Prima pagină » WoW! » Religie » Superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2020. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
Superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2020. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

Superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2020. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

29 aug. 2020, 04:57,
în WoW!

Superstiții Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Anual, pe 29 august, crestin-ortodocsii prăznuiesc Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. În calendar este trecută cu cruce roşie şi se specifică faptul că este zi de post.

Superstiţiile fac parte din viaţa noastră. Poate că nu ne dăm seama de multe ori, dar ne ghidăm după ele destul de mult. Ieşi din casă cu piciorul drept, nu treci pe sub vreo scară, ai grijă să nu verşi sarea pe masă şi nu numai. Acestea sunt superstiţii. Din aceeaşi categorie fac parte şi unele obiceiuri de pe 29 august. Haideţi să vedem care sunt.

Superstiţii de pe 29 august – Ce nu ai voie să faci în această zi

Sunt sau nu adevărate, nimeni nu ştie. Mulţi preoţi afirmă că nu ele contează, ci rugăciunea, credinţa şi milostenia. Iată câteva superstiţii de Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul:

  • nu se mănâncă varză pe 29 august, întrucât se crede că pe această legumă ar fi fost decapitat Sf. Ioan Botezătorul de 7 ori şi totuşi a înviat;
  • nu se consumă alimente şi mâncăruri de culoare roşie (pepene roşu, roşii, ardei roşii, sos de tomate);
  • nu se bea vin roşu pe 29 august;
  • nu se consumă fructele rotunde (pepene roşu, nuci, mere).

Conform specialiştilor în etnografie, în ziua de Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, nu se taie pâinea cu cuţitul, ci se rupe cu mâna. Tot pe 29 august ar începe şi frigul toamnei.

În unele sate din România, acestei sărbători i se mai spune Crucea Mică. De unde provine denumirea? Ei bine, cei care furau, ucideau sau făceau alte păcate grele, pentru a fi iertaţi, tineu post foarte aspru de la Cruce pân` la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie. În această zi, după cum ştim cu toţii, este prilejuită sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. De precizat că acest post, totuşi, nu este consemnat în calendarul creştin-ortodox.

Ce înseamnă numele „Ioan”

Numele „Ioan” provinde din termenul iudaic „Iohanan”, prescurtare de la Iehohanan, şi se traduce prin „Dumnezeu s-a milostivit”.

“Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi în cultul creştin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei, deoarece sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima să”, spune părintele Eugen Ramon Ilie.

Trebuie adăugat că Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare ortodoxă din anul bisericesc în curs. Pe 1 septembrie începe noul an bisericesc, iar acesta debutează cu Naşterea Maicii Domnului, de pe 8 septembrie.

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.

Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”

Iată câteva cuvinte de folos despre această mare sărbătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024