Prima pagină » Actualitate » Supremația petrodolarului american amenințată de noua monedă BRICS! Alianța economică pregătește o lovitură

Supremația petrodolarului american amenințată de noua monedă BRICS! Alianța economică pregătește o lovitură

18 oct. 2024, 11:18,
Redacția BZI în Actualitate

Supremația petrodolarului american este amenințată de intenția țărilor din BRICS de a lansa noua monedă care va fi garantată, parțial, cu aurul de care dispun țările membre a alianței economice.

Din BRICS fac parte, printre altele, China, Rusia, Brazilia, Africa de Sud, India dar și Iranul. În războiul economic cu SUA aceste țări caută o alternativă la dolarul american și ar putea să o realizeze odată cu congresul care începe pe 22 octombrie 2024.

Supremația petrodolarului amenințată de noua monedă BRICS

Crearea unei potențiale monede BRICS ar putea permite acestor țări să își consolideze independența economică față de petrodolarul american, în timp ce concurează cu sistemul financiar global actual, care este dominat de dolarul american, implicat în aproape 90% din toate tranzacțiile valutare. Până recent, aproape toate tranzacțiile cu petrol erau efectuate în dolari americani, însă, în 2023, aproximativ 20% din aceste tranzacții au fost realizate în alte valute.

Această situație este în mare măsură influențată de războiul comercial dintre SUA și China, precum și de sancțiunile impuse de SUA asupra Chinei și Rusiei. Dacă țările BRICS vor adopta o nouă monedă de rezervă, acest lucru ar putea avea consecințe notabile asupra dolarului american, ducând la scăderea cererii pentru acesta și accelerând procesul de dedolarizare. Aceste schimbări ar putea influența economia SUA și pe cea globală.

În timpul primei dezbateri prezidențiale din Statele Unite, desfășurată pe 10 septembrie între fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte Kamala Harris, Trump și-a reafirmat intenția de a introduce tarife stricte împotriva statelor care vor încerca să se distanțeze de dolarul american în calitate de monedă globală.

De ce doresc națiunile BRICS să creeze o nouă monedă?

Țările membre ale BRICS au numeroase motive pentru a-și dori crearea unei noi monede. Problemele economice globale recente, alături de politicile externe agresive ale SUA, au determinat aceste națiuni să exploreze această opțiune. Scopul lor este de a-și proteja mai bine propriile interese economice și, totodată, de a reduce dependența de dolarul american și euro.

Când ar putea fi lansată o monedă BRICS? Deocamdată, nu există o dată clară pentru implementare, însă liderii acestor state au dezbătut intens ideea. În cadrul celui de-al 14-lea Summit BRICS din 2022, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că țările BRICS plănuiesc să creeze o „nouă monedă de rezervă globală” și sunt deschise să colaboreze cu parteneri comerciali echitabili.

În aprilie 2023, președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, și-a exprimat susținerea pentru o monedă BRICS, întrebând retoric: „De ce Banca BRICS nu ar putea avea o monedă pentru a sprijini comerțul dintre Brazilia și China sau alte țări BRICS? Cine a decis că dolarul trebuie să fie moneda de referință după renunțarea la standardul aurului?”

Cu toate că, înaintea Summitului BRICS din august 2023, au existat speculații că se va face un anunț oficial legat de această monedă, acest lucru nu s-a concretizat.

Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud pentru BRICS, a declarat că aproximativ 40 de țări și-au exprimat interesul de a adera la grup.

Ce beneficii ar avea BRICS dacă ar lansa o nouă monedă

O monedă nouă pentru țările BRICS ar aduce beneficii semnificative, printre care se numără consolidarea cooperării economice între membrii grupului și reducerea influenței Statelor Unite la nivel global.

Prin adoptarea acestei monede, poziția dolarului american ca monedă de rezervă ar putea fi slăbită, iar alte țări ar putea fi încurajate să formeze alianțe pentru a dezvolta monede regionale proprii. În plus, o astfel de schimbare ar contribui la diminuarea riscurilor asociate cu volatilitatea economică globală, în special în contextul măsurilor unilaterale, și ar reduce dependența de dolarul american.

Această monedă ar facilita, totodată, integrarea economică între națiunile BRICS și ar putea fi un pas important spre un comerț internațional mai eficient. Țările BRICS urmează să se întâlnească pentru cel de-al 16-lea summit anual la Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie. BRICS, o organizație interguvernamentală cu creștere rapidă, formată în prezent din nouă state membre (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Unite Aran), organizează summituri regulate din 2009. Dacă noua monedă BRICS va fi lansată aceasta va fi o mare amenințare asupra petrodolarului american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`