Suferință enormă a preotului Iustin Neagu, care slujește la Biserica „Schimbarea la Față”, din curtea Institutului de Psihiatrie „Socola”! Acesta este ținut departe de pacienții spitalului. Sufletele bolnavilor apăsate de greutăți nu are cine să le aline. Părintele Iustin Neagu nu este lăsat să treacă pragul saloanelor pentru a-i ajuta. Aceștia cer disperați ajutorul duhovnicului
Preotul de la Biserica „Schimbarea la Față”, de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, este ținut departe de pacienții care au cea mai mare nevoie de el. Părintele Iustin Neagu slujește la biserica din curtea unității medicale de aproximativ 30 de ani și dintotdeauna s-a izbit de atitudinea cadrelor medicale. Preotul este și a fost ținut departe de pacienții internați.
„Am ajuns aici în urmă cu 27 de ani. E o poveste în spate, cum am venit eu aici. Dacă credeți că eu reușesc să stau de vorbă cu pacienții de aici, care sunt bolnavi sufletește, vă înșelați. Există un zid invizibil între mine și ei. De la un director, la altul, zidul se ridică și mai înalt. Anul trecut au avut pretexte cu pandemia, că nu mă lăsau să intru în saloane, iar, în ceilalți ani, îmi spuneau simplu:
«Nu!» Nu mă lasă să merg la ei în saloane, dar nici bolnavilor nu le permit să vină în biserică. Oamenii de aici nu înțeleg că e înspre binele tuturor dacă ar lăsa ca medicina și biserica să lucreze împreună. Ei ar vrea să se descarce sufletește și îmi spun mereu: «Părinte, vorbește tu cu ei, să ne lase să venim la tine!». Sunt singur la 800-900 de pacienți, dar nu îi pot ajuta cât aș vrea. Ei (medicii) sunt 300-400 și ar trebui să fie invers: să fie un medic și 300 de preoți”, a declarat preotul Iustin Neagu, de la Biserica „Schimbarea la Față”, de la Socola.
La externare, pacienții trec pe la părintele Iustin să-i ajute cu bani și cu o binecuvântare
Ieri, reporterii „BZI” erau în curtea bisericii de la Institutul „Socola” când câțiva pacienți abia externați nu știau încotro să o apuce și veneau direct la părintele Iustin Neagu. Aceștia erau debusolați și speriați, aveau doar câte o sacoșă în mână, probabil cu lucrurile cu care au venit la internare. Veneau în fața bisericii, se uitau în ochii lui câteva minute, transmițându-i parcă toată durerea lor, iar singurele cuvinte rostite erau: „Părinte, ajută-mă să ajung acasă!” Aceste cuvinte erau rostite de toți cei care au ajuns lângă el.
Când sunt externați, este singurul moment în care pacienții pot trece pragul bisercii și îi cer părintelui Iustin Neagu o vorbă bună sau câțiva lei. Părintele Iustin i-a mângâiat pe toți, ca un tată, și le-a dat bani pentru a-i ajuta să aibă de drum.
„Vin, săracii, la mine, că sunt terminați după pastilele pe care le iau aici! Sunt foarte firavi și au mare nevoie de ajutor. Medicamentele pe care le primesc îi transformă în niște zombi. Mulți nu înțeleg că boala lor e din suflet și au nevoie de Dumnezeu și de puterea Lui”, a precizat preotul Iustin.
Părintele Iustin: „Acum 27 de ani am găsit iad și am făcut rai!”
Chiar dacă nimeni nu a vrut să-l ajute la început, preotul Iustin Neagu a reușit să transforme complet biserica și curtea. Enoriașii din apropiere l-au îndrăgit imediat pe părinte și ei au fost cei care l-au sprijinit și l-au ajutat ca biserica să arate cum este astăzi. Părintele spune că „a găsit iad” când a ajuns la biserică.
„Îmi amintesc și acum ce am găsit aici când am venit în urmă cu 27 de ani. Era iad, iar eu am reușit să fac un mic colț de rai! Acum 27 de ani, când am început eu aici, nu era nimic, erau doar buruieni. Biserica era atât de deteriorată, încât stătea să cadă. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am muncit și am reușit să schimb tot aici. Mi-a luat foarte mult timp, dar am reușit. Am început cu biserica, iar, ușor-ușor, am făcut curtea. Am reparat și clopotnița. Avea spitalul un pământ, undeva, aici, în vale, și nu îl folosea nimeni. L-am luat eu și am început să mă îngrijesc de el, am pus ceapă, roșii, castraveți, tot ce se poate, iar, acum, mă bucur de roade”, a spus preotul Iustin Neagu.
Reprezentanții Institutului dau vina pe pandemie
Reprezentanții Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași au spus că pacienții nu sunt lăsați să se deplasase foarte mult prin spital, deoarece este pandemie și există în continuare un risc mare de infectare.
„Nu este adevărat că pacienții nu sunt lăsați să meargă la biserica din curte sau că preotul nu este lăsat să meargă în saloane. Să nu uităm că este în continuare stare de alertă și riscul de infectare e foarte ridicat, iar, din această cauză, pacienților nu le este permis să umble prea mult prin institut. Eu știu că părintele avea o relație foarte bună cu fostul manager al spitalului și nu i s-a interzis niciodată să vorbească cu pacienții. Nu există așa ceva!”, a declarat Robert Ferenț, purtător de cuvânt al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.