Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Sunt persoanele vaccinate împotriva gripei mai bine protejate de Covid-19?
Sunt persoanele vaccinate împotriva gripei mai bine protejate de Covid-19?

Sunt persoanele vaccinate împotriva gripei mai bine protejate de Covid-19?

28 mart. 2021, 17:14,
în Sanatate

Primele rezultate ale oamenilor de știință arată o asociere pozitivă între vaccinarea împotriva gripei și riscul redus de a contracta Covid-19. Vaccinarea antigripala s-a facut fără a se ști dacă serul utilizat împotriva virusului gripal ar putea oferi protecție și pentru alte patologii respiratorii, cum ar fi Covid-19.

Sunt persoanele vaccinate împotriva gripei mai bine protejate de Covid-19?

Un studiu recent tocmai a analizat această întrebare și a constatat că vaccinul antigripal ar reduce incidența Covid-19, precum și severitatea acestuia. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan (Statele Unite) au urmărit peste 27.000 de pacienți care au dat test pozitiv pentru Covid-19. Jumătate au fost vaccinați împotriva gripei, cealaltă jumătate nu. Au descoperit că cei care primiseră serul contractaseră Covid-19 au fost mai puțini decât ceilalți. De asemenea, au fost mai puțin expuși la o formă severă a bolii (care necesită spitalizare). Oamenii de știință se întreabă dacă persoanele vaccinate (în general mai preocupate de sănătatea lor) au respectat mai mult măsurile de barieră.

Dar asta nu este tot. Cercetătorii speculează asupra unei posibile imunități încrucișate, cu alte cuvinte ideea că vaccinul antigripal ar putea avea efecte și asupra altor boli respiratorii, în special Covid-19. Sunt lansate studii suplimentare pentru a confirma sau nu această legătură, care va fi crucială pentru lunile și anii următori.

Între timp, dr. Hofmann, care a efectuat această cercetare, este mai mult decât în ​​favoarea unei vaccinări împotriva gripei pentru vârstnici. „Există dovezi puternice că vaccinul antigripal previne atacurile de cord și spitalizările pentru insuficiență cardiacă. Încă un motiv pentru a face vaccinul antigripal în fiecare an”, conchide el, potrivit Femme Actuelle.

O epidemie de gripă aproape inexistentă în această iarnă

După cum era de așteptat, vaccinarea împotriva gripei și măsurile de barieră (purtarea unei măști, distanțarea, carantina etc.) din această iarnă au condus la o scădere accentuată a cazurilor de gripă și la circulația altor afectiuni sezoniere obișnuite, cum ar fi bronșita sau gastroenterita. Gripa nu a trecut niciodată pragul epidemiei în această iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *