Deși a devenit cunoscută pentru nenumăratele sale beneficii pentru organism, multe persoane se pot întreba dacă supa de oase are contraindicații. Majoritatea acestor proprietăți pe care le are supa au legătură cu gelatina, colagenul obținut și mineralele extrase din oase în timpul fierberii.
Supei de oase abia recent i-au fost recunoscute meritele în articolele științifice de specialitate. Cele mai multe studii susțin că are o mulțime de beneficii pentru organismul uman și nu numai, dacă sunt persoane care nu suportă să consume carnea din mâncare, aceștia au posibilitatea să își ia necesarul de proteine din supa de oase, dacă aceasta este integrată în mâncarea pe care o consumă.
Supa de oase are contraindicații?
Bunicii noștri consumau frecvent supă de oase. Aceștia foloseau întregul animal pentru gătit: piele, oase, măduvă, cartilagii. Oamenii moderni ignoră oasele și cartilagiile în favoarea cărnii care este mai puțin nutritivă.
Pe lângă sursele bogate de nutrienți, aceasta mai conține colagen și alți agenți antiîmbătrânire, nutrienți care ajută articulațiile, pielea, părul și întregul organism. E cunoscută ca fiind bună pentru și pentru sistemul imunitar, pentru buna funcționare a creierului și a memoriei, împotriva stresului și împotriva frigului. Ajută chiar și la reducerea celulitei.
Supa de oase reprezintă unul din preparatele care nu poate face rău în niciun fel, astfel că dacă vei consuma acest fel de mâncare frecvent nu se va întâmpla nimic.
Dacă adori supa de oase poți mânca ori de câte ori simți nevoia, astfel încât nu are niciun fel de contraindicație. Multe persoane se bucură de acest preparat mai ales când au gripă sau răceală, spunând chiar că nu mai au nevoie de antibiotice dacă vor consuma măcar o porție de supă de oase. Poți bea zilnic o ceașcă de supă de oase sau să o folosești ca bază pentru anumite feluri de mâncare sau pentru asezonarea legumelor.
Iată cum se prepară o astfel de supă
Supa de oase se poate face din oase de vită, de oaie, de pasăre, fie amestecate, fie dintr-un singur tip. De la pasăre se pot folosi capul și ghearele care au mult colagen. Pentru supa de oase din vită cu pasăre ai nevoie de 1,300-1,500 kg os de vită, cartilagii, oase de pui sau de curcan.
Mai poţi folosi cozi de vită, gheare de pui; 1-2 linguri de oţet de mere (ajută la extragerea mineralelor din oase), 4-5 linguri de apă, 4 tulpini de ţelină sau o rădăcină, 4 morcovi necurăţaţi de coajă, 3 cepe necurăţate, pătrunjel, usturoi, sare de mare, piper boabe. Această supă este foarte bună pentru articulați sau pentru cei care suferă de afecțiunea medicală numită gută.
Se pun toate oasele într-o oală mare și se adaugă apa și oțetul, până le acoperi complet. Lasă oala deoparte pentru ca oțetul să acționeze asupra oaselor. Apoi, adaugă morcovii, ceapa și țelina, iar după ce dă în fiert, micșorează focul, acum poți aduna și spuma. Trebuie lăsată pe foc foarte mic 12 ore. Cu cât fierbe mai mult, cu atât se extrag mai bine toți nutrienți și colagenul.
Dacă e nevoie se mai adaugă apă, cât să acopere oasele. Când mai sunt doar 30 de minute de fiert, adaugă pătrunjelul, usturoiul, un vârf de sare și câteva boabe de piper.
După ce a fiert se lasă să se răcească, apoi se strecoară ca să rămână doar zeama și se adaugă sare dacă mai trebuie. Așadar, supa de oase nu are contraindicații și poate fi consumată zilnic, după bunul plac.