Prima pagină » Informații utile » „Succese” sau „succesuri”, care este forma corectă de plural?

„Succese” sau „succesuri”, care este forma corectă de plural?

04 nov. 2024, 09:40,
Redacția BZI în Informații utile

„Succese” sau „succesuri”? Limba română este mult mai dificilă decât am crede. Există zeci de cuvinte folosite zilnic în mod eronat fără să ne dăm seama. Problema nu vine doar la acordul cuvintelor, ci și când vorbim de forma de plural a acestora.

Cuvântul „succes” este unul dintre cele mai utilizate cuvinte, dar și cel care pune probleme vorbitorilor de limba română, atunci când vine vorba de forma sa de plural. „Succese” sau „succesuri”, iată care este forma corectă de plural a acestui cuvânt.

„Succese” sau „succesuri”, care forma corectă de plural?

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbi Române, cuvântul „succes” este un cuvânt des întâlnit nu doar în limba română, ci și în limba franceză, limba din care provine, de fapt. Ei bine, acest cuvând înseamnă rezultat favorabil, pozitiv al unei acțiuni, fapt pentru care trebuie să cunoaștem forma corectă atunci când îl folosim.

Mai mult decât atât, acest substantiv neutru are și o serie de sinonime, printre care evidențiem izbândă și reușită. Cu toate acestea, în ceea ce privește anotimele cuvântului succes, acestea sunt: eșec, insucces, ratare, înfrângere.

În cazul cuvântului „eșec”, forma de plural a acestuia este „eșecuri”. De aici, probabil, și confuzia cu privire la pluralul cuvântului „succes”. Mulți știu expresia binecunoscută „Poți să ai și eșecuri, poți să ai și succesuri”.

În timp ce mulți română folosesc „succesuri” ca formă de plural al substantivului succes, forma corectă de plural pentru „succes” este, de fapt „succese”.
Așadar, ca să revenim la alocuțiunea de mai sus, corect este „Poți să ai și eșecuri, poți să ai și succese”, întotdeauna se folosește forma „succese”.

Greșeli de exprimare în limba română, care trebuie evitate

Problema corectitudinii în vorbire a fost și va rămâne mereu un subiect actuaș. Ce știm cu siguranță, e că oamenii trebuie să fie atenți la normele ortografice, ortoepice și la cele de punctuație. Și desigur, să n uităm de vocabular.

Voiam sau vroiam? Spunem corect voiam. Vroiam este o formă hibridă. De ce? Pentru că în limba română avem două verbe pe care prototipic le utilizăm pentru a exprima dorința, voința. Le spunem verbe volitive – a vrea și a voi. Imperfectul de la a vrea este vream și nu e foarte des utilizat în româna actuală. Așadar, forma greșită este vroiam, corect este voiam.

Dintre să aibă sau să aibe, verbul „să aibă” este formă de conjunctiv. Așa cum spunem de la a merge – se termină în E – să meargă; aduce – să ducă și de la a avea o să terminăm conjunctivul tot în o să aibă.

Când folosim decât/doar? Atunci când vezi viața doar în roz vorbești corect. Este important să ținem minte că o să-l folosim pe decât, care introduce un comproment circumstanțial de excepție. În momentul în care verbul este la forma negativă: n-am citit decât romane sau am citit doar romane.

Suntem în țara oamenilor care vor să vorbească și să scrie corect. Îl folosim pe acest pe care în momentul în care avem de-a face cu un pronume relativ în acuzativ, cu prepoziția pe, deci o să spunem „cărțile pe care le-am citit”. Pe cine? Pe ele. „Omu care a venit este Ion”. Cine? Ion.

Deci, dacă poți să întrebi cine, atunci folosești doar care. Dacă poți să întrebi pe cine, atunci folosești pe care. Astfel că, pe lângă „succese” sau „succesuri” sunt și alte greseli în limba română pe care vorbitorii le fac.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Mesajul lui Vladimir Putin în miez de noapte după trei ani de război cu Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat că....
observatornews.ro
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii, condamnați să trăiască cu chirie. Locuințele devin un lux inaccesibil
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Copilul de doi ani al lui Ganea i-a cerut părintelui său să meargă la mănăstire. Evenimente tulburătoare în spital
Playtech.ro
Testul rutier la care greșesc aproape 99% dintre șoferi. Care este ordinea corectă de trecere prin intersecție?
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`