Prima pagină » Actualitate » Suntem în pragul crizei imobiliare! Care sunt semnele că România va fi afectată
Suntem în pragul crizei imobiliare! Care sunt semnele că România va fi afectată

Suntem în pragul crizei imobiliare! Care sunt semnele că România va fi afectată

21 mai 2024, 11:22, 5 ,
în Actualitate

Suntem în pragul crizei imobiliare dacă ținem cont de datele furnizate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora volumul lucrărilor în construcții este în scădere. Astfel, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în primele trei luni ale acestui an o scădere de 7,1% față de aceeași perioadă a anului 2023, atât în serie brută, cât și ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu o scădere de 7,9%.

Suntem în pragul crizei imobiliare!

Analiștii consideră că se apropie o criză imobiliară. Unul dintre motoarele economiei românești este sectorul construcțiilor și al imobiliarelor. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în primele trei luni ale acestui an o scădere de 7,1% față de aceeași perioadă a anului 2023, atât în serie brută, cât și ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu o scădere de 7,9%. Aceste cifre ridica preocupări și ar putea indica primele semne ale unei crize imobiliare.

„Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%”, potrivit datele INS.

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere semnificativă, cu 7,9% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. În cadrul acestor lucrări, lucrările de construcții noi au înregistrat o diminuare de 10,8%, iar lucrările de întreținere și reparații curente au înregistrat o scădere de 1,7%.

Cu toate acestea, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere notabilă de 9,1%. Analizând pe tipuri de construcții, se observă o scădere semnificativă de 31,8% la clădirile rezidențiale.

În ceea ce privește construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale, acestea au înregistrat creșteri de 9,2%, respectiv 1,5%.

În serie brută, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere impresionantă de 43,7%, evidențiindu-se creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+51,7%), lucrările de construcții noi (+43,5%) și la lucrările de reparații capitale (+29,3%).

Pe segmentele de obiecte de construcții, au fost înregistrate creșteri notabile în lucrările de construcții inginerești (+58,2%), clădirile rezidențiale (+46,5%) și clădirile nerezidențiale (+20,2%).

În perioada analizată, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere semnificativă, cu 9,1% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Această creștere a fost evidențiată în special în lucrările de construcții noi (+13,4%) și în lucrările de întreținere și reparații curente (+1,7%). În ceea ce privește obiectele de construcții, volumul lucrărilor a crescut în construcțiile inginerești (+11%) și la clădirile rezidențiale (+6,3%).

Clădirile nerezidențiale au înregistrat o scădere de 10,4%

Totuși, clădirile nerezidențiale au înregistrat o scădere de 10,4%. În serie brută, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere totală de 3,5%. Analizând pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreținere și reparații curente (-7,3%) și la lucrările de construcții noi (-3,5%).

În schimb, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere de 6,3%. Pe segmentele de obiecte de construcții, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidențiale (-24,7%) și la clădirile nerezidențiale (-10,2%).

În această perioadă, construcțiile inginerești au înregistrat o creștere semnificativă, cu 13,7%. Cu toate acestea, în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere totală de 1,2%. Analizând pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreținere și reparații curente (-8,1%) și la lucrările de construcții noi (-0,1%).

În schimb, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere semnificativă de 11,4%. Pe segmentele de obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut atât la clădirile rezidențiale (-22,8%), cât și la clădirile nerezidențiale (-7%). Construcțiile inginerești au înregistrat o creștere de 17,1%.

Așadar, cifrele arată că suntem în pragul crizei imobiliare.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Adevărul despre Irinel Columbeanu! Ce se petrece cu fostul milionar, la azil! EXCLUSIV
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planurile sunt clare! Imaginea prin care Viktor Orban a stârnit dorințe aprinse comunității maghiare din România
Playtech.ro
Cât costă să mergi cu trenul de la București la Varna și Istanbul în vara lui 2025. Câte ore faci pe drum și din ce dată vor circula trenurile
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Asta-i adevarul, nu ce spun smecherii din agentiile imobiliare. Nu sunt bani, cererea pe rezidential este in picaj.

  • 1700euro mp de construcție e aberant.La ce salarii avem în Iași.Cadere plăcută

  • Costul real este de 700-800 euro/mp. Cu o rata de profit de 10-15%, pretul de vanzare ar fi de circa 900 euro pe mp. Ce e in plus nu e profit, ci jecmneala curata.

  • Jecmăneala ca jecmăneala , întrebarea este cine a respectat caietul de sarcini , proiectul și conformitatea la materiale ! , ca am văzut la multe construcții cabluri electrice de 1,5 la prize , periții zidiți vai mama lor și placați cu rigips super fain , cine a pus beton zoaie de B100 în loc de B 250 , dacă fier betonul a fost cel din proiect etc, o să vedem la un cutremur de peste 6 grade Richter , mă tem ca majoritatea blocurilor vor fi dărîmate ori afectate grav

  • criza imobiliara?
    pai in 2008 cat era metru patrat? mai avem pana acolo
    au crescut lefurile de atunci
    vin astia din vest si cu banii de pe o garsoniera de a lor cumpara o scara de bloc aici
    asa ca mai avem de crescut preturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`