Prima pagină » Local » Sucurile FIGO, retrase de pe rafturile magazinelor din Iaşi şi restul țării. Produsele conţin oxid de etilenă

Sucurile FIGO, retrase de pe rafturile magazinelor din Iaşi şi restul țării. Produsele conţin oxid de etilenă

16 aug. 2021, 11:31,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Autoritățile din România au anunțat astăzi, 16 august 2021, faptul că există probleme grave cu anumite băuturi răcoritoare. Conform ANSVSA, sucurile vor fi retrase de urgență de pe piață. ANSVSA a transmis un comunicat în care arată că băuturile de la Figo pot crea boli extrem de grave.

De asemenea, autorităţile din Iaşi au decis retragerea produselor de pe rafturile supermarketurilor, potrivit DSVSA Iaşi.

Acest tip de lichide (FIGO) conține oxid de etilenă într-unul din ingredientele folosite la producerea sucului. Experții au menționat că această substanță poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene.

Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros, Penny din țară, din cauza oxidului de etilenă prezent într-un ingredient al materiilor prime utilizate.

„Compania Maspex România, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilorşi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, indică un anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Dacă aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să returnaţi, la magazinul de la care aţi cumpărat, produsul său ambalajul din loturile menţionate în listă, până la data de 04.09.2021”, precizează compania.

Clienții primesc banii înapoi dacă au cumpărat aceste sucuri

Reprezentanţii lanţului de supermarketuri Penny au precizat că producătorul ALONOR COMPANY SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a două tipuri de sucuri Fruits & Friends. S-a discutat despre depășirea conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor.

REWE România le transmite oamenilor să nu consume produsele. Ei pot să le distrugă sau să le aducă înapoi, în orice magazin PENNY. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Reprezentantul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, declara că în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, însă „ consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.

Zeci de sortimente de înghețată, retrase din magazine

Marile lanțuri de magazine din România au solicitat clienților să nu consume produsele din mai multe loturi şi să le returneze sau să le distrugă. Din păcate, nu este o situație singulară. La începutul lunii august, au fost retrase de la vânzare mai multe loturi de îngheţată Milka, Kit Kat şi Froneri din magazinele Carrefour şi Auchan.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, aproape două tone de chiftele contaminate au fost retrase de la comercializare, dar și sardine, care conțineau acest pesticid cancerigen.

„Este mult mai importantă sănătatea publică decât imaginea unor supermarkeuri, care se pare că nu înțeleg acest lucru, unele supermarketuri nu înțeleg pericolul la care îi expun pe consumatori și au fost aplicate și amenzi, în anumite cazuri, celor care nu au retras produsele cu probleme”, a transmis Mihai Ponea, director general în Siguranța Alimentelor ANSVSA.

„S-a retras de pe piață întreagă cantitate de înghețată care era la comercializare. Aproximativ două milioane de bucăți de înghețată. Din păcate, a trebuit să aplicăm și amenzi care, împreună cu litoralul, s-au ridicat la aproximativ un milion de lei. Din nou atrag atenția supermarketurilor care au comercializat, către clientul final, aceste tipuri de înghețată, că au obligație să afișeze la intrarea în magazin sau la raionul de înghețată, acele produse, așa încât consumatorul, dacă îl are în congelator, să îl readucă. Este mult mai importantă sănătatea publică decât imaginea unor supermarkeuri, care se pare că nu înțeleg acest lucru, și de aceea a trebuit să aplicăm și sancțiuni”, potrivit autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *