Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Suplimente care cresc riscul de cancer la prostata

Suplimente care cresc riscul de cancer la prostata

14 oct. 2019, 14:31,
în Sanatate

A lua suplimente de vitamine si minerale in ideea de a preveni boala nu este intotdeauna o solutie buna. Mai ales cand nu stii exact ce sa iei. Si asta pentru ca sunt suplimente care cresc riscul de cancer la prostata. Medicii atrag atentia persoanelor care apeleaza la suplimente. Acestia sustin ca barbatii nu ar trebui sa ia seleniu sau vitamina E pentru a preveni cancerul de prostata sau orice altceva in acest sens.

In 2001 s-a dat startul udiului SELECT – studiu de prevenire a cancerului cu seleniu si vitamina E. Existau atunci mari sperante ca se va dovedi ca acesti nutrienti pot ajuta babatii. Rezultatele au aratat exact opusul. Administrarea de seleniu sau vitamina E poate creste de fapt riscul de a dezvolta cancer de prostata. „Ii sfatuiesc pe toti pacientii sa evite absolut orice suplimente dietetice care contin seleniu sau vitamina E, inclusiv multivitamine”, spune expertul in cancer de prostata dr. Marc Garnick. Acesta este profesor clinic de medicina la Harvard Medical School, oncolog la Beth Israel Deaconess Medical Centru si redactor sef al Raportului anual Harvard despre bolile prostatei.

Combinatii de suplimente care cresc riscul de cancer la prostata

Studiile efectuate in anii ’80 si ’90 au sugerat ca vitamina E si seleniu au oferit fiecare un fel protectie impotriva cancerului de prostata. Studiul SELECT a vrut sa vada daca acest lucru se verifica. Cei 36.000 de voluntari sanatosi, de varsta mijlocie, au fost impartiti in patru grupuri. Fiecare persoana lua doua pastile pe zi: 400 de unitati internationale (UI) de vitamina E plus 200 micrograme de seleniu; vitamina E plus un placebo; seleniu plus un placebo; sau doua placebo. Nici barbatii, nici medicii nu au stiut cine ce ia. Desi SELECT trebuia sa dureze pana in 2011, studiul a fost oprit in 2008. Asta pentru ca nici vitamina E si nici seleniul nu aratau vreun beneficiu. Mai mult, existau semne de avertizare ca ar putea face rau.

Exista risc si la seleniul din alimente?

Un nou raport in Jurnalul Institutului National al Cancerului clarifica subiectul. O echipa de cercetatori din SUA a tintit in mod special aproape 5.000 dintre voluntarii SELECT care au trimis resturi de unghii taiate atunci cand s-au alaturat studiului. Analiza unghiilor este o modalitate excelenta de a masura cat de mult seleniu este in corpul unei persoane. Noul studiu a aratat ca consumul de vitamina E a crescut riscul de a dezvolta cancer de prostata grad inalt, dar numai la barbatii care au inceput studiul cu un nivel scazut de seleniu.

Seleniul, singur sau in combinatie cu vitamina E, a crescut riscul de cancer de prostata de grad inalt la barbatii care au inceput studiul cu niveluri ridicate de seleniu. Nu si la cei cu nivel scazut de seleniu. Printre barbatii care nu au luat nici vitamina E, nici seleniu, cei care au inceput studiul cu niveluri ridicate de seleniu nu aveau un risc mai mare sa dezvolte cancer de prostata decat barbatii care au inceput cu un nivel scazut de seleniu. Acest lucru sugereaza ca vinovatul este seleniul din suplimente, nu cel din alimente.

Recomandarea medicului

Verdictul medicilor este clar: sunt suplimente care cresc riscul de cancer de prostata. „Noile date sunt foarte tulburatoare si subliniaza faptul ca suplimentele pot provoca daune reale si tangibile”, spune dr. Garnick. „Orice pretentii privind beneficiile oferite de suplimentele alimentare trebuie ignorate. Cu exceptia cazului in care investigatiile mari, controlate si bine desfasurate confirma astfel de beneficii – ceea ce cred ca va fi un eveniment foarte rar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024