Prima pagină » Culinar » Sumac: Condiment ușor acidulat care amplifică aromele preparatelor culinare
Sumac: Condiment ușor acidulat care amplifică aromele preparatelor culinare

Sumac: Condiment ușor acidulat care amplifică aromele preparatelor culinare

14 sept. 2023, 15:00,
BZI.ro, în Culinar

Pudra de sumac reprezintă un condiment extrem de popular în bucătăria arabă și libaneză. Pe măsură ce devine treptat cunoscut și în România, ți s-ar putea părea interesant să descoperi mai multe despre sumac și modul său de utilizare.

Sumac – condimentul bucătăriei orientale

Sumacul măcinat este roșu închis la culoare și are o textură granulată. Este apreciat pentru aroma citrică distinctă și gustul ușor acrișor, asemănător cu cel al lămâii. Sumacul adaugă preparatelor o notă de aciditate, culoare și amplifică gustul preparatelor culinare. Aroma unică îl face un condiment special și versatil care se potrivește într-o varietate de rețete. În plus, se pare că sumacul are și câteva beneficii pentru sănătate.

Sumacul este un arbust care face parte din genul Rhus, familia Anacardiaceae, aceeași familie din care fac parte mango, caju și fisticul. Există mai multe specii de arbori din genul Rhus care poartă numele de sumac, dar cel utilizat în scopuri culinare este arbustul Rhus coriaria. Sumacul (Rhus coriaria) are originile în sudul Europei și vestul Asiei. Astăzi, crește în întreaga lume, în zonele cu climă temperată și subtropicală. Cel mai des, se găsește în jurul regiunii Mediteranei, în special în Sicilia și Turcia. Sumacul crește și în Iran, precum și în alte părți ale Asiei și Africii. Pudra de sumac este folosită ca un condiment esențial în bucătăria Orientului Mijlociu.

Sumacul măcinat poate fi folosit ca un condiment într-o varietate de preparate culinare. Poate fi adăugat așa cum este în mâncăruri pentru a le oferi o notă citrică, un gust ușor acrișor și o doză suplimentară de culoare. Deși sumacul nu este încă foarte răspândit în țara noastră, există numeroase modalități de utilizare. Este un condiment versatil și poate fi integrat în multe feluri de mâncare. Sumacul poate fi amestecat cu alte condimente, cum ar fi cimbru, oregano, coriandru, pătrunjel, boia de ardei, pudră de chilli, chimen și altele. De asemenea, este un ingredient cheie în Za’atar, un amestec de condimente des utilizat în preparatele cu specific arab.

Rețete în care poate fi integrat, beneficii și contraindicații

Samacul este ideal de presărat peste hummus sau în mâncăruri tradiționale cu fasole. Poți să-l adaugi în salate de vinete sau baba ghanouj (o salată orientală de vinete). Este un adaos excelent în ghiveciuri de legume, tocănițe de ciuperci și alte preparate pentru a intensifica aroma și gustul. Poți să-l combini cu alte condimente și să presari amestecul peste carne de miel, porc, pui, rață sau oricare alt tip de carne pentru a le da un gust delicios. Este un ingredient de bază în delicioasa salată fattoush, dar poate fi adăugat în orice altă salată. Întinde puțin sumac amestecat cu ulei de măsline pe o lipie sau felii de pâine prăjită și servește că atare. Poți să marinezi carnea într-un amestec de sumac, ulei de măsline și suc de lămâie. Utilizează-l pentru a condimenta peștele la grătar, frigărui, pulpe de pui la grătar. Adaugă sumac în vinegretă sau în diferite sosuri pentru salate. Poți să-l folosești ca ingredient atunci când prepari chiftele, kebab sau shaorma de casă. Presară-l peste pilaf de orez, cușcuș, paste sau cartofi. Chiar și în deserturi, sumacul poate fi folosit. Presară-l peste înghețată sau adaugă-l în compoziția de brioșe, chec sau alte prăjituri.

Beneficiile sumacului includ ameliorarea durerilor musculare, prevenirea bolilor de inimă, reglarea glicemiei și ajutorul în digestie. Cu toate acestea, ar trebui să ții cont că sumacul este înrudit cu caju, fisticul și mango. Dacă ai alergie la oricare dintre aceste alimente din familia Anacardiaceae, există posibilitatea să dezvolți o alergie și la sumac. Este important să fii conștient de acest aspect și să consumi condimentul sumac cu precauție în cazul în care ai astfel de alergii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *