Există multe metode prin care să ne asigurăm, prin regimul alimentar, o doză suplimentară de vitamine, recunoscute pentru beneficiile asupra sistemului imunitar şi nu doar. Cea mai facilă varianta sunt sucurile antioxidante, pe care le putem prepara singuri, acasă, folosind un storcător. Ideal este să includem între ingredientele pentru prepararea sucurilor naturale atât fructe, care le vor asigura un gust bun, cât şi legume, acestea din urmă fiind hrănitoare şi bogate în substanţe nutritive.
Rădacinoasele sunt o alegere inspirată oricând căci se găsesc din abundenţă în orice sezon, inclusiv cel rece, când din pricina condiţiilor de temperatura scăzută, majoritatea legumelor de pe rafturile magazinelor sunt de import. În schimb, rădacinoasele crescute local pot fi achiziţionate şi iarna, acestea fiind cele mai indicate datorită provenienţei autohtone. Practic, astfel se scurtează durata de când sunt culese şi până ajung în comerţ, iar ulterior pe mesele noastre. Aşadar, legumele rădacinoase cultivate în ţara îşi vor păstra mai mult din cantităţile de nutrienţi, iar odată procesate, se vor transforma în reale surse de vitalitate pentru organism.
Ca să te bucuri nu doar de efectele benefice ale sucurilor din rădacinoase, ci şi de gustul acestora, foloseşte una dintre combinaţiile de ingrediente de mai jos.
Portocală şi sfecla roşie
Sfecla roşie conţine resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum, care stimulează regenerarea celulară. Resveratrolul este în mod natural produs de plante, fructe şi legume închise la culoare, astfel că se regăseşte şi în pielea bobitelor de strugure, afine, zmeură.
Sucul de sfeclă roşie are numeroase proprietăţi care îl fac o alegere inspirată: este fortifiant, îmbunătăţeşte metabolismul, creşte conţinutul de hemoglobină, normalizează tensiunea, scade nivelul colesterolului rău şi creşte nivelul celui bun.
Ce trebuie adăugat este că gustul sucului de sfeclă va fi destul de puternic, aşadar se recomanda consumul lui amestecat cu suc de portocală. Portocală îl va îndulci şi îi va da o aciditate foarte plăcută. În plus, ca toate citricele, conţine vitamina C, unul dintre cele mai bune remedii pentru a ţine răcelile de sezon departe.
Proporţiile celor două ingrediente nu sunt fixe şi le putem ajusta în funcţie de preferinţe. Pentru o porţie, adică un pahar mic de 250 ml, vei folosi aproximativ 2 sfecle şi o portocală.
Măr şi morcov, cu sau fără ghimbir
Morcovul este celebru pentru conţinutul bogat în vitamina A, alături de care cuprinde şi beta-caroten, o substanţă care are capacitatea de a combate infecţia. Beta-carotenul este cel care dă culoarea portocaliu morcovului, precum şi dovleacului şi cartofului dulce.
Merele sunt de asemenea foarte valoroase în dieta, deoarece conţin quercitina, un antioxidant care stimulează imunitatea. Quercitina are proprietăţi antiinflamatorii, adică are rolul de a calma organismul şi de a-l reface.
Putem folosi doar aceste două ingrediente împreună sau, pentru extra avantaje, să adăugăm şi ghimbir. Ghimbirul stimulează circulaţia, metabolismul şi susţine imunitatea. Este un inamic redutabil al simptomelor răcelii, dar foarte eficient şi în stadiu de prevenţie. Gustul uşor iute face ca acest ingredient să aducă personalitate în orice suc său fel de mâncare, cu amendamentul să fie folosit în cantităţi moderate.
Dacă alegi să adaugi şi ghimbir, pune în storcător 2 rădăcini de morcov, 2 mere şi un capăt de rădăcină de ghimbir iar rezultatul obţinut va fi spectaculos.
Ţelină, castravete şi citrice
Rădăcină de ţelina e cel mai adesea folosită în bucătărie, fiind prezenţa în multe preparate romaneşti. Însă ţinând cont că are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive şi antibiotice, ţelina merita integrată mai des în meniul nostru zilnic.
Cât despre castraveţi, ei sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Graţie conţinutului ridicat de apă, castraveţii contribuie la detoxifierea organismului şi la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate.
Profund răcoritor şi foarte lejer de băut, sucul de castravete şi ţelină poate fi consumat ca atare, dar şi combinat cu citrice: portocala, mandarină, clementina, chiar şi grepfruit. O rădăcină de ţelina, alături de 2-3 castraveţi şi un fruct citric vor forma împreună un concentrat rejuvenant pentru organism.