Prima pagină » Economic Local » Suprafața cu produse ecologice din Iași a crescut simțitor în ultimele două luni. Producătorii au obținut atestatele pentru a cultiva legume sau fructe fără chimicale
Suprafața cu produse ecologice din Iași a crescut simțitor în ultimele două luni. Producătorii au obținut atestatele pentru a cultiva legume sau fructe fără chimicale

Suprafața cu produse ecologice din Iași a crescut simțitor în ultimele două luni. Producătorii au obținut atestatele pentru a cultiva legume sau fructe fără chimicale

09 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii au obținut atestatele pentru produse ecologice cultivate pe o suprafață de 220.000 de hectare, o suprafață mai mare înregistrată în ultimele două luni. Producătorii din Iași au solicitat documentele de la Direcția Agricolă pentru cultivarea lavandei, a legumelor fără chimicale, a mierii sau a fructelor de pădure. Cei care au obținut atestatul de producător ecologic trebuie să respecte niște măsuri clare privind cultivarea produselor

Suprafața cultivată cu produse ecologice, în Iași, a crescut în ultimele două luni de la 160.000 de hectare la 220.000 de hectare. Această suprafață cu culturi ecologice este exploatată de peste 300 de ieșeni care sunt în primul an de la atestare sau în anul 2 sau 3. În funcție de tipurile de culturi deținute de fermierii din Iași, aceștia au trimis mai multe documente la Direcția Agricolă pentru a primi atestatele de producători ecologici. Potrivit specialiștilor Direcției Agricole Iași, a crescut interesul pentru obținerea acestui document mai ales din partea producătorilor de fructe de pădure, lavandă sau legume.

Ieșenii sunt interesați de obținerea certificatului ecologic, iar suprafața cultivată cu produsele naturale a crescut în anul 2020

Gabriel Hoha, directorul Direcției Agricole Iași, susține că în Iași sunt atât producători, cât și procesatori certificați ecologic.

„De exemplu, la lavandă, avem 21 de producători care sunt și procesatori, deci produc numai din lavandă diverse produse. Sunt și producători care dețin suprafețe mai mari cu cereale și care au obținut atestatele de producători ecologici. Noi îi ajutăm pe toți cei care vor să primească acest document și se observă interesul ieșenilor pentru obținerea acestei certificări”, susține Gabriel Hoha.

În ceea ce privește legumicultorii din Iași care au primit atestatul de la Direcția Agricolă, aceștia dețin suprafețe mici cu legume.

Legumele ecologice sunt tot mai căutate de consumatorii din Iași care sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs natural

Una dintre familiile de producători din Iași care face agricultură ecologică cu atestat și care are aproximativ 5.000 de metri pătrați cu mai multe soiuri de legume este familia Ioniță. În urmă cu doi ani au renunțat la legumele din comerț și le consumă pe cele produse în grădina lor.

„Când a apărut cel de-al doilea copil în viața noastră am renunțat cât mai mult la produsele din comerț, pentru că am vrut să aibă un start sănătos, să știe ce înseamnă să mănânci sănătos. Nu vrem ca gusturile legumelor naturale să se piardă și de aceea am amenajat o grădină pe un teren din spatele casei bunicilor și am avut deja o mică producție. Iar pentru a fi siguri că totul este natural, am cerut și certificatul ecologic, pe care l-am primit”, susține Iuliana Ioniță.

Producătorii care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor

Producătorii din Iași de fructe de pădure, miere sau alte culturi se mai pot înscrie la Direcția Agricolă Iași pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Fermierii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru 88.000 de hectare cultivate cu culturi de primăvară

Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași au finalizat verificarea cererilor de despăgubiri de secetă depuse de fermierii din Iași pentru culturile de primăvară. Dintr-o suprafață solicitată de peste 100.000 de hectare au fost declarate ca fiind calamitate 88.000 de hectare cu aceste culturi. Cele mai mari probleme au fost la floarea-soarelui și porumb. Astfel, jumătate din suprafața calamitată este cu porumb și 21.000 de hectare este cu floarea-soarelui. Fermierii din Iași au primit despăgubirile de secetă pentru 34.000 de hectare cu culturi de toamnă calamitate din cauza secetei.

Comentarii
  • Si pare ca domnul a facut ceva pentru asta???

  • Băi profesore arați ca un mozolit. Pune mâna pe o carte!!!! Apuca-te de treaba ca iei salariu degeaba numai pe șmenuri pentru unii dintre studentii tai….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *