Prima pagină » Sanatate » Sughițul la bebeluși ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți? Iată toate informațiile necesare
Sughițul la bebeluși ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți? Iată toate informațiile necesare

Sughițul la bebeluși ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți? Iată toate informațiile necesare

27 sept. 2023, 11:55,
BZI.ro, în Sanatate

Înainte de a explora posibilele cauze, este esențial să înțelegem cum se manifestă sughițul la bebeluși. La fel ca și la adulți, sughițul reprezintă o contracție a diafragmei. În primele luni ale vieții, bebelușii nu au dezvoltate în totalitate conexiunile neuronale care controlează diafragma, motiv pentru care vei observa că bebelușul tău sughiță destul de frecvent.

O altă problemă cu care părinții se confruntă este cea a tusei la bebeluși. Asemenea sughițului, în majoritatea dăților tusea este un proces absolut normal. Trebuie să vă informăm că articolul actual este unul pur informativ și nu ține loc de părerea unui specialist. Așadar, vă îndemnăm să vă adresați medicului pentru orice problemă cu care vă confruntați.

Sughițul la bebeluși are un rol de protecție

Această acțiune involuntară are un rol de protecție, deoarece previne ca lichidele să ajungă în plămâni, datorită unei diferențe între procesul de înghițire și respirație. Aceasta reprezintă una dintre principalele cauze ale sughițului la bebeluși. O altă cauză posibilă este adaptarea bebelușului la mediul înconjurător. În primele luni de viață, bebelușii își dezvoltă reflexele de respirație și învață cum să înghită fără să se înecentze. După 9 luni petrecute în uter, unde aceste reflexe nu au fost necesare, există o perioadă scurtă de adaptare. Pe măsură ce bebelușul crește, vei observa că sughițurile devin mai rare.

Este comun ca aceștia să sughițe imediat după masă, mai ales când sunt foarte flămânzi sau când au început diversificarea la bebeluși, sau atunci când înghit aer din diverse motive, la fel cum se întâmplă și la adulți.

Un aspect important de menționat este durata sughițului, care poate varia de la câteva secunde la câteva minute sau chiar o oră. Chiar dacă ca adult ai putea considera sughițurile inconfortabile, trebuie să știi că bebelușului tău nu îi cauzează disconfort, iar unii bebeluși sughiță chiar și în timpul somnului.

Un alt aspect adorabil pe care trebuie să îl știi este că bebelușii sughiță chiar și când se află în burtica mamei. Acest lucru se întâmplă atunci când lichidul amniotic ajunge în plămâni și este un semn că organele lor se dezvoltă corect.

Există tratament pentru sughiț?

După cum probabil știi, sughițul nu are un remediu specific, astfel încât cea mai bună abordare este să rămâi calm, mai ales că bebelușului tău nu îi provoacă disconfort. Dacă sughițul persistă prea mult timp, poți să încerci să îi oferi puțin lapte (sau apă după vârsta de 6 luni). De asemenea, poți să încerci să îl ajuți să elimine aerul din burtică, ceea ce ar putea să oprească sughițul imediat.

Recomandăm să eviți metodele tradiționale sau neconvenționale de tratare a sughițului, precum a da sperieturi sau a folosi pungi pentru respirație, deoarece acestea ar putea speria bebelușul și în unele cazuri pot fi periculoase. Cea mai simplă soluție este să aștepți până când episodul de sughiț se încheie de la sine.

Este important să eviți și supraîncălzirea bebelușului. Deși unii cred că sughițurile pot apărea când este rece, acest lucru nu este adevărat. Asigură-te că îl îmbraci adecvat în funcție de anotimp și temperatura din cameră. În special pe timpul nopții, bebelușul se simte cel mai bine într-un body pentru copii, purtând șosete. Astfel, sughițul la bebeluși poate fi un lucru destul de inconfortabil pentru părinți, dar este un proces necesar pentru nou-născut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *