Prima pagină » Culinar » Sufleu de ciocolată. Rețetă din bucătăria franțuzească

Sufleu de ciocolată. Rețetă din bucătăria franțuzească

14 aug. 2024, 12:26,
în Culinar

Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor cu cacao, îți oferim o minunată rețetă de sufleu de ciocolată, inspirată din bucătăria franțuzească.

Sufleul de ciocolată este un desert cu gust divin și textură cremoasă, ușor aerată. Rețeta face parte din bucătăria franțuzească, având ca ingrediente de bază ouăle și ciocolata. Însă, sufleurile pot fi atât dulci cât și sărate, important este să respecți pașii necesari rețetei de bază. Secretul reușitei sigure a unui sufleu perfect constă în încorporarea albușurilor astfel încât să obții o textură foarte aerată și cremoasă a compoziției.

Ingrediente pentru sufleul de ciocolată

Sufleul de ciocolată este un desert clasic, apreciat pentru textura sa ușoară, aerată și pentru gustul bogat de ciocolată. Succesul unui sufleu stă în echilibrul dintre ingrediente și în tehnica de preparare. Înainte de a te apuca de gătit, asigură-te că ai la îndemână cele mai proaspete și de calitate ingrediente. Acestea vor influența în mod direct rezultatul final, transformând un desert obișnuit într-o adevărată capodoperă culinară. De la ciocolata fină și untul cremos, până la ouăle proaspete, fiecare ingredient contribuie la aroma și textura inconfundabilă a acestui desert rafinat.

– 3 ouă medii

– 75 gr zahăr tos

– 100 gr de ciocolată cu minim 70% conținut de cacao

– 130 gr de lapte

– 30 gr de făină

– 15 gr pudră de cacao neagră

– 30 gr de unt cu peste 80% grăsime

– 65 de grame de zahăr tos

– 1 păstaie de vanilie

– 1 praf de sare

– puțin unt pentru uns formele și zahăr tos pentru tapetat formele

Rețeta franțuzească de sufleu

Înainte de a începe procesul tehnologic de preparare a aluatului, scoate ouăle din frigider. Separă albușurile de gălbenușuri, presară sare peste albușuri și lasă-le pe masa de lucru pentru 10-12 minute. Se vor mixa mai bine dacă nu sunt foarte reci.

Pornește cuptorul la 190 de grade C și pregătește două vase ramekin cu volumul de 175 ml sau două forme termorezistente, rotunde. Unge-le la interior cu unt, într-un strat uniform și presară zahăr tos atât la bază cât și pe pereții interiori.

Pune laptele într-un vas, la foc mic, adaugă zahărul și amestecă până acesta se topește și laptele este ușor fierbinte. Stinge focul, adaugă untul tăiat în cuburi și amestecă intens până se topește și untul. Adaugă și ciocolata ruptă în bucăți mai mici și amestecă bine cu o spatulă sau un tel, până când și ciocolata se topește. Vei obține o compoziție fină și cremoasă. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și omogenizează compoziția după fiecare gălbenuș adăugat.

Trece prin sită pudra de cacao cu făina și adaugă, treptat, amestecul în compoziția cremoasă. Amestecă ușor cu o spatulă, folosind mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.

Bate albușurile spumă, cu un tel sau cu ajutorul mixerului. Încorporează-le treptat în compoziția de ciocolată, folosind aceleași mișcări circulare, de jos în sus. Ultimul pas este și cel decisiv pentru a obține o compoziție perfectă pentru sufleu de ciocolată.

Umple cu această compoziție vasele ramekin și pune-le la cuptor. Coace desertul la 190 de grade C, pentru 12-13 minute, dacă dorești ca sufleul să rămână cremos și ușor umed. Dacă optezi pentru un suflet mai ferm, lasă vasele în cuptor 15 minute.

Sufleurile de ciocolată se servesc ușor fierbinți, presărate cu zahăr pudră. Le poți decora și cu pudră de cacao. Sunt delicioase în orice variantă.

Dacă dorești o rețetă de sufleu sărat, după o zi în care ai mâncat suflet de ciocolată, îți recomandăm să încerci rețeta de sufleu de conopidă, perfectă pentru orice masă din zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *