O supă cremă de ardei copți, bogată și intens aromată, preparată cu legume dulci și rumenite, usturoi, roșii uscate la soare pentru un plus de aromă și garnisită cu pesto făcut în casă și un strop de smântână proaspătă. Un preparat cald, reconfortant și ușor.
Deși trebuie să îți folosești îndemânarea pentru a toca legumele, întregul proces de gătire se desfășoară într-o singură oală și durează 25 de minute sau mai puțin. Câteva legume aromate ajută la crearea unei profunzimi de aromă, însă roșiile și ardeii sunt cu adevărat vedetele aici.
Supă cremă de ardei copți
Pentru această rețetă ai nevoie de 2 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă mare galbenă, tăiată cubulețe, 2 morcovi medii, tăiați cubulețe, 4 căței de usturoi, tocați fin sau rași, 2 linguri de pastă de roșii, un borcan de 400 de grame de ardei roșii copți, o conservă de 400 de grame de roșii tocate și 2 căni de supă de legume. Pentru un plus de savoare poți folosi 1 linguriță fulgi de ardei roșu, 1 cană de frunze proaspete de busuioc, 1 linguriță de frunze proaspete de cimbru, jumătate de cană de vin alb sec, 2 căni de smântână grasă, lapte sau lapte vegetal neîndulcit, la alegere, sare și piper negru măcinat.
Pentru început, adaugă uleiul de măsline într-o oală mare, la foc mediu. Odată ce este fierbinte, pune ceapa și morcovii la călit și condimentează cu sare și piper după gust. Amestecă ocazional, până când legumele s-au înmuiat ușor, timp de 5-6 minute, apoi adaugă usturoiul, pasta de roșii și fulgii de ardei roșu. Gătește timp de încă 1-2 minute, până când pasta de roșii se rumenește și usturoiul devine aromat, după care pune busuiocul, cimbrul, ardeii roșii copți, roșiile zdrobite, supa de legume și vinul în oală, amestecând pentru a combina gusturile. Redu temperatura la mic, pentru a menține o fierbere ușoară și constantă timp de 15 minute, până când legumele sunt complet fragede.
Folosind un blender, amestecă supa până devine netedă și cremoasă sau până ajunge la consistența dorită. Lucrează în loturi pentru a te asigura că borcanul blenderului nu este niciodată plin mai mult de două treimi. După ce ai mixat întreaga compoziție, pune supa înapoi în oală. Adaugă smântâna, laptele sau laptele vegetal ales și gătește la foc mediu-mic, amestecând ocazional, până când supa este bine încălzită. Servește imediat, presărând deasupra piper negru proaspăt măcinat, fulgi de ardei roșu zdrobiți și frunze proaspete de busuioc, după gust. O altă rețetă cremoasă și gustoasă este supa de țelină.
Foccacia cu rozmarin
Această focaccia tradițională este absolut delicioasă servită așa cum este sau poate fi înmuiată într-o supă de linte verde. Este crocantă, dar ușoară și delicioasă, mai ales când este încă caldă. Pentru această rețetă ai nevoie doar de făină 00, drojdie, zahăr, fulgi de sare de mare, ulei de măsline și apă caldă.
Mai întâi, adaugă făina într-un bol mare, fă o adâncitură în mijlocul acesteia, apoi pune drojdia și zahărul. Asigură-te că pui sarea pe o parte, departe de drojdie. Adaugă apa și uleiul de măsline în mijloc și, folosind o lingură de lemn sau o spatulă, amestecă totul împreună. Odată ce aluatul se leagă, răstoarnă-l pe o suprafață de lucru curată, ușor presărată cu făină. Frământă timp de 10 minute, până devine neted și elastic, apoi pune-l în bol și unge ușor partea de sus cu ulei de măsline. Mai departe, acoperă cu folie de plastic sau folie alimentară și pune-l într-un loc mai cald timp de 1 oră sau până când își dublează volumul.
După ce a trecut timpul, taie aluatul în jumătate și pune-l în două tăvi de copt, unse cu ulei și întinde-l. Dacă vrei să faci doar una, poți congela cealaltă jumătate. Lasă compoziția să crească în tăvi pentru încă o oră sau mai mult. Când este gata de copt, folosește degetele pentru a face gropițe în aluat, presară deasupra rozmarin proaspăt, fulgi de sare de mare și ulei de măsline. Pune tăvile în cuptor timp de 15-20 de minute, până aluatul devine auriu. La final, lasă focaccia cu rozmarin să se răcească timp de aproximativ 10 minute înainte de a o tăia și servi lângă supa cremă de ardei copți.