Prima pagină » Lifestyle » Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune
Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune

Sunt mai sănătoase legume proaspete decât cele congelate? Adevărul pe care nimeni nu îl spune

19 aug. 2020, 15:02,
în Lifestyle

Se crede că legumele și fructele din conserve și congelate sunt mai puțîn sănătoase decât cele proaspete. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cazul.

Nu este un secret faptul că vânzările de conserve și alimente congelate au crescut în ultimele vreme, iar motivul pentru acest lucru este de înțeles – încercăm nu mai merge la magazin așa de des. Chiar și vânzările de congelatoare au crescut.

Dar mereu ni s-a spus că fructele și legumele sunt mai sănătoase proaspete. Ne face rău la sănătate umplându-ne frigiderele cu conserve și pungi cu mâncare congelată?

Pentru a răspunde corect la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegeți că fructele și legumele sunt cele mai hrănitoare și sănătoase atunci când sunt coapte, la momentul recoltei, subliniază Fatima Hachem, ofițer principal de nutriție la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

De îndată ce mărul este rupt din copac, de îndată ce morcovul este scos din pământ, procesul de deteriorare a proprietăților nutritive și energetice încep.

„Legumele pe care le cumpărăm pentru a le găti și-au pierdut o parte din valoarea lor nutritivă în momentul în care au ajuns în magazin”, spune Hachem.

Odată ce fructul este smuls din copac, acesta continuă să-și folosească propriii nutrienți, descompunându-i pentru a sprijini viața celulară.

Iar unele dintre aceste substanțe sunt deosebit de vulnerabile. Vitamina C, de exemplu, care ajută corpul uman să absoarbă fierul și să scadă colesterolul este deosebit de sensibilă la prezența oxigenului și a luminii.

Fructele și legumele congelate suntla fel de sănătoase

Congelarea încetinește pierderea valorii nutritive, dar rată la care se pierde această valoare nutritivă variază foarte mult între legume și fructe.

În 2007, Diana Barrett, fostă cercetătoare la Universitatea din California (Davis), a examinat numeroase lucrări științifice despre proprietățile nutritive ale legumelor și fructelor proaspete, congelate și conserve.

Ea a descoperit că spanacul, de exemplu, își pierde 100% din vitamina C după doar șapte zile dacă este păstrat la temperatura camerei de 20 de grade Celsius. Când este păstrat la frigider, se pierde 75%.

Morcovii pierd doar 27% din vitamina C pe săptămână cat timp este păstrat la temperatura camerei.

„Frunzele de spanac sunt foarte subțiri, pierd mai multă umiditate, suferă mai mult de creșterea temperaturii decât morcovii”, subliniază Barrett.

Cu toate acestea, toate celelalte legume, conform studiului lui Barrett, au pierdut semnificativ mai puține rezerve de vitamina C după ce au fost înghețate – chiar și spanacul a pierdut doar 30% din această vitamină.

Motivul este că înghețarea inhibă procesul de oxidare, care, printre altele, face că legumele și fructele să capete o culoare maronie după ce au fost recoltate.

Prin congelarea rapidă, alimentele își păstrează mai multe vitamine

Alimentele congelate sunt o inovație relativ recentă în industria alimentară.

Luați mazăre verde congelată, de exemplu. Astăzi, procesul producției sale (de la recoltare, transport la fabrică, spălare, curățare de la păstăi până la înghețare directă) durează doar puțîn mai mult de două ore.

Probabil deja v-ați dat seama că viteză este extrem de importantă în producerea de alimente congelate: de îndată ce fructul este smuls dintr-un copac sau săpat din pământ, începe o cursă împotriva timpului.

În ultimele decenii, inovația tehnologică a redus dramatic durata acestui proces.

Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
a1.ro
Descoperire înfiorătoare în „Peștera Sângeroasă”. Ce se întâmpla aici pe vremea civilizației mayașe
Playtech.ro
Gestul rar făcut de Ilie Bolojan. Ipostaza neașteptată în care a fost surprins la Aeroportul Otopeni. Românii au fost uimiți
observatornews.ro
Criminalul Teodorei Marcu s-a sinucis, în timp ce poliția era pe urmele sale. Imagini de la intervenție
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Câți bani fac românii din culesul acestei plante. Sumele sunt incredibile
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Testul simplu care îți arată dacă telefonul te ascultă. Experții în securitate cibernetică arată cum poți afla adevărul în câteva minute
Dailybusiness.ro
Nicușor Dan merge la Salina Praid. Vizită în mijlocul tensiunilor după inundații și evacuări
RomaniaTV
BREAKING NEWS! A fost transportat de urgență la spital! A făcut AVC!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 mai 2025
31 mai 2025