Autoritățile locale realizează un recensământ pe raza municipiului Iași. Refuzul de a oferi date sau furnizarea de date eronate sau incomplete s-ar putea sancționa cu amendă de la 400 la 800 lei. În apartamentele din cele peste 1.500 scări de bloc din Iași sunt cazați peste 5.000 de câini în mod oficial, dar în realitate numărul animalelor este mult mai mare, având în vedere faptul că multe persoane nu au declarat animalele sau nu dețin actele necesare pentru acestea
Pentru a fugări singurătatea și monotonia urbană, tot mai mulți ieșeni care locuiesc la bloc își iau un animal de companie pe care îl țin în apartament. Pentru că nu se cunoașteau deloc date referitoare la numărul animalor de companie din municipiul Iași, autoritățile locale au demarat anul trecut un fel de recensământ al acestora. Concret, șefii Primăriei Iași au vrut să știe câte animale sunt cazate în apartamentele din blocurile de pe raza orașului, având în vedere numărul tot mai crescut al acestora, iar astfel a fost făcută numărătoarea câinilor. Direcția de Statistică din cadrul Primăriei Iași a centralizat datele primite de la Asociațiile de Proprietari din Iași, ai căror reprezentanți au înregistrat câinii care au deținători legali.
Astfel, conform numărătorilor, o medie de aproape 4 câini există înregistrați la nivelul fiecărei scări de bloc, asta deși realitatea este alta, având în vedere faptul că mulți cetățeni nu au câinii înregistrați și declarați în mod oficial. În cele aproape 1.590 scări de bloc din Iași sunt înregistrați aproximativ 5.500 de câini. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare, având în vedere numărul ridicat de animale nedeclarate și neînregistrate cu acte la DSV.
„Direcția de Statistică a Primăriei Iași realizează acest recensământ pentru a vedea exact câte animale de companie se află în scările de bloc. Trebuie să știm cu ce avem de-a face pentru că tot mai multe persoane au animale de companie. Reprezentanții Asociațiilor de proprietari furnizează date cu câinii din fiecare apartament și tot ei vor decide în cadrul Adunărilor Generale cum se vor organiza în continuare. Există situații în care nu au fost declarați toți câinii, sunt multe persoane care nu au animalele înregistrate nici la DSV, în mod oficial aceștia sunt considerați câini comunitari. Acolo unde există nemulțumiri că sunt prea multe animale într-un apartament, se face un regulament de ordine interioară la nivelul Asociației și se poate impune o taxă specială sau un număr de maximum doi câini într-un apartament”, a explicat Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari din Iași.
Există și scări cu un câine la două apartamente
Cele mai aglomerate cartiere din municipiul Iași din punctul de vedere al câinilor cu stăpân sunt zonele Păcurari, Tătărași sau Nicolina. Concret, la nivelul Străzii Vasile Lupu 83, între 5 și 7 căini sunt cazați în fiecare scară de bloc, la blocul G6 din Aleea Nicolina sunt înregistrați 8 câini, la fel ca și în blocul C6 din Șoseaua Națională sau bl. 1 din Zimbrului nr. 13. Aproape cel mai mare număr de câini înregistrați oficial într-o scară din Iași este 20. În scara A a bloculuI Green Hill din strada Insula Verde nr. 19 există nu mai puțin de 20 de câini înregistrați, asta la un număr de 44 de apartamente și 94 de persoane cazate acolo.
Un număr de 26 de câini este înregistrat însă pe strada Lăcrămioarelor, la blocul 1, Sc. 1. Aici sunt cazate însă 169 de persoane. Pe aleea Teilor și pe aleea Pinilor, există câte 9 câini cazați în scările de bloc. Cei mai puțini câini înregistrați oficial sunt în apartamentele din zona Codrescu-Copou, acolo unde sunt cazați mulți studenți și unde sunt zone ocupate de case. O altă situație cu care se confruntă atât autoritățile, cât și cetățenii este mizeria lăsată în urmă de patrupede.
Amenzi usturătoare pentru cei care refuză să ofere date corecte
După ce se vor centraliza toate datele referitoare la numărul animalelor de companie, autoritățile locale vor demara și o serie de verificări. Astfel, refuzul de a oferi date sau furnizarea de date eronate sau incomplete cu privire la situația animalelor de companie s-ar putea sancționa cu amendă de la 400 la 800 lei. Totodată, înstrăinarea sau decesul animalului ar trebui anunțate în termen de 15 zile lucrătoare, în caz contrar fiind aplicabilă o sancțiune de 200, până la 600 lei.
De asemenea, trebuie anunțată și nașterea puilor sau cumpărarea unui nou patruped.
Prin această acțiune demarată de autoritățile locale, pe lângă o evidență exactă a animalelor de companie, Primăria Iași urmărește și ca, la nivelul Asociațiilor de Proprietari, să fie întocmite o serie de regulamente interioare. La votul proprietarilor se va propune impunerea unei taxe speciale pentru fiecare al doilea câine cazat într-un apartament sau acest lucru poate fi exclus în totalitate.