Prima pagină » International » Suedia îşi schimbă Constituţia, la solicitarea Turciei

Suedia îşi schimbă Constituţia, la solicitarea Turciei

17 nov. 2022, 09:23,
BZI.ro, în International

Suedia își schimbă Constituția, la solicitarea Turciei. Miercuri, 16 noiembrie 2022, Parlamentul Suediei a votat pentru modificarea Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO. Anterior, Turcia a menționat ca va bloca aderarea Suediei la NATO dacă cerințele cu privire la grupurile kurde, considerate teroriste, nu vor fi respectate.

Parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere „când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul”. Legea a fost susţinută de 278 de parlamentari din 349. Singurul partid care a votat împotriva a fost cel de Stânga.

Suedia îşi schimbă Constituţia, la solicitarea Turciei

Amendamentul care urmează să intre în vigoare din ianuarie 2023 ar trebui să permită urmărirea mai uşoară în justiţie a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat o organizaţie teroristă în Suedia, dar şi în Turcia şi chiat în întreaga Uniune Europeană.

Două aprobări au fost necesare pentru adoptarea amendamentului, înainte şi după alegeri. Majoritatea social-democrata şi-a dat deja acordul şi a votat o primă înăsprire a legislaţiei antiteroriste, care va intra în vigoare de la 1 iulie.

De când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, Turcia a blocat procesul de extindere a alianţe. Cele două state au fost acuzate că ar adăposti militanţi apropiaţi de PKK şi de Unităţile de Protecţie a Poporului din Siria, unde kurzii sunt majoritari. În Suedia, legislaţia a avut mai degrabă un caracter liberal în privinţa antiterorismului. Până nu demult, nu era posibilă inculparea unui suspect pentru simpla apartenenţa la un grup terorist.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a promis în cursul unei vizite la Ankara că ţara să reacţiona la îngrijorarea Turciei faţă de problema terorismului, pentru a elimina astfel orice obstacol din calea intrării în NATO. El a apreciat că modificarea Constituţiei este „un pas mare”.

„Suedia va face paşi mari de acum până la sfârşitul anului şi la începutul anului viitor, care vor acorda mai multă putere autorităţilor legale suedeze pentru combaterea terorismului”, a declarat el presei, în prezenţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia ar putea bloca aderarea Suediei la NATO

Turcia a avertizat că poate să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO dacă cerințele sale nu îi sunt respectate. Cele două țări pot intra în NATO doar cu 100% din voturi.

Turcia a încheiat un acord cu cele două țări pe mai multe criterii. Menţionăm că Turcia dorește colaborarea cu Suedia și Finlanda pe extrădarea unor lideri ai unor grupări kurde considerate teroriste de guvernul turc. Recep Erdogan a explicat faptul că Turcia poate bloca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO dacă cele două țări nu îşi respectă angajamentele asumate în legătură cu organizațiile considerate teroriste de guvernul de la Ankara. În încheierea summitului alianței NATO de la Madrid, Erdogan a transmis foarte clar că Turcia nu negociază înţelegerea pe care cele trei țări le-au semnat.

Vă aducem aminte că Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la Alianţă, ca răspuns la invazia militară rusa în Ucraina. Pentru că cele două state să adere este necesar votul în unanimitate a celor 30 de membri NATO.

Așadar, Suedia își schimbă Constituția, în contextul în care Turcia ar putea bloca aderarea acesteia la NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *