Prima pagină » Local » Surpriză uriașă cu ultimul lot din axa Iași-Suceava! 20 de milioane de euro s-au dus în buzunarele celei mai controversate firme din județ
Surpriză uriașă cu ultimul lot din axa Iași-Suceava! 20 de milioane de euro s-au dus în buzunarele celei mai controversate firme din județ

Surpriză uriașă cu ultimul lot din axa Iași-Suceava! 20 de milioane de euro s-au dus în buzunarele celei mai controversate firme din județ

26 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

„Regele asfaltului” din Iași a pus mâna pe 20 de milioane de euro din banii județului. Contractul pentru reabilitarea drumului din lotul 3 al axei rutiere Iași-Suceava a ajuns la Eky Route SRL, firma lui Ioan Echimov. Marea perdantă a fost firma care lucrează pe primele 2 loturi din axa rutieră, Alpenside SRL. Eky Sam a câștigat a doua oară această licitație, prima fiind, însă, contestată la CNSC

Una dintre cele mai așteptate lucrări de reabilitare a drumurilor din județul Iași a încăput pe mâna unui controversat afacerist. Reabilitarea drumurilor incluse în lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava a fost atribuită firmei Eky Route SRL, societate controlată de Ioan Echimov.
Procedura de atribuire s-a derulat cu mai multe luni de întârziere, din cauza unor contestații. Recent, însă, autoritatea județeană a decis să atribuie contractul de 96 de milioane de lei (19,6 milioane de euro) firmei care a prins și alte contracte dubioase pe drumurile din Iași. Contractul cuprinde reabilitarea DJ 281 Belcești – Ceplenița – DN 28B și a DJ 281, de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, pe o lungime de circa 40 de kilometri.

Lovitură dată de Ioan Echimov pe drumurile din județ

În urma evaluării ofertelor, firma Eky Sam SRL s-a clasat pe primul loc, iar Alpenside SRL a ieșit pe locul 2. Deocamdată, procedura se află în termenul legal de depunere a constestațiilor, astfel încât nu s-a făcut nicio comunicare oficială. Cert este că cei din comisia de licitație au decis ca lucrarea pe cei 40 de kilometri să ajungă la Eky Route.
La licitația anterioară, Echimov a înscris firma Eky Sam SRL. În urmă cu mai multe luni, comisia de licitație a declarat câștigătoare firma Eky Sam SRL pentru lucrările pe lotul 3, însă procedura a fost contestată de Daroconstruct SRL la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În aceste condiții, procedura a fost anulată, iar totul a fost reluat de la bun început.

Ioan Echimov a schimbat firma ca să câștige 20 de milioane de euro

Axa rutieră Iași-Suceava are o lungime de 192 de kilometri, traversează 22 de localități, iar costurile totale ale proiectului sunt de 103 milioane de euro. La licitația anterioară, firma Daroconstruct SRL, patronată de Giani Canschi, a contestat modul de atribuire a licitației. Canschi a contestat faptul că societatea Eky Sam SRL a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene și nu avea dreptul să participe la procedura respectivă.
Acea societate a primit în mandatul anterior de la CJ Iași o serie de contracte dubioase, în ciuda problemelor cu legea pe care firma le are.

Milioane de euro, pentru o firmă din București

Primele două loturi din axa rutieră Iași-Suceava au fost atribuite asocierii Alpenside SRL București-General Trust Argeș. Este vorba despre lotul 1 (DJ 282 limită Iași-Rediu-Movileni-Gropnița-DJ 281D – 29,584 km) și lotul 2 (DJ 281D, de la Coarnele Caprei-Focuri-Gropnița, și DJ 281B Coarnele Caprei- Belcești DJ 281 – 22,001 km).
Valoarea primului lot este de 12,7 milioane de euro, iar al doilea lot are o valoare de 9,1 milioane de euro. Și Alpenside SRL a lucrat cu greutate pe aceste două sectoare de drum, scandalurile cu angajații fiind la ordinea zilei. Lucrarea ar urma să fie gata până la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *