Prima pagină » Economic Local » Suprafața afectată de secetă, în Iași, a ajuns la 80.000 de hectare. Fermierii mai pot depune cereri la primării
Suprafața afectată de secetă, în Iași, a ajuns la 80.000 de hectare. Fermierii mai pot depune cereri la primării

Suprafața afectată de secetă, în Iași, a ajuns la 80.000 de hectare. Fermierii mai pot depune cereri la primării

26 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Suprafața afectată de secetă, din județul Iași, a ajuns la 80.000 de hectare. Fermierii din 20 de județe din țară au depus cererile pentru despăgubiri

Fermierii din județul Iași au depus cereri pentru despăgubiri de secetă pentru o suprafață de 80.000 de hectare. Iașul este în topul județelor unde seceta a făcut ravagii, în acest an. Cele mai multe probleme sunt la culturile de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui, fiind afectate în proporție de 60-80 la sută. Printre comunele afectate de seceta pedologică sunt Ipatele, Comarna, Costuleni, Cozmești, Gorban, Grozești, Moșna, Prisăcani, Răducăneni, Horlești, Dagâța, Tansa, Țibana, Țibănești, Voinești, Ciurea, Drăgușeni, Mogoșești, Scânteia și Șcheia. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), suprafață totală afectată de secetă, la nivel național, este de 120.000 de hectare, în 20 de județe, respectiv Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Ilfov, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Timișoara, Vaslui și Vrancea. Este vorba atât despre culturile de primăvară, cât și cele de toamnă.

Ca urmare a secetei pedologice, s-au constituit deja comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele meteo extreme. În plus, Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe, la un nivel de 70 la sută și 85 la sută, pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2022.

A crescut suprafața afectată de secetă din Iași

În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole Județene Iași, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii sau producătorii agricoli din zonele afectate către autorităților locale.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative, realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia. Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august, pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie, pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui). Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că una dintre comunele din Iași unde seceta pedologică a făcut ravagii este Dumești.

Fermierii din Iași cu sisteme de irigații au udat culturile mai des

Fermierii din Iași care au sisteme de irigații au încheiat cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare contracte pentru o suprafață de 31.000 de hectare. În ultima lună, a crescut numărul solicitărilor venite din partea agricultorilor care au udat culturile și de 3 ori pe zi. Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI). Fermierii din Iași primesc gratuit apa pentru irigații.

Pe de altă parte, suprafața afectată de secetă, din județul Iași, ar putea crește în următoarea perioadă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *