Prima pagină » Titlurile zilei » Suedezii de la Holmbergs au pus pe butuci afacerea de succes a Doinei Cepalis. 353 de oameni vor rămâne pe drumuri

Suedezii de la Holmbergs au pus pe butuci afacerea de succes a Doinei Cepalis. 353 de oameni vor rămâne pe drumuri

12 nov. 2024, 02:00, 16 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Holmbergs Safety System SRL, companie din Iași, anunță concedieri masive. Fosta Te-Rox Prod, afacere care a fost deținută de Doina Cepalis, iar ulterior a fost vândută suedezilor, concediază 353 de angajați. Producătorul de sisteme de sigu­ranţă pentru sca­u­nele auto pen­tru copii a intrat în insolvență la propria cerere, în această toamnă

Unul dintre cei mai mari angajatori din Pașcani, Iași, concediază toți salariații. Holmbergs Safety System SRL, producător de sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii, a făcut anunțul oficial la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

„Au anunțat în data de 5 noiembrie intenția de a disponibiliza 353 de salariați, începând cu luna decembrie 2024”, susțin reprezentanții AJOFM Iași.

Salariații rămân fără locurile de muncă chiar înainte de sărbători. Aceștia nu știau că vor fi disponibilizați.

„Când am văzut că au intrat în insolvență, noi am întrebat dacă vom fi concediați, ce se va întâmpla cu noi. Toți de la firmă ne spuneau că nu trebuie să ne facem griji, că totul e în regulă. Apoi am primit foile că vom fi concediați. Nu primim nici salarii compensatorii”, spune una dintre angajatele companiei, care va rămâne fără locul de muncă.

Oamenii acuză faptul că reprezentanții firmei și-au bătut joc de angajații care au muncit în companie, unii dintre ei, chiar perioade lungi, de 15 sau 20 de ani. În unele situații, mai mulți membri ai aceleiași familii munceau în cadrul companiei din Pașcani.

Suedezii de la Holmbergs au pus pe butuci afacerea de succes a Doinei Cepalis

Compania Holmbergs Safety System SRL, fosta Te-Rox Prod care a fost deținută de Doina Cepalis, a cumpărat afacerile din Iași în urmă cu 4 ani. Grupul suedez ar fi vrut să transforme fabricile din Iași în cei mai mari producători de sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii din Europa Centrală și de Est, însă nu au mai putut să ducă acest plan la final. Compania a intrat în insolvență, la propria cerere, în luna septembrie 2024, după ce un grup din Franța, cel mai mare client al fabricii, a intrat și el în insolvență, declanşând probleme de cashflow. Holmbergs Safety System SRL a obținut în 2023 afaceri de 49 de milioane de lei, cu circa 35% mai mici decât în anul anterior.

Primar Pașcani: „Am stabilit o întâlnire cu reprezentanții companiei”

Primarul municipiului Pașcani susține că reprezentanții companiei au solicitat o întâlnire cu autoritățile locale.

„Am stabilit o întâlnire mâine (n.r. – marți, 12 noiembrie 2024) cu reprezentanții companiei Holmbergs Safety System SRL, care au solicitat această întâlnire. Este o situație dificilă. Am stat de vorbă cu oamenii care sunt în această situație, am încercat să-i ajutăm să își găsească un alt loc de muncă, să se angajeze la firmele din Pașcani. Din păcate, asta e piața liberă, se întâmplă și astfel de situații”, susține Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.

În anul 2007, când a fost inaugurată, Te-Rox Prod, înființată de Doina Cepalis, a avut afaceri de circa 250.000 de euro din vânzarea de huse şi soluţii de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii. După un an, cifra de afaceri a urcat la 4 milioane de euro, pentru ca în anul 2009 să fie de 11 milioane de euro, propulsând-o în poziţia de lider european. Compania s-a menținut în top o perioadă de câțiva ani, iar în anul 2020 Doina Cepalis a decis să vândă afacerea suedezilor.

După ce a preluat afacerea, Holm­bergs Safety System SRL nu a avut succesul așteptat, iar la scurt timp a intrat în insolvență. Până la momentul re­dactării acestei ştiri, oficialii Holm­bergs Safety System SRL nu au răspuns solicitării BZI privind planurile de disponibilizare a angajaților, fiind contactați telefonic de mai multe ori. Suedezii de la Holmbergs au pus pe butuci afacerea de succes a Doinei Cepalis.

Comentarii
  • Starul roman

    Când PNL și PSD cresc salariul minim pe economie de la 2080 in 2019 la 4050 in 2025 la ce vă așteptați?

