• Incredibil: unele dintre asistentele din Clinica a IV-a de la Maternitatea Cuza Voda sedeaza bebelusii cu Fenobarbital pentru a nu fi trezite pe timpul noptii de plansul micutilor • Pentru a nu fi deranjate, in special unele asistente aflate in pragul pensionarii strecoara in seringa cu lapte a nou-nascutilor si cateva picaturi de Fenobarbital • Drogul este folosit de catre asistente fara a avea o indicatie de la medicul neonatolog • Fenobarbitalul se administreaza bebelusilor doar daca acestia au facut convulsii si au indicatie de la medic • Conducerea maternitatii sustine ca nu are cunostinta de asa ceva si va face o ancheta
Incredibil: unele dintre asistentele medicale de la Maternitatea Cuza Voda sedeaza sugarii pentru a nu mai fi trezite pe timpul noptii de plansul bebelusilor. Pentru a nu fi deranjate, in special unele asistente aflate in pragul pensionarii din Clinica a IV-a de la maternitatea mentionata strecoara in seringa cu lapte pentru nou-nascuti si cateva picaturi de Fenobarbital. Astfel, bebelusii sunt sedati si asistentele medicale nu vor mai fi nevoite sa se trezeasca pe timpul noptii pentru a se deplasa la patul micutilor. Asistentele practica aceasta metoda criminala de mai mult timp in maternitate, fara ca medicii sa aiba habar de ce se intampla. Dupa administrarea seringii cu lapte in combinatie cu Fenobarbital, bebelusul cade intr-un somn adanc si este total absent. O parte dintre mame au aflat despre practica asistentelor medicale abia dupa externarea din Maternitatea Cuza Voda. Atunci cand au ajuns acasa cu bebelusul, au observat ca acesta doarme incontinuu si nu reactioneaza la nici o manevra de trezire. Speriate de somnul adanc al micutilor, mamele au chemat medicul pediatru. Acesta le-a confirmat ca bebelusul este sedat si chiar au fost luate la intrebari daca au administrat medicamente copilului. „Nu mi-am dat seama de ce copilul meu dormea tot timpul. Nici atunci cand asistenta din maternitate venea si ii dadea lapte cu seringa nu se trezea. Ii dadea laptele prin somn. Am fost externata din maternitate si cand am ajuns acasa am crezut ca se va trezi. Asta se intampla la amiaza. Spre seara am chemat medicul pediatru, deoarece am observat ca fetita mea nu se trezeste. Am incercat sa o trezesc, dar era absenta. Medicul mi-a spus ca bebelusul este sedat si deshidratat. Am ramas socata cand am aflat ca asistentele de la maternitate i-au dat Fenobarbital ca sa doarma. Aceste asistente medicale ar trebui sa nu mai lucreze intr-o maternitate, la copii”, a declarat una dintre mamele ai caror copii au fost sedati cu Fenobarbital.
Medicii nu stiu ce fac asistentele
Conform informatiilor detinute in prezent de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, in Clinica a IV-a de la Maternitatea Cuza Voda doar asistente care mai au putin pana la pensionare sedeaza bebelusii cu Fenobarbital. In Clinica a IV-a, o asistenta medicala are in grija intre 30 si 35 de nou-nascuti. „Sunt colege care dau bebelusilor Fenobarbital ca sa nu mai aiba grija de ei pe timpul noptii. Nou-nascutii care plang si nu pot fi linistiti primesc Fenobarbital. Bineinteles ca mamele nu stiu. Dimpotriva, mamele spun ca bebelusul doarme dupa ce asistenta i-a dat lapte cu seringa. Medicul din maternitate nu are de unde sa stie ce se intampla”, a spus una dintre asistentele de la Maternitatea Cuza Voda.
Asistentele isi depasesc competentele
Conducerea maternitatii a afirmat ca nu a auzit de aceasta practica in maternitate si nu crede ca o asistenta medicala poate sa faca asa ceva. Mai mult, asistenta medicala nu are voie sa administreze medicamente bebelusilor fara a avea indicatie de la medicul neonatolog. „Nu am auzit si nu cred ca asistentele dau Fenobarbital sugarilor. O asistenta medicala nu poate sa administreze vreun medicament fara indicatia medicului neonatolog. Un sugar poate primi Fenobarbital doar la indicatia medicului neonatolog. Eu stiu ca nu avem Fenobarbital in spital. Chiar am sa verific, sa vedem daca este posibil asa ceva”, a declarat conf. dr. Maria Stamatin, director medical la Maternitatea Cuza Voda.
Fenobarbitalul, un drog
Fenobarbitalul se administreaza sugarilor doar in cazul convulsiilor si numai la indicatia medicului. In general, Fenobarbitalul se administreaza persoanelor diagnosticate cu epilepsie. Pentru ca face parte din categoria medicamentelor care creeaza dependenta, Fenobarbitalul este considerat un drog. Acest medicament face parte din categoria celor cu regim special. „Fenobarbitalul sau luminalete se administreaza la copil numai in situatiile in care are convulsii sau daca a avut un traumatism cranio-cerebral. Fenobarbitalul determina somn. Atunci cand administrezi Fenobarbital, practic acea persoana este sedata. De obicei Fenobarbitalul se administreaza persoanelor care fac crize epileptice. Este un medicament care creeaza dependenta si, ca orice substanta care da dependenta, este un drog”, a declarat un medic psihiatru.
Actiunea terapeutica a Fenobarbitalului este de sedativ, hipnotic cu actiune prelungita, anticonvulsivant. Printre reactiile adverse ale acestui medicament se mentioneaza oboseala, somnolenta, diminuarea performantelor, hemoragii etc. Si medicii pediatri sustin ca Fenobarbitalul se administreaza copiilor cu stari convulsive. „Se administreaza o doza redusa copiilor cu stari convulsive. De asemenea, acest medicament se administreaza preventiv copiilor care au avut un episod convulsiv pentru a nu repeta crizele. Este total neindicat sa se administreze Fenobarbital unor copii care nu au primit indicatie din partea medicului specialist”, a declarat dr. Solange Rosu, seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Maria.