Prima pagină » Sanatate » Vocea farmacistului » Suplimente de fier. Cum trebuie sa le iei pentru a fi eficiente

Suplimente de fier. Cum trebuie sa le iei pentru a fi eficiente

29 oct. 2019, 13:50,
în Sanatate

Uneori, avem nevoie de suplimente de fier pentru a trata cea mai frecventa forma de anemie, anemia feripriva. De asemenea, daca sunteti insarcinata sau alaptati aveti nevoie de suplimente de fier, la fel si daca faci sport foarte activ. Pentru a fi eficiente, trebuie sa respecti insa cateva reguli atunci cand iei astfel de suplimente.

Anemia cu deficienta de fier (anemie feripriva) apare atunci cand nu exista suficient fier in celulele rosii. Fara un nivel sanatos de fier, celulele rosii din sange nu pot oferi in mod eficient oxigen celulelor si tesuturilor. Sigur ca o parte cheie a tratarii acestui tip de anemie o reprezinta consumul alimentelor bogate in acest nutrient. De asemenea, poate fi necesar sa luati suplimente de fier pentru a reconstrui depozitele de fier din corp.

Forme de suplimente de fier

Suplimentele de fier pot fi luate sub forma de capsule, tablete, tablete masticabile si lichide. Atunci cand vi seprescrie fier respectati intocmai recomandarile medicului. A lua mai mult fier decat ai nevoie poate provoca grave probleme medicale. De exemplu, prea mult fier in sange poate contribui la formarea de radicali liberi si poate creste riscul de atac cardiac, mai ales la barbati.

In mod normal, fierul din sange revine la normal dupa 2 luni de terapie cu fier in majoritatea cazurilor. Ar trebui sa continuati sa luati suplimente inca 6-12 luni pentru a construi depozitele de fier ale corpului in maduva osoasa.

Forma de fier asimilata cel mai bine este fierul organic. Aceasta formula nu produce constipatie si nu este agresiva pentru persoanele sensibile. Sulfatul de fier, fierul anorganic, care se gaseste in unele suplimente nutritive, poate distruge vitamina E. De aceea este recomandat a se administra la 8 ore distanta. Suplimentele de fier organic, cum sunt cele care contin gluconat de fier, fumarat feros, citrat feros sau peptonat feros – nu neutralizeaza vitamina E.

Suplimente de fier: reguli de administrare

Fierul se absoarbe cel mai bine pe stomacul gol. Cu toate acestea, unele suplimente de fier pot provoca crampe stomacale, greata si diaree la unele persoane. Este posibil sa fie nevoie sa luati fier cu o cantitate mica de alimente pentru a evita aceasta problema. Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru a asimila fierul.

Laptele, calciul si antiacidele NU trebuie luate in acelasi timp cu suplimentele de fier. Ar trebui sa astepti cel putin 2 ore dupa ce ai luat aceste alimente inainte de a lua fierul. Nu luati fier in timpul meselor care contin alimente bogate in fibre – cereale integrale, legume crude si tarate. De asemenea, evitati alimentele si bauturile cu cofeina.

Unii medici sugereaza sa luati un supliment de vitamina C sau sa beti suc de portocale cu pastila de fier. Acest lucru poate ajuta fierul sa se absoarba mai bine in organism. A lua fierul cu 240 mililitri de lichid este, de asemenea, in regula.

Interactiunea fierului cu alte medicamente

Fierul interactioneaza cu o serie de medicamente. De exemplu, scade eficienta bifosfonatilor, a unor antibiotice precum tetraciclina, penicilina si ciprofloxacina si a medicamentelor utilizate pentru boala Parkinson si convulsii. Daca urmati un tratament cu astfel de medicamente asteptati cel putin 2 ore.

Se recomanda pastrarea unui interval de timp intre administrarea antiacidelor – trisilicat de calciu, aluminiu simagneziu si a sarurilor de fier, de exemplu, 2 ore. Asta pentru a evita scaderea absorbtiei gastro – intestinale a fierului.

Fierul poate să scada absorbtia fluorochinolonelor prin chelare, determinand scaderea concentratiei plasmatice si urinare a fluorochinolonelor. Fluorochinolone trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau dupa administrarea de fier. Tot minim 2 ore ar trebui sa se pastreze si intre administrarea suplimentelor de fier si a hormonilor tiroidieni (tiroxina).

Efecte secundare

Constipatia si diareea sunt foarte frecvente. Greturile si varsaturile pot aparea cu doze mai mari, dar pot fi controlate luand fier in cantitati mai mici. Decat sa renuntati, mai bine consultati-va cu medicul pentru a trece la o alta forma de fier.

Scaunele negre sunt normale atunci cand luati tablete de fier. De fapt, acest lucru este un semn ca tratamentul functioneaza corect. Discutati imediat cu medicul daca: sunt urme rosii in scaun, apar crampe, dureri ascutite sau durere in stomac.

Formele lichide de fier iti pot pata dintii. Incercati sa combinati fierul cu apa sau alte lichide (cum ar fi sucul defructe sau sucul de rosii) si sa beti solutia cu paiul. Petele de fier pot fi indepartate prin periajul dintilor cu bicarbonat de sodiu sau peroxid.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`