Prima pagină » Titlurile zilei » Succes fulminant și o poveste de aur cu un elev olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, printre cei mai buni matematicieni din Europa – FOTO, EXCLUSIV

Succes fulminant și o poveste de aur cu un elev olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, printre cei mai buni matematicieni din Europa – FOTO, EXCLUSIV

03 iun. 2022, 02:00, 7 ,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Succes aparte și o poveste de aur cu un elev-olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Emil Racoviță” printre cei mai buni matematicieni din Europa. La finalul lunii mai, acesta a obținut cel mai mare punctaj la barajul pentru calificare în lotul național de Matematică. Tânărul va participa la Olimpiada Balcanică de Matematică, programată între), competiție care va avea loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în iunie-iulie 2022. El este medaliat