Prima pagină » International » Sugestia unui oficial rus: „Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz în locul Rusiei”
Sugestia unui oficial rus: „Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz în locul Rusiei

Sugestia unui oficial rus: „Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz în locul Rusiei”

13 sept. 2022, 20:01,
în International

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar trebui să apeleze la Statele Unite și România pentru gaz în locul Rusiei, a declarat senatorul rus Alexei Pușkov. Acesta susține că Maia Sandu nu poate plăti și nu ar trebui să cumpere gaz din Rusia.

„Sandu nu poate plăti – să nu cumpere gaz. Să cumpere „molecule de libertate” lichefiate din Statele Unite sau să ceară gaz din România natală”, a scris el pe canalul său de Telegram, conform Izviestia.

Astfel, senatorul a comentat declarația șefului Republicii Moldova cu privire la prețurile ridicate la gazele rusești.

Manifestanții au acuzat autoritățile țării că nu au reușit negocierile cu Rusi

Aproximativ o mie de susținători ai partidului de opoziție „Șor” s-au adunat în 9 septembrie în apropierea clădirii administrației președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu o acțiune de protest. Manifestanții au acuzat autoritățile țării că nu au reușit negocierile cu Rusia privind aprovizionarea cu gaze.

Înainte de aceasta, la 1 septembrie, prim-ministrul Republicii, Natalia Gavrilita, a declarat că Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova va continua să despăgubească cetățenii țării pentru creșterea prețurilor la gazele importate din Federația Rusă. În plus, autoritățile republicii au făcut apel la populație cu o cerere de reducere a consumului de gaze cu 15%.

Maia Sandu a făcut apel la populația țării să reducă cât mai mult consumul de gaze

Anterior, pe 31 august, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut apel la populația țării să reducă cât mai mult consumul de gaze, din cauza temerilor că iarna prețurile sale vor crește la valori incredibile, în condițiile în care compania rusă Gazprom ar putea bloca furnizarea de combustibil către țară.

La 17 august, Moldovagaz a deconectat peste 2.000 de consumatori din cauza neplății datoriilor pentru utilizarea gazelor naturale, precum și pentru a evita o creștere a datoriei către Gazprom. La data de 16 august 2022, s-a constatat că consumatorii non-casnici nu au achitat datorii în valoare de 75,526 milioane de lei (aproximativ 3,9 milioane de dolari).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`