Prima pagină » Turism » Info Turism » Superlativele Americii de Nord
Superlativele Americii de Nord

Superlativele Americii de Nord

10 ian. 2020, 13:13,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:5214;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Superlativele Americii de Nord. America de Nord este un continent din emisfera nordică, al treilea din lume ca mărime după Asia şi Africa.

Navigatorul portughez Amerigo Vespucci este cel care a dat denumirea continentului. El a fost primul care a descris cu amănunte noile pământuri descoperite.

Cea mai mare maree din lume se înregistrează la Fundy Bay, respectiv 16,30 m (pe ţărmul Peninsulei Noua Scoţie, Canada).

Triunghiul Bermudelor, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Glob

Triunghiul Bermudelor este locul producerii unui enigmatic fenomen natural. Acest loc are o formă triunghiuala şi se găseşte în spaţiul dintre Insula Bermude, Insula Puerto Rico şi Peninsula Floridă. Specialiştii spun că aici acţionează forţe insolite, electromagnetice sau de altă natură. În preajma Insulelor Bahamas Cristofor Columb a zărit o sferă de foc care a făcut înconjurul corăbiei sale. În acelaşi moment busola s-a dereglat, acul ei făcând rotiri complete. În acest loc au dispărut inexplicabil numeroase vase, avioane militare şi comerciale.

Groenlanda este cea mai întinsă insula de pe Glob. Aceasta are o suprafaţă de 2 166 086 km2, din care 410 449 km2 neacoperiţi de gheaţă. Chiar dacă este parte a regatului danemarcei, insulă este pe teritoriul Americii. Pe teritoriul Groenlandei se află cea mai mare rezervaţie naturală din lume.

Canalul Panama – cu o lungime de 82 km, este canalul cu cel mai lung sistem de ecluze şi cel mai adânc din lume (12,5 m). Acesta uneşte Oceanul Atlantic (Marea Caraibilor) cu Oceanul Pacific. Canalul scurtează scurtând distanţele dintre est şi vest cu cel puţin 12 875 km. Lucrările au fost începute de Franţa, şi continuate de SUA, fiind terminate în 1914.

Superlativele Americii de Nord. Grand Canyon, simbolul statului Colorado

Grand Canyon are o lungime de 349 km lungime, 6-30 km lăţime, 1 800 -2 133 m adâncime şi s-a format pe cursul mijlociu al fluviului Colorado (Arizona) în rocile sedimentare şi cristaline ale Podişului Colorado.

În localitatea Browning s-a înregistrat cea mai mare variaţie diurnă (într-o singură zi) de temperatură (55,5°C). Situată în statul Montana localitatea Browning a cunoscut în 24 de ore (23-24 ianuarie 1916) o scădere bruscă a temperaturii aerului de la +6,7°C la -48,8°C.

Holt, un orăşel din SUA în NV statului Missouri, este localitatea cu cea mai mare cantitate de precipitaţii din lume înregistrate într-o oră: 305 mm (iunie 1907).

Peştera cu cea mai mare sală este Carlsbad Caverns: 1,2 km lungime, 200 m lăţime şi 87 m înălţime. Este situată în SV SUA (statul New Mexico), în Munţii Guadelupe.

Deep Bay este cel mai mare crater meteoric. Situat în provincia canadiană Saskatchewan, craterul a fost descoperit pe baza unor fotografii aeriene executate în anii 1956-1957. Diametrul sau este de 13,7 km.

În Valea Morţii, o depresiune deşertică, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatura pe termen lung: 48,9°C la umbra timp de 43 de zile consecutiv.

Landscape Arch este cel mai lung pod natural (88 m). Acesta este localizat în statul Utah. Înălţimea maximă este de 32 m, iar lăţimea minimă este de 1,82 m. Din 1958 nu s-a mai permis accesul pe pod, spre a-l feri de degradare.

Golden Gate, simbolul oraşului San Francisco

Unul dintre cela mai lungi poduri suspendate din lume este Golden Gate. De aasemenea acesta este simbolul oraşului San Francisco. Podul are o lungime de 2,7 km . Construcţia a fost dat în folosinţă în 1937.

Royal George Bridge este podul care are cea mai mare înălţime faţă de nivelul de bază: 321 m deasupra oglinzii apei. El a fost construit în 1929 peste Marele Canion. Are o lungime de numai 268 m, cu 53 m mai mică decât înălţimea.

Barajul Hoover, cu o înălţime de 221 m, a fost timp de 22 de ani cel mai înalt baraj din lume. Construcţia lui a început în 1931 pe fluviul Colorado (SUA).

Şoseaua Panamericană este cea mai lungă cale rutieră din lume. Aceasta are o lungime de 15 000 km. Şoseaua străbate cele două continente americane. Drumul are trei sectoare: Alaska Highway (Fairbanks – Seattle), autostrada pacifica (Seattle – Tucson), Carretera Panamericana, care străbate Mexicul, ţările din America Centrală şi de Sud (până la Puerto Montt, în Chile).

Superlativele Americii de Nord. Sequoia, cel mai înalt copac de pe Pământ

Catskill Mountain este cel mai mare tunel conductă. Situat în NE Statelor Unite, tunelul are un diametru de 4,1 m şi contribuie la alimentarea cu apă a metropolei new-yorkeze. Construcţia acestei uriaşe conducte s-a desfăşurat între anii 1937 şi 1944.

Fluviul Mississippi ocupa locul I ca lungime din America şi locul III între fluviile globului. Măsoară 6 429 km de la izvoarele afluentului Missouri (3 950 km) şi este fluviul cu cele mai multe modificări ale cursului din lume.

Sequoia este cel mai înalt copac de pe Pământ, înălţimea acestuia ajungang până la 140 m. Acest copac îl întâlnim în V Munţilor Sierra Nevada din California, între 2000 şi 2600 m altitudine. Sequoia trăieşte circa 5000 de ani.

Las Vegas este cel mai strălucitor oraş din America. Acest fapt se datorează inspiraţiei unui gangster care avea să inaugureze primul club de noapte în decembrie 1946.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`