și eventualele efectele secundare posibile.

Se recomandă evitarea expunerii la soare cât și soluțiile autobronzante timp de 6 săptămâni înainte de ședință.

Nu vă epilați cu ceară, penseta sau aparatul de epilat timp de 4 săptămâni înainte de ședință pentru a nu îndepărta firul de păr din folicul. Pentru epilarea laser la nivelul feței această durată poate fi redusă la 2 săptămâni datorită vitezei crescute de creștere a părului la acest nivel. Puteți utiliza epilarea cu lama de ras pe parcursul acestei perioade deoarece nu afectează foliculul.

Cum decurge ședința de epilare laser?

Majoritatea persoanelor nu necesită anestezic local, însă pentru a reduce nivelul de disconfort se poate aplica cremă anestezică la nivelul zonei de tratat. Platforma laser Nobleen are încorporat un sistem de răcire ce reduce nivelul durerii făcând tratamentul laser cât mai agreabil posibil.

Ce trebuie să fac după ședința de epilare laser?

Imediat după tratamentul laser pot fi prezente roșeața și inflamația zonei tratate, efecte ce dispar de regulă după câteva ore, însă pot fi prezente până la 2 zile în cazul pielii sensibile. Aplicarea de comprese reci sau creme pentru expunerea la soare ameliorează senzația.

Pe toată durata tratamentului este necesară utilizarea cremelor de protecție solară cu SPF30+.

Evitați iritarea zonei tratate prin scărpinarea și pe cât posibil atingerea acesteia.

Alte efecte secundare ce apar de regulă includ: furnicături, amorțeli sau mâncărimi locale. Apariția arsurilor cu flictene este extrem de rară în ziua de azi datorită echipamentelor moderne existente cu sisteme de răcire eficiente. Hiperpigmentarea este foarte rară, în special la persoanele cu tenul mai închis la culoare, iar efectul este de regulă temporar.

Reactivarea infecției herpetice poate fi determinată de tratamentul laser. De aceea este necesară profilaxia cu medicație antivirală înainte de începerea tratamentului. Riscul de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau keloide va fi evaluat de medic în cadrul consultației inițiale.

Dr. Mara-Ștefana Popescu

Medic specialist Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

SusanuClinic

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să folosească celebra schemă care ascunde costuri uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Sarmale cu frunze de podbal, cum făceau bunicile odată. Redescoperă gustul uitat al tradițiilor
SportpeSurse
Ciolacu a semnat actul prin care maghiarii din România își freacă mâinile de bucurie
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
Dailybusiness.ro
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
RomaniaTV
BREAKING NEWS! NINSORI în București, în acest weekend! Temperaturile scad brusc cu până la 15°C
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare IMEDIAT ce apare în Monitorul Oficial
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`