Proiectele umanitare ale ONU se confruntă cu un deficit record de finanțare în acest an, doar o treime din cele 48,7 miliarde de dolari necesare fiind asigurate până în prezent. Deși numărul oamenilor care au nevoie de ajutor este în creștere.
„Subfinanțarea apare în condițiile în care nevoile globale sunt în creștere”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit Mediafax.
Nevoile din lume cresc mult mai repede decât fondurile donatorilor
Banii din cadrul agențiilor umanitare sunt necesari pentru a ajuta aproximativ 204 milioane de persoane din întreaga lume. Persoanele au nevoie de ajutor din cauza conflictelor armate care au loc și schimbărilor climei, cum ar fi războiul din Ucraina și seceta din Cornul Africii.
Deficitul de finanțare pentru agențiile umanitare este de 33,6 miliarde de dolari și este cel mai mare deficit care a fost înregistrat vreodată, în condițiile în care nevoile au crescut și mai mult, iar numărul oamenilor care au nevouie de ajutor este mai mare.
„La mai mult de jumătatea anului, deficitul de finanțare este de 33,6 miliarde de dolari, cel mai mare deficit de finanțare pe care l-am înregistrat vreodată. Nevoile din lume cresc mult mai repede decât fondurile donatorilor”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al OCHA, în cadrul unei conferințe de presă.
Statele Unite sunt principalul donator
Până în prezent au fost colectate 15,2 miliarde de dolari până la jumătatea anului, de asemenea un record, a spus Laerke, într-un an în care nevoile umanitare au crescut și nu sunt doar din punct de vedere financiar. Oameni din zonele defavorizate nu au nici măcar alimentele necesare surpaviețurii.
Potrivit site-ului OCHA, Statele Unite sunt principalul donator, contribuind cu puțin peste 8 miliarde de dolari, în timp ce Programul Alimentar Mondial a fost cel mai mare beneficiar.
Cele aproape 50 de miliarde de dolari necesare includ toate programele coordonate de ONU la nivel mondial.