O supă cremă de țelină, făcută cu ceapă, praz și puțină smântână, este absolut delicioasă, fiind modul perfect de a te încălzi într-o zi răcoroasă. La fel ca și varza, țelina este o legumă adesea neglijată, apreciată pentru locul său într-un mirepoix, dar rar vedeta spectacolului.
Gustați țelina crudă pe care intenționați să o folosiți în supă. Ar trebui să fie proaspătă și gustoasă, nu veche și amar. Dacă legumele tale sunt deosebit de tari, nu le folosi într-o supă.
Supă cremă de țelină
Pentru această rețetă aveți nevoie de 3 linguri de unt, 1 cană de ceapă tocată, 1 cană și jumătate de praz feliat, 1 legătură mare sau 2 legături mici de țelină, un sfert de cană de smântână și 4 căni de supă de pui. Pentru a da gust și pentru decor folosiți 2 frunze de dafin, 2 căței de usturoi tocați mărunt, sare, piper și ceapă verde proaspăt tocată sau pătrunjel.
Sotați ceapa, prazul și țelina topind 2 linguri de unt într-o oală, la foc mediu, timp de 10 minute sau până se înmoaie. Adăugați usturoiul tocat, gătiți pentru încă un minut, apoi supa, frunzele de dafin și sarea, după care lăsați să fiarbă la foc mic. Dacă folosiți unt și supă nesărate, va trebui să adaugi mai multă sare decât de obicei. Creșteți temperatura pentru a aduce compoziția în punctul de fierbere, apoi reduceți la mic și acoperiți timp de 15 minute.
În timp ce supa fierbe, pregătește țelina suplimentară care va fi adăugată mai târziu în preparat. Într-o tigaie mică, topiți 1 lingură de unt la foc mediu, apoi adăugați 1 cană și jumătate de țelină tăiată cubulețe. Turnați jumătate de cană de supă clocotită în tigaia de sote și fierbeți la foc mic timp de 5 sau 6 minute, pentru a înmuia legumele. Scoateți oala cu supă de pe foc și lăsați să se răcească puțin, apoi îndepărtați și aruncați frunzele de dafin. Umpleți un blender cu nu mai mult de o treime din capacitate de fiecare dată când repetați procesul și țineți mâna pe capac pentru ca lichidul fierbinte să nu explodeze.
Puneți supa pasată înapoi în oală, apoi adăugați smântâna și țelina călită. Gustați pentru sare și adăugați mai mult dacă este necesar. La final, serviți fierbinte, presărat cu piper negru proaspăt măcinat și garnisit cu ceapă verde sau pătrunjel tocat. Păstrați supa rămasă la frigider într-un recipient bine închis timp de trei până la patru zile. Amestecați pentru a combina orice ingrediente care s-au separat și reîncălziți la foc mediu până devin spumoase, dar nu fierbinți. O altă rețetă delicioasă de supă este cea de ciuperci de post.
Rețeta de post
De obicei, supa de țelină conține smântână și produse de origine animală, dar puteți opta pentru varianta de post, folosind unt vegan, smântână de post și lăsând cartofii să adauge cremozitate atunci când sunt pasați. Este slabă în grăsimi, poate fi preparată fără ulei și este absolut delicioasă.
Pentru această rețetă aveți nevoie de un sfert de cană de unt vegan sau jumătate de cană de apă pentru sotare, 1 țelină mare, tăiată subțire, 1 ceapă sau praz mediu, tăiat cubulețe, jumătate de kilogram de cartofi tăiați în cuburi, 4 căni de supă de legume sau apă. Pentru a oferi gust optați pentru 4 căței de usturoi, tocați mărunt, un sfert de cană de mărar proaspăt tocat, jumătate de cană de pătrunjel tocat, un vârf de fulgi de ardei roșu, sare și piper după gust.
Încălziți untul, uleiul sau apa, în funcție de preferințe, la foc mediu, adăugați țelina, prazul sau ceapa, cartofii, usturoiul și un praf generos de sare și sotați timp de 8-10 minute, amestecând frecvent. Adăugați lichidele, aduceți la fierbere, reduceți focul la mediu-mic și gătiți ușor timp de 10 minute sau până când cartofii sunt ușor pătrunși cu furculița. Scoateți de pe foc, adăugați mărarul și pătrunjelul și amestecați bine, apoi pasați supa, folosind un blender, până devine cremoasă. Serviți supa cremă de țelină caldă sau rece, garnisită cu câteva frunze de pătrunjel.