Prima pagină » Culinar » Supă de conopidă. Cum prepari acest preparat îmbogățit de legume și zarzavaturi

Supă de conopidă. Cum prepari acest preparat îmbogățit de legume și zarzavaturi

03 iul. 2024, 12:02,
BZI.ro, în Culinar

Dacă avem o fel principal mai consistent, supa de conopidă este ideală ca prim fel. Ușoară și sănătoasă prin conținutul bogat de legume, se prepară și într-un timp scurt, ce face gătirea facilă.

Rețetă de supă de conopidă

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 700 de grame de conopidă, 2 morcovi mari sau 3 mai micuți, 130 de grame de ceapă (1 ceapă mărișoară), 1 ardei gras (opțional, dacă aveți e bine să-l folosiți că dă gust bun, eu am folosit un ardei roși de mărime medie), 1 bucată de țelină-rădăcină cât 1 ou mic, 1 rădăcină de pătrunjel, 150 de grame de roșie (1 roșie mai mare, cărnoasă), 30 ml. ulei vegetal, 2 gălbenușuri, 200 grame de smântână cu 20% grăsime, verdeață proaspătă tocată după gust (eu folosesc la ciorba asta un amestec de mărar și pătrunjel verde, tocate fin), sare și piper, oțet sau zeamă de lămâie pentru înăcrit (se poate înăcri și cu borș, dacă preferați).

Conopida are numeroase proprietăți benefice pentru organism. Pe lângă că este un aliment de bază la meniurile pentru afecțiunile de ficat, acesta mai și detoxifică și combate cancerul, are proprietăți antiinflamatorii, te ajută să îți menții greutatea, scade riscul de boli cardiovasculare, reduce riscul de boli cronice, ține cancerul la distanță și amână efectele îmbătrânirii.

Modul de preparare

Primul pas este de a curăța și toca în cubulețe ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul și ardeii. Se adaugă acestea într-o oală de 4 litri cu ulei preîncins. Se presară un praf de sare și se călesc la foc mic, pentru 8-10 minute. Se amestecă din când în când.

În acest timp, ne ocupăm de conopidă. Conopida se desface în buchețele și se spală bine. După ce am scurs-o de apă, o tăiem în cubulețe ca să le luăm ușor în lingură. Se adaugă în supă chiar și bucățile sfărmate.

După ce legumele s-au fiert, se adaugă conopida împreuna cu 2,5 litri de apă fierbinte. Dăm la foc mediu și adăugăm sare. Se mai fierbe pentru aproximativ 10 minute, până ce conopida se frăgezește.

În acest timp, opărim o roșie pe care o vom tăia cubulețe, eliminându-i atât miezul lemnos, cât și pielița de la suprafață. După cele 10 minute, adăugăm roșia în ciorbă și mai fierbem 5 minute.

Dacă doriți să faceți această rețetă cu carne, tot ce trebuie să faceți este ca la început să căliți 2-3 felii de șuncă de casă, împreună cu ceapă iar ulterior morcovii, într-o tigaie. După călire, adăugăm și cartofi dacă dorim, iar apoi stingem cu 3 litri de apă caldă. De aici, carnea va fierbe, în același ritm, cu legumele.

Supa de conopidă poate fi servită foarte bine și cu smântână. Rezultatul este un preparat deosebit de aromat care se servește cald. Dacă se dorește mai acrișoară, se poate adăuga zeamă de lămâie sau oțet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024