Prima pagină » Local » Surpriză făcută de polițiștii ieșeni refugiaților din Ucraina

Surpriză făcută de polițiștii ieșeni refugiaților din Ucraina

05 mart. 2022, 02:00,
Andreea Andrei în Local

Agenții din cadrul Poliției Rutiere Iași au efectuat o acțiune de informare ce a vizat persoanele care intră pe teritoriul României alungați de războiul din Ucraina. Odată cu informațiile esențiale de siguranță personală, agenții de Poliție le-au oferit și băuturi calde celor opriți în trafic.

Vineri, 4 martie 2022, agenții din cadrul Poliției Rutiere Iași au efectuat o acțiune de informare în care au fost vizate persoanele cu cetățenie ucraineană ce au intrat pe teritoriul țării noastre.

Polițiștii au oprit toate automobilele înmatriculate în Ucraina și le-au oferit flyere cu informații esențiale, scrise atât în limba engleză, cât și în limba ucraineană. Acțiunea a avut loc la Vânători, localitate de frontieră.

Din ce în ce mai mulți refugiați fug de războiul din Ucraina

Flyere informative emise de Politie, scrise in engleza si ucraineana, contin fotografii cu politisti si insigne de Politie

Flyerele împărțite de Poliție au fost redactate în engleză și ucraineană

Fie că tranzitează România, fie merg spre orașe din țara noastră, tot mai mulți ucraineni se refugiază la noi de frica atacurilor lui Putin ce devin mai violente pe zi ce trece. Agenții din cadrul Serviciului Rutier Iași au oprit toate autoturismele cu numere de înmatriculare ucrainene pentru a le oferi ocupanților câte o băutură caldă și un flyer cu informații esențiale pentru protecția personală. De asemenea, refugiații au fost informați cu privire la numărul unic de urgențe 112 și au primit exemple-specimen ale insignelor oficiale ale Poliției Române.

„Este vorba despre informații care le sunt transmise privind siguranța personală. De exemplu, sunt transmise date referitoare la faptul că este important să nu arate sumele de bani pe care le au asupra lor, să se informeze cu privire la casele de schimb valutar, să schimbe bani doar la acele case de schimb autorizate, să se informeze din timp cu privire la locurile de cazare și, de ce nu?!, dacă au nelămuriri sau neclarități, să contacteze sau să li se adreseze polițiștilor pe care îi întâlnesc în trafic pentru a obține informații necesare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, Anca Vîjiac.

Pliantele împărțite de polițiști sunt scrise atât în limba engleză, cât și în limba ucraineană și au informații care să le ofere șansa să evite orice incident pe teritoriul României. În conținutul materialului informativ sunt și fotografii menite să ajute persoanele să identifice corect uniformele și insignele oficiale ale Poliției.

 Doua femei și un caine maro, intr-o masina

Helen a fugit din Kiev împreună cu fiica sa, Ansatasia, și de cățelul familiei

Mulți refugiați din Odesa au ales să vină la Iași

Doua femei imbracate in uniforma Politiei Romane toarna ceai dintr-un termos langa o masina neagra

Pe lângă informații și sfaturi utile, polițiștii le-au oferit cafea și ceai cald refugiaților

După atacurile violente ale Rusiei îndreptate către Odesa, tot mai mulți ucraineni din oraș cât și din apropierea acestuia vin către România, de teamă că își vor pierde viețile. Astfel, ei pleacă spre țările vecine cu strictul necesar, lăsând în urmă casele pline de tot ce au strâns în vreme de pace.

Locuitorii din Odesa care au ajuns la Iași erau dintre cei norocoși, reușind să plece cu mașina personală, însă toți au spus că și-au luat cu ei doar actele, banii și minimul necesar de haine. Denis este unul dintre cetățenii din Odesa care a plecat spre Germania, tranzitând Republica Moldova și România. Acesta a povestit că are mai mult de 3 zile de când a plecat de acasă și că a lăsat în urmă tot ce nu era esențial fără să stea pe gânduri.

La rândul lor, Helen și Anastasia au plecat luându-și cu ele doar cățelul și câteva haine. Mama și fiica au plecat singure la drum din Kiev și se îndreptau către Cluj-Napoca.

„Aceasta este fiica mea și am făcut asta pentru a-i salva viața. Alegerea a fost între a rămâne în viață sau a fi speriat și să nu faci nimic, pentru că situația devine din ce în ce mai gravă. Alegerea a fost grea, dar era varianta cea mai bună“, a declarat Helen, o femeie din Kiev.

Helen a mai spus că nu se gândește că e periculos să călătorești prin Europa fără un bărbat și că preferă această situație decât teroarea pe care a trăit-o acasă. Polițiștii ieșeni au sfătuit toate persoanele să facă pauze de odihnă și să conducă preventiv, în funcție de starea meteo. Acțiunea informativ-preventivă din data de 4 martie 2022 a agenților IPJ Iași vine ca măsură luată în situația fluxului mărit de persoane ce fug de războiul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`