Suporterii Politehnicii Iași au început să se pregătească de aniversarea de 80 de ani a clubului. Astfel, pe unul din malurile Bahluiului a fost făcut un graffiti uriaș, cu numele și anul fondării echipei
Deși situația clubului de fotbal este una controversată, iar suporterii de la „Băieții Veseli” nu încurajează echipa actuală, aceștia nu au uitat de clubul pe care îl iubesc. Astfel, ieri, a apărut un graffiti uriaș pe malul Bahluiului, spre zona Tudor Vladimirescu, pe care scrie „Politehnica Iași 1945”.
Suporterii sărbătoresc aniversarea Politehnicii Iași
„Băieții Veseli” nu pot sta departe de echipa pe care o iubesc și au făcut un graffiti în semn de iubire pentru clubul pe care îl susțin. Modelul de culoare albastră măsoară câțiva metri și se observă imediat. Totuși, prin oraș mai sunt diferite semne în numele clubului Poli Iași. Astfel, pe 27 aprilie 2025, Politehnica Iași va împlini 80 de ani de când este înființată. Următorul meci de fotbal, din Copou, va avea loc duminică, contra celor de la FC Botoșani.
Pe data de 27 aprilie 1945 a fost înregistrată oficial prima echipă de fotbal din Iași. Atunci se numea Sportul Studențesc, o echipă formată din studenți pasionați de fotbal. Pe atunci, Stadionul „Emil Alexandrescu” încă nu era construit. La 31 mai 1945, clubul devine ASPI (Asociația Sportivă Politehnica Iași). Formația a participat în Divizia B în anul 1946-1947, ocupând locul 12 din 14 echipe.
Identitatea clubului
În 1948, denumirea se schimbă din nou, în CSU (Clubul Sportiv Universitar). Tot în divizia secundă, ocupă locul 4 în anul 1948 și locul 6 în 1949. În anul 1950, CSU se transformă în Știința Iași, după ce s-a încercat fuzionarea între fotbaliștii muncitori și studenți, fiind selectați cei mai buni jucători. Echipa a evoluat, în continuare, în Divizia B până în anul 1958.
Tot în 1958, Știința Iași și CFR fuzionează și se constituie Clubul Sportiv Muncitoresc Studențesc (CSMS), iar, în paralel, apare și Unirea Iași cu restul jucătorilor rămași de la cele două echipe. În anul 1959, Unirea Iași a ocupat un loc mai bun în clasamentul diviziei B, față de CSMS.
Echipa de care s-au îndrăgostit ieșenii
La începutul anilor ’60, formația din Copou a reușit să promoveze în prima ligă a României. Au urmat mai multe sezoane în care CSMS s-a menținut în primul eșalon fotbalistic. În anul 1972, echipa a retrogradat în divizia B, însă, în următorul sezon, a reușit să promoveze din nou. Atunci s-a format echipa de care toată lumea s-a îndrăgostit: Costaș, Pop, Romilă, Ianul, Stoicescu, Sofian, Micloș, Simionaș, Goleac, Costăchescu, Hanceriuc, Maric, Incze, Amarandei, Lupulescu, Dănilă, Moldovan.
La începutul anilor ’80, formația ieșeană a retrogradat din nou, dar a obținut imediat promovarea. Deja, generația de jucători se schimbase, iar din lot făceau parte: Bucu, Anton, Ciocîrlan, Kereszi, Radu, Cioacă, Nemțeanu, Simionaș, Florean, Paveliuc, Pachițean, Romilă, Negri, Gheorghiu, Burdujan, Oprea, Ionescu, Agachi, Cojocaru, Naste, Munteanu. Din anul 1985, echipa a retrogradat și a reușit să promoveze abia după 10 ani. După anii ’90, clubul s-a confruntat, în permanență, cu probleme financiare și de ordin managerial, zbătându-se între primele 2 divizii de fotbal, chiar retrogradând până în Liga a 3-a, la un moment.
Suporterii Politehnicii Iași nu au uitat de aniversarea de 80 de ani a clubului pe care îl iubesc.
Cică stadionul nu era construit… Și unde jucau măi? Pe maidan? Era stadion și atunci, dacă arena s-a extins în 1960 nu înseamnă că nu exista nimic atunci.
Toată vopseaua aia unde se duce?
Un lucru mai penibil decat echipele romanesti de „folbal” sunt suporterii de „folbal”.