Prima pagină » Culinar » Supă de pui ca la bunica: Una dintre cele mai bune rețete ale copilăriei

Supă de pui ca la bunica: Una dintre cele mai bune rețete ale copilăriei

08 nov. 2021, 11:23,
BZI.ro, în Culinar

Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată în copilărie supă de pui făcută de bunica. Gustul acela senzațional nu ai cum să-l uiți și să nu-ți dorești să mai mănânci acest fel de mâncare atât de îndrăgit mai ales de către copii.

Marele secret al bunicii pentru acel gust de neuitat era puiul pe care îl folosea pentru supă. Întotdeauna, bunica tăia un pui de la ea din curte, un pui crescut sănătos, hrănit cu cereale. Folosind acest pui, bunica obținea o supă gălbuie, aromată și foarte de gustoasă.

Rețeta de supă de pui ca la bunica este una foarte simplă și poate fi făcută acasă de orice gospodină, chiar dacă nu are foarte multe cunoștințe din domeniul gastronomic.

Supă de pui ca la bunica: Ingredientele unui gust pe care nu-l poți uita

Pe lângă pui, bunica punea legume prosapete, de la ea din grădină. Tăieții obișnuia să-i facă ea în casă din făină și ouă.

De obicei, bunica fierbea puiul până era cam pe trei sfertri gătit, după care adăuga legumele. Fiind un pui crescut la ea în grădină fierbea puțin mai greu și de aicii rezultând acel gust senzațional.

Bunica fierbea supa la foc, iar în acest timp pregătea tăieții de casă. Făina o cernea într-un bol și în mijloc punea ouăle, după care presăra sarea. Aluatul îl frământa până devenea compact, nelipicios și elastic.

Pe urmă, forma cu mâna o bucată ovală și plată și le tăia fâșii subțiri.

În supa de pui, de obicei, bunica punea doar morcovi, țelină și ceapă. Înainte de a le pune în supă, la fiert, bunica obișnuia să le soteze puțin, pentru a le spori gustul.

Pentru a aroma supa, bunica adăuga și ierburi aromatice precum cimbru, salvie, pătrunjel sau dafin. Din pătrunjel, bunica mai ăstra și pentru final, când era gata supa, pentru a presăra când servea mâncarea.

Înainte de a stinge focul, când supa era aproape gata, buncia adăuga tăițeii. Dat fiind că erau făcuți în casă, acesta nu le trebuia foarte mult timp să fiarbă, totul fiind gata în cel mult 5 minute din momentul în care îi punea în supă.

Când era aproape gata, bunica punea sare și piper dupa gust, pentru a fi bine condimentată. De obicei, buncia servea supa fierbinte.

Găluște pentru supa de pui

Uneori, în loc de tăiței de casă bunica obișnuia să pună în supă găluște pufoase.

În compoziția pentru găluște, bunica punea mereu puțin ulei, puțină apă și un vârf de cuțit de praf de copt, după care adăuga griș până ce obținea o compoziție potrivit de tare, atât cât să nu curgă din lingură și nici prea moale încât să se destrame găluștele în apă.

Compoziția o lăsa puțin să se odihnească 5-10 minute, după care forma găluștele pentru supa de pui și le punea în apă la fiert la foc mic. Le lăsă la fierb aproximativ 10 minute și apoi le punea peste ele puțină apă rece și le mai lăsa încă 5 minute. Apa rece le făcea extrem de pufoase. Când erau gata, găluștele le punea apoi în supă și o servea fierbinte, cu mult pătrunjel deasupra.

Dacă apreciați această rețetp de supă de pui ca la bunica, trebuie neapărat să încercați și ciorba de burtă, rețeta tradițională, sau ciorba de lobodă ca la bunica. Iar ciorba de pui a la grec, rețeta lui Scărlătescu, este una dintre cele mai senzaționale pe care trebuie să o încerci neapărat, această rețetă îți va oferi un gust pe care nu-l vei putea uita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *