Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Suplimente care imbunatatesc atentia in ADHD

Suplimente care imbunatatesc atentia in ADHD

22 nov. 2019, 18:01,
BZI.ro, în Sanatate

Exista suplimente care imbunatatesc atentia in ADHD, iar unele chiar au dovedit stiintific acest efect. Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate este o tulburare de neurodezvoltare. Exista tipul in care predomina deficitul de atentie si tipul in care predomina hiperactivitatea.

In unele momente din viata, orice copil poate fi hiperactiv, impulsiv sau neatent. Asta nu inseamana insa ca sufera de tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). Stilul de viata din prezent tine copiii mai mult in interior decat afara. Asa ca in lipsa unor activitati in aer liber, cei mici nu reusesc sa isi consume energia intr-un mod adecvat.

Cand ne referim la ADHD ne imaginam, de obicei, un copil care pare in miscare continua, care vorbeste aproape non-stop, care incalca regulu si face numai ce vrea. ADHD este insa mai mult. Exista tipul in care predomina hiperactivitateasi si impulsivitatea si este mai frecvent in randul baietilor. Si exista tipul in care predomina deficitul de atentie si care este mai frecvent la fete.

Diagnosticul de ADHD este pus de medicul psihiatru sau neurolog, de regula dupa varsta de 6-7 ani. Pana atunci se considera oarecum normal comportamentul hiperactiv si durata mica de concentrare a atentiei. Mai ales in cazul baietilor, este o etapa normala in procesul de dezvoltare.

Suplimente care imbunatatesc atentia

Daca si copilul tau a primit un astfel de diagnostic si vrei sa-l ajuti sa-si creasca concentrarea, poti sa-l ajuti cu unele suplimente. Exista suplimente care imbunatatesc atentia, iar unele sunt accesibile. Potrivit unui studiu pe lista de suplimente care imbunatatesc atentia in ADHD, puteti include uleiul de peste.

Cercetatorii de la King’s College London si China Medical University din Taichung, Taiwan, au investigat efectul suplimentelor de ulei de peste omega-3 asupra functiei cognitive la tinerii cu ADHD. Studiul randomizat a implicat 92 de tineri cu ADHD, cu varste intre 6-18 ani.

Timp de trei luni, tinerii au primit fie doze mari de acid eicosapentaenoic cu acid gras omega-3 (EPA), fie un placebo. Rezultatele au aratat ca dintre participantii care au primit suplimentul, cei care au avut cel mai scazut nivel de EPA in sange au dovedit o atentie si o vigilenta imbunatatite. Acest efect nu s-a regasit si la cei cu valori sanguine EPA normale sau mari.

Efecte adverse neasteptate

Cercetarea a identificat, de asemenea, unele consecinte adverse ale administrarii suplimentelor omega-3. Persoanele cu un nivel ridicat de EPA in sange care au luat suplimentul au aratat o crestere a impulsivitatii. Cercetatorii sugereaza ca aceste rezultate indica nevoia psihiatrilor de a adopta o abordare personalizata a medicamentului atunci cand trateaza tinerii cu ADHD. Practic pot fi administrate suplimente care imbunatatesc atentia, dar dupa o analiza atenta a cazului.

„Suplimentele omega-3 au functionat doar la copiii care aveau niveluri mai mici de EPA in sangele lor. Este ca si cum interventia ar reface lipsa acestui nutrient important”, spune Carmine M. Pariante. Acesta este profesor in sectia de medicina psihologica la King’s College London si autorul principal al studiului.

El a subliniat ca studiul nu ar trebui sa fie un motiv pentru parinti sa inceapa sa ofere tinerilor suplimente care imbunatatesc atentia pe baza de omega-3 fara sa consulte mai intai un medic.

Suplimente care imbunatatesc atentia versus tratamentul standard

Rezultatele studiului recent se adauga celor din cercetarile anterioare ale aceleiasi echipe. Acestia au descoperit ca ADHD a fost mai frecvent la tinerii cu deficienta de omega-3. Tratamentul standard pentru tinerii cu ADHD include oferirea de stimulanti. Un astfel de stimulant, metilfenidatul, duce in mod obisnuit la imbunatatiri – intre 0,22 si 0,42 pentru atentie si vigilenta.

In acest studiu, tinerii cu EPA scazut, care au primit supliment omega-3, au prezentat imbunatatiri cu un efect de 0,83 pentru vigilenta si 0,89 pentru atentie concentrata. Prof. Pariante sugereaza ca „pentru copiii cu deficienta de omega-3, suplimentele de ulei de peste ar putea fi o optiune preferabila tratamentelor cu stimulent standard”.

Cu toate acestea, echipa subliniaza, de asemenea, ca suplimentele pot avea consecinte adverse pentru tinerii care nu au o deficienta de omega-3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *