Ficatul joacă un rol important pentru organism, deoarece funcțiile pe care le îndeplinește sunt vitale. Acesta este responsabil, printre altele, cu producția de bilă, necesară pentru descompunerea alimentelor grase și stocarea de carbohidrați, grăsimi, proteine, micronutrienți și vitamine. Însă cea mai importantă funcție pe care o are ficatul este cea de detoxifiere a organismului. Fiind expus la toxine, este posibil că ficatul să nu mai funcționeze corect, după o vreme. Atunci, pe lângă un control medical de specialitate, poți apela la o cură de detoxifiere a ficatului, pe care o poți face cu ajutorul sucurilor și smoothie-urilor.
Am extras pentru tine 7 rețete de sucuri din fructe și legume care te vor ajuta la detoxifierea și regenerarea ficatului. Aceste băuturi vor da un boost funcției hepatice și vor îmbunătăți procesul de eliminare a toxinelor rezultate din procesele digestive.
Suc de sfeclă roșie pentru ficat
Sfecla este o legumă bogată în fibre, betalaină, betacianină și acid folic, necesare pentru un ficat sănătos. De aceea, consumul acesteia, în orice formă (crudă, murată, suc) este benefică întregului sistem digestiv. Iată cum poți să prepari un suc de sfeclă roșie gustos, care te va ajuta să detoxifiezi ficatul.
Ingrediente
- 1 sfeclă roșie;
- 1 morcov;
- 1 lămâie decojită;
- 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare
Curăță și spală bine sfecla, morcovul și frunzele de pătrunjel și adaugă-le în storcătorul de fructe și legume, alături de lămâia decojită. Pentru o cură de detoxifiere trebuie să consumi în fiecare zi, câte 200 ml de suc de sfeclă, timp de 5-7 zile.
Suc de pătrunjel pentru ficat
Sucul de pătrunjel este benefic nu doar ficatului, ci și rinichilor și întregului sistem digestiv. Datorită faptului că este bogat în vitamine (A, B, C și E), fier, potasiu și magneziu, pătrunjelul este una dintre legumele care ajută la regenerarea ficatului.
O rețeta simplă de suc de pătrunjel este următoarea:
Ingrediente
- 1 legătură de pătrunjel;
- sucul de la o jumătate de lămâie;
- 1 pahar de apă.
Mod de preparare
Curăță și spală legătura de pătrunjel, după care o adaugi într-un blender, alături de apa și zeama de lămâie. Sucul de pătrunjel se bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu 30 înainte de micul-dejun, timp de două săptămâni.
Suc de mere pentru ficat
Sucul de mere este un remediu foarte bun pentru afecțiunile hepatice și nu numai. Datorită compoziției de vitamine A, B și C, potasiu, magneziu și zaharuri, mărul oferă o mulțime de beneficii pentru organism: elimină toxinele din corp, scade colesterolul, ajută digestia și elimină senzația de foame și nevoia de dulce. Rețeta de suc de mere este foarte simplă și nu dă bătăi de cap.
Ingrediente
- 4 mere;
- sucul de la o jumătate de lămâie;
Mod de preparare
Spală bine merele și adaugă-le în storcătorul de fructe, apoi completează sucul obținut cu zeama de lămâie și amestecă. Consumă câte un pahar de suc de mere proaspăt înainte de masă sau la minim 2 ore după.
Suc de țelină pentru ficat
O altă legumă extrem de benefică pentru sănătatea ficatului este țelina, o sursă importantă de minerale, cum ar fi calciu, sodiu, mangan, potasiu și magneziu. Pentru a pregăti sucul de țelină pentru ficat, trebuie să folosești tulpina acesteia, nu rădăcina.
Ingrediente
- 5 tulpini de țelină;
- 1 cană de pătrunjel tocat;
- 3 lămâi;
- 6 căni apă.
Mod de preparare
Adaugă toate ingredientele în blender și amestecă-le foarte bine. Acest smoothie trebuie consumat de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. Pentru o cură completă, în acest interval este necesar să consumi cât mai multe lichide și să elimini alimentele greu de digerat.
Suc de lămâie pentru ficat
Lămâia conține o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți, de aceea este considerată extrem de importantă pentru sănătatea organismului, în special a ficatului. Sucul de lămâie, într-un pahar cu apă, este benefic în curele de detoxifiere și îți asigură hidratarea din timpul zilei.
Ingrediente
- 200 ml apă;
- sucul de la o jumătate de lămâie;
- 1 linguriţă de miere.
Mod de preparare
Amestecă toate ingredientele și consumă sucul obținut în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Îți recomandăm să foloseşti apă la temperatura camerei, deoarece apa rece sau caldă pot modifica structura nutrienților din fruct și astfel nu te vei mai putea bucura de toate beneficiile pe care le oferă lămâia.
Suc de morcovi pentru ficat
Morcovul este o legumă extrem de benefică pentru ficat, iar una dintre formele recomandate de consum este sucul proaspăt preparat, pentru a păstra intacte toate vitaminele și mineralele. Consumul regulat de morcovi ajută la menținerea sănătății ficatului, rinichilor și ochilor. Iată cum poți prepara cel mai simplu suc de morcovi.
Ingrediente
- 5 morcovi;
- 1 măr.
Mod de preparare
Spală bine morcovii și mărul și adaugă-le într-un storcător. Sucul obținut trebuie consumat în maxim 30 de minute, deoarece poate oxida la contactul cu aerul. Poți consuma regulat suc de morcovi, dat fiind faptul că este benefic pentru întreg organismul, nu doar pentru ficat. Îți recomandăm să foloseşti morcovi cât mai tineri, puternic colorați, deoarece au efecte terapeutice mai puternice.
Grapefruit, fructul minune, cu beneficii pentru ficat
Grapefruitul este bogat în antioxidanți care protejează în mod natural ficatul, cei mai importanți fiind naringenina și naringina. Studiile arată că ambele ajută la protejarea ficatului de leziuni, reducerea inflamaţiei și protejarea celulelor hepatice. De asemenea, grapefruit-ul sporește procesele naturale de purificare ale ficatului și consumat regulat sub formă de suc proaspăt crește producția de enzime necesare în procesul de eliminare a toxinelor.
Cum se prepară sucul de grapefruit pentru ficat
Iată o rețetă simplă și sănătoasă de suc de grapefruit care te va ajuta să îți menții ficatul sănătos.
Ingrediente
- 1 grapefruit;
- un sfert de lămâie;
- 200 ml apă minerală;
- câteva frunze de mentă;
- 1 linguriță de turmenic;
- 1 linguriţă de miere.
Mod de preparare
Stoarce grapefruitul și lămâia, apoi amestecă sucul obținut cu apa, turmenicul, mierea și frunzele de mentă mărunțite. Poți consuma sucul de grapefruit strecurat, însă noi îți recomandăm să îl bei cu tot cu pulpa fructelor, deoarece este bogată în fibre și ajută la sănătatea sistemului digestiv.
Sucurile sunt un mod simplu prin care poți consuma fructe și legume crude, mai ales că, nefiind procesate termic, își păstrează toate vitaminele și nutrienții. În final avem trei recomandări de care să ții cont, dacă ți-ai propus să incluzi aceste sucuri în dieta zilnică, pentru a-ți menține ficatul sănătos:
- nu consuma sucuri în cantități enorme, 1-2 pahare în fiecare zi sunt suficiente;
- nu elimina mesele principale ale zilei;
- consultă un medic specialist în cazul în care ai o afecțiune medicală.