Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Suferi de acnee chistica? Iata cum sa o tratezi
Suferi de acnee chistica? Iata cum sa o tratezi

Suferi de acnee chistica? Iata cum sa o tratezi

29 oct. 2014, 16:34,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:51069;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Avem aici un mic fragment tradus dintr-o discutie de pe un forum strain in care un medic dermatolog ii raspunde unei fete care avea probleme cu acneea chistica. Discutia si rolul articolului este unul informativ si este menit sa va ajute sa va formati o imagine cat mai corecta despre ce este, cum functioneaza si cum se trateaza acneea chistica.
Problema: Am probleme mea este acneea chistica, acnee pe care o dezvolt lunar inaintea ciclului menstrual. Dermatologul mi-a recomandat sa folosesc Differin seara o data la doua zile, si un antibiotic topic. Este altceva ce as putea folosi sau ce pot face?
Solutie: Acneea chistica, indiferent daca este cronica sau intermitenta, este forma cea mai frustranta din diversele tipuri de acnee pe care le putem intalni. Nu numai ca acneea chistica este dureroasa, dar si extrem de inestetica si de greu de tratat din cauza ca majoritatea tratamentelor topice nici macar nu ajung la ea fiind foarte adanca. Ce se intampla in acneea chistica nu este foarte dragut. De obicei este accentuata de o schimbare hormonala, cum este si ciclul menstrual.
Din cauze necunoscute, glandele sebacee devin super-sensibile la aceasta “cascada” de hormoni, si reactioneaza producand sebum in exces – asa de mult ca de fapt glanda in sine se umple, se mareste din cauza presiunii si se intareste din cauza excesului. Incapabila sa impinga sebumul in exces in continuarea foliculului, spre suprafata pielii prin por, glanda se sparge sub nivelul pielii. Aceasta cauzeaza inflamatii acute si iritarea pielii si duce inrosirea si intarirea acneei chistice. Din cauza ca leziunile sunt asa de adanc in piele, cicatricile sunt un alt efect secundar comun.
Cu toate ca tratamentul prescris de doctor este bun in multe tipuri de acnee, este probabil nepotrivit sau mai precis insuficient pentru combaterea acneei chistice, chiar daca nu este permanenta.
Cu cat tipul de acnee este mai sever, optiunile de tratament se micsoreaza gradual. Multi dermatologi numesc acneea chistica ca fiind cel mai sever tip de leziune acneeica si admit ca optiunile de tratament sunt limitate la diverse medicamente orale cum ar fi antibiotice, anticonceptionale sau isotretinoin. Toate sunt optiuni sunt bune dar vin cu riscuri. Cu atat mai putin este o optiune perfecta in cazul tau, unde acneea chistica nu este permanenta si reapare lunar.
O optiune potentiala ar putea fi terapia hormonala orala, bineinteles avizata de medic. Este posibil ca acneea sa fie cauzata de cresterea productiei de testosteron din timpul ciclului. Medicamente numite “anti-androgene” (exemplu: Cimetidine) sunt capabile sa blocheze efectele hormonilor androgeni. Partea proasta a acestora este ca iara… nu vin fara efecte secundare si de aceea sunt prescrise in doze mici. Mai exista si alte optiuni de anti-androgeni pe care ii poti discuta cu dermatologul. Schimbul pe care trebuie sa-l platesti pentru folosirea pe termen lung (necesara in acest caz) s-ar putea sa nu merite pentru a scapa de acneea chistica intermitenta.
Desi controversata, poti lua in considerare terapia cu estrogen, in cazul in care testele determina ca exista un dezechilibru in corpul tau intre nivelurile de testosteron si estrogen. Intre timp, este bine sa mentii o rutina de curatare/tratare cat mai simpla si evita cremele grase in zonele cu acnee chistica. Exfolierea regulata cu un produs continand acid salicilic (BHA – Acid Beta Hidroxi) poate ajuta pe termen lung in evitarea blocarii porului si lasarea caii libere pentru glandele sebacee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`