Prima pagină » Sanatate » Sunt permise inhalațiile în sarcină? Iată ce au voie să facă gravidele când sunt răcite

Sunt permise inhalațiile în sarcină? Iată ce au voie să facă gravidele când sunt răcite

16 dec. 2021, 16:18,
în Sanatate

Răceala și gripa nu ocolesc pe nimeni, nici măcar pe femeile însărcinate. De aceea, multe femei se întreabă dacă au voie sau nu să facă înhalații în sarcină.

Răceala sau o altă infecție virală acută a aparatului respirator se declanșează brusc și vine însoțită de mai multe simptome: durere de cap, moleșeală, dureri musculare și de articulații, oboseală accentuată, tuse seacă, secreții nazale și stare generală de rău. Uneori, se poate instala și febra, care durează între trei și cinci zile. Aceasta scade, în momentul în care organismul reușește să producă anticorpi suficienți, pentru a neutraliza agresorii.

În cazul în care femeile însărcinate se confruntă cu aceste simptome, medicii le recomandă să stea departe de medicamentele obișnuite, pentru a nu afecta dezvoltarea normală a fătului.

„În timpul sarcinii, simptomele răcelii persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mamă şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului“, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie, pentru adevărul.ro.

Cu toate acestea, inhalațiile sunt permise în sarcină?

femeie însărcinată îmbrăcată în alb

Răceala sau o altă infecție virală acută a aparatului respirator se declanșează brusc și vine însoțită de mai multe simptome.

Inhalații în sarcină? Iată ce părere au medicii

Medicii dau undă verde inhalațiilor în sarcină. Astfel că, femeile însărcinate se pot folosi de uleiuri naturale, pentru a scăpa de nasul înfundat.

Pune într-un bol cu apă fierbinte câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai, mentă sau eucalipt și stai deasupra vasului, cu capul acoperit de un prosop. Fă inhalații timp de 10 minute și, în acest fel, vei ajuta la desfundarea sinusurilor congestionate.

De asemenea, hidratarea este esențială în sarcină, mai ales atunci când ești răcită. Dacă febra își face apariția, trebuie să bei măcar doi litri de apă zilnic, pentru a ajuta organismul să se vindece mai repede.

„Trebuie reţinut însă că febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar. Ea poate fi combătută prin hidratare, care este extrem de importantă în perioadele de răceală. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare“, adaugă dr. Istoc pentru aceeași sursă.

Procesul de vindecare poate fi accelerat, dacă mănânci fructe și legume proaspete. În cazul în care nu ai poftă de mâncare, încearcă să mănânci puțin și des, pentru a-ți ajuta corpul să lupte. În plus, îți poți prepara sucuri naturale și supe pregătite în casă, alături de pâine integrală. Foarte important este să consumi: banane, afine, morcovi, ardei, merişoare, hrean, ceapă şi alte alimente ce conţin vitamina C. Extrem de bună este și cătina, deoarece conține multe vitamine esențiale pentru un sistem imunitar puternic.

femeie care face inhalații

Femeile însărcinate se pot folosi de uleiuri naturale, pentru a scăpa de nasul înfundat.

Medicamente interzise în sarcină

Așa cum bine se știe, majoritatea medicamentelor pot afecta fătul. Pe această listă se află antihistaminicele, decongestionantele şi siropurile de tuse. Ele pot fi prescrise de medic, însă doar în unele cazuri. Paracetamolul este permis pentru dureri minore, iar ibuprofenul și aspririna ar trebui evitate, deoarece pot afecta sistemul nervos al bebelușului.

În schimb, există mai multe antibiotice permise pe timp de sarcină, însă altele nu. În cazul în care te confrunți cu o infecție, medicul îți poate recomanda să iei antibiotice. Chiar și așa, trebui să respecți cu sfințenie recomandările acestuia, în ceea ce privește administrarea medicamentului.

Dacă ești însărcinată, dar ai simptome ușoare, încearcă să te orientezi spre remediile naturiste. Acestea sunt mai sigure și nu afectează dezvoltarea normală a fătului.

femeie însărcinată îmbrăcată în roz

Paracetamolul este permis pentru dureri minore, iar ibuprofenul și aspririna ar trebui evitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025