Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Succesul unei diete depinde de ADN-ul nostru
Succesul unei diete depinde de ADN-ul nostru

Succesul unei diete depinde de ADN-ul nostru

05 oct. 2020, 08:12,
în Sanatate

ADN-ul nostru ar putea explica de ce doi indivizi nu reacționează în același mod la o dietă identică. În acest sens, cercetătorii americani vor să dezvolte un test genetic pentru a identifica dieta optimă pentru fiecare dintre noi. Asadar, succesul unei diete depinde de ADN-ul nostru!

Nu ar exista o dietă unică pentru toate tipurile de oameni. Cauza ar fi genetica! Un nou studiu de la Universitatea Texas A&M din Statele Unite arată că ceea ce funcționează pentru unii poate să nu funcționeze pentru alții. Succesul unei diete ar depinde de ADN-ul nostru! Rezultatele au fost publicate în revista Genetics.

Cercetătorii au folosit patru grupuri de șoareci. În cadrul fiecărui grup, diferențele genetice erau aproape inexistente, în timp ce între două grupuri, ele erau comparabile cu două persoane fără legătură. 4 diete au fost testate pe o perioadă de 6 luni: dieta americană (bogată în grăsimi și carbohidrați rafinați, în principal pe bază de porumb), dieta mediteraneană (extract de grâu și vin roșu), japoneză (cu extracte de orez și ceai verde) și dieta ketogenică (bogată în grăsimi și proteine, dar foarte scăzută în carbohidrați). În afară de dieta americană, celelalte trei sunt considerate echilibrate și sănătoase. Pe parcursul studiului, oamenii de știință au măsurat tensiunea arterială crescută, colesterolul, cantitatea de grăsimi din ficat și nivelul zahărului din sânge.

Succesul unei diete depinde de ADN-ul nostru: unii au fost foarte sănătoși, în timp ce alții s-au îngrășat.

Deși așa-numitele diete sănătoase au funcționat pentru majoritatea șoarecilor, unul dintre cele 4 tipuri genetice a reacționat foarte prost la dieta japoneză, prin grăsime crescută în ficat, care prezenta semne de deteriorare. Dieta ketogenică a prezentat rezultate bune la două dintre grupuri, dar rezultate foarte proaste la celelalte două. Au devenit obezi, cu ficat gras și colesterol ridicat. La fel, unele grupuri au suferit mai puțin decât altele de efectele nocive ale regimului american. In ceea ce priveste dieta mediteraneană, a existat un amestec de efecte. Unii au fost foarte sănătoși, în timp ce alții s-au îngrășat.

Scopul acestui studiu a fost dezvoltarea unei diete optime. Dar aceste rezultate arată că o dietă care face ca o persoană să slăbească ar putea avea efectul opus asupra alteia! Potrivit cercetătorilor, aceasta ar depinde foarte mult de genetica individului și de ceea ce au mâncat strămoșii noștri. Echipa se concentrează acum pe determinarea genelor implicate în răspunsul la diete. Acesta ar avea în final scopul de a dezvolta un test genetic care poate identifica cea mai bună dietă pentru o persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`