    Banii / măririle salariale nu se fac din pix cum au făcut cei din PSD și PNL ci din creșterea profitului/ productivității.

    Nu mai dați vina pe străini că românii va săpa de 10 ori mai mult.

    • Vrei sa spui ca in Suedia salariile sunt mai mici, si de aceea au inchis fabrica dn Romania? Evident, nu tine.
      In cazul de fata a fost aplicata o metoda arhicunoscuta : cumperi concurenta, apoi o lichidezi. Occidentul o cunoaste foarte bine, pentru ca el a brevetat-o si a dezvoltat mijloace de autoprotectie, pe care el le foloseste, iar noi nu avem voie sa le avem.
      In Occident nu poti vinde fabricile cui vrei. Ca sa cumpere divizia de pc-uri de la IBM, chinezii au avut nevoie de aprobarea guvernului SUA. Si vanzarea s-a facut cu clauze stricte.

      • Asa este, asa se cumpara informatii despre pietele de desfacere si apoi se falimenteaza. Primul exempul din Iasi : Cehii au cumparat Metalurgica, sindicatul s-a prins de schema, l-au asasinat pe Sahleanu si apoi au lichidat fabrica!

    • pt. 06:46
      1. Creșterea salariului minim, prin corelare procentuală cu salariul mediu, ne este impusă de UE – Comisia de ocupare a forței de muncă (EMPL).
      2. Distribuția veniturilor brute arată o polarizare în zona veniturilor mici și foarte mici. Peste 70% din salariați câștigă sub salariul mediu brut pe economie.
      Salariul mediu brut pe economie în mai 2024 : 8355 lei (INS).
      Distribuția salariilor brute în luna mai 2024 (CNPP):
      sub 4581 lei – 38,1% din salariați
      4582-8000 – 31,6% din salariați
      8000-13000 – 18,8% din salariați
      peste 13000 – 11,5% din salariați

  • Nu ai inteles ce am scris.

    Salariile in Romania sunt mult prea mari acum pentru activitati de productie gen confectii, incaltaminte, etc.

    Aceeasi afacere se poate face in Bangladesh sau prin alta tara din Asia … la un cost cu forta de munca de 4-5 ori mai mic.

    Nu comparam productia de scaune pentru copii, care poate fi facuta oriunde in lume, cu productia de PC-uri.

    • Daca e asa cum zici : „Salariile in Romania sunt mult prea mari acum pentru activitati de productie gen confectii, incaltaminte, etc.”, cum de a reusit Cepalis? Fabrica mergea bine si avea comenzi.

  • Compania asta a avut profit in 2023 cat salariul unui suedez pe un an.

    Vânzările au scăzut enorm. Mulțumim PSD și PNL pentru dublarea salariului minim

  • A crezut cineva ca strainii care vin in colonie pe post de „afaceristi” vin din dragoste pentru afacerea respectiva? Nu, vin sa o falimenteze ca sa nu pericliteze afacerea din tara de bastina.

    • @Livia – cine a pus-o pe patroana romanca din Pașcani sa vândă? Au fost buni banii de la străini?

      Romanii au vândut afacerea, nu altcineva. Daca nu o vindeau poate oamenii aveau de munca, sau poate nu … pentru că e mult prea scump sa produci in Romania …. și pentru asta nu e de cina suedezul.

      Vine chinezul și îți face același produs la un sfert de preț. Cine rezista pe piata in cazul asta?

      E vorba de cerere și ofertă/ prețul cu fosta de munca, etc.

      • te preocupa numai costul cu forta de munca. de costurile cu energia nu spui nimic, desi sunt cele mai mari din UE.

  • @Ligia – a împărțit cumva patroana romana milioanele primite de la suedezi angajaților romani ce au ajutat-o sa construiască afacerea?

    Mai lasă chestia asta cu străinii … că vine patronache român … și te muncește până nu mai poți … și apoi cu ce te alegi?

    Câtegoric nu. Fostul patron a luat banii … poate știa că afacerea e in declin.

  • capitalul nu are nici constiinta, si nici patrie.

  • duduie economia
    stati sa vedeti de la 1 ian 🙂

  • Florea Costel

    Stați fără grijă, se mută toți la parcul industrial de la Târgu Frumos făcut de Zugravu, noul primar.

  • Grigorii Alexaandru

    Strainii au nevoie de slugi, nu de concurenta si de minti luminate. Din pacate noi nu avem puliticieni care sa gandeasca pentru tara si popor, ei gandesc doar pentru propriul buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`