Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Suntem mai predispuși să transmitem coronavirusul în primele cinci zile
Suntem mai predispuși să transmitem coronavirusul în primele cinci zile

Suntem mai predispuși să transmitem coronavirusul în primele cinci zile

26 nov. 2020, 10:25,
în Sanatate

Conform concluziilor unei meta-analize din Lancet Microbe, pacienții sunt mai predispuși să transmită coronavirusul în primele cinci zile de la apariția simptomelor.

Cât timp suntem contagioși? Studiile scot la iveala tot mai multe lucruri noi despre Covid-19. Acest nou coronavirus este răspândit prin picături (secreții care sunt invizibile atunci când vorbești, strănuti sau tușești). Este necesar un contact strâns cu o persoană bolnavă pentru a transmite boala: aceeași locuință, contact direct la un metru în timpul unei discuții, tuse, strănut sau absența unor măsuri de protecție. Respectarea gesturilor de barieră și distanțarea socială sunt, prin urmare, imperative pentru a stopa răspândirea epidemiei.

În prezent, perioada de incubație (perioada dintre contaminare și apariția primelor simptome) este estimată a fi între trei și cinci zile, deși se poate extinde până la 14 zile. În această perioadă, pacientul este contagios. O meta-analiză publicată în The Lancet Microbe a examinat această durată de contagiune, potrivit Sante Magazine. Echipa britanică a analizat 79 de studii care au implicat 5.340 de persoane.

„După cunoștințele noastre, aceasta este prima revizuire sistematică care examinează și compară în mod cuprinzător dinamica virală a SARS-CoV-2, SARS-CoV și MERS-CoV și prima metaanaliza a duratei vărsării virale”, au concluzionat oamenii de stiinta.

Izolarea ar trebui să înceapă odată cu apariția primelor simptome

În timpul acestei cercetări, autorii au analizat încărcătura virală a Covid-19 în tractul respirator superior al pacienților. Acesta din urmă pare să atingă apogeul în prima săptămână de infecție. Prin urmare, în termen de cinci zile de la debutul primului simptom, pacientul este cel mai contagios. Aceste rezultate subliniază faptul că practicile de izolare ar trebui să înceapă odată cu apariția primelor simptome, inclusiv simptome ușoare și atipice care preced simptomele tipice ale COVID-19, recomandă cercetătorii.

Astfel, pentru moment, niciun studiu nu a dovedit prezența virusului în a noua zi a bolii după probele prelevate din nas. Într-adevăr, nicio urmă de virus viabil nu ar putea fi izolată după nouă zile. În lumina acestor descoperiri, oamenii de știință recomandă, prin urmare, depistarea și izolarea timpurie a cazurilor, precum și educația publică cu privire la spectrul bolii și perioada de contagiozitate care sunt esențiale pentru controlul eficient al SARS-CoV-2″.

În timpul cercetărilor lor, autorii acestui studiu au raportat prezența unor fragmente de virus inactiv la 17 zile de la debutul apariției bolii.

„Această constatare este susținută de mai multe studii care demonstrează o asociere între încărcătura virală și viabilitatea virusului, fără cultivarea cu succes din probe sub un anumit prag de încărcare virală. Aceste rezultate indică faptul că, în practica clinică, testele repetate pot să nu fie adecvate pentru a judeca dacă pacienții nu mai sunt contagioși”, adaugă autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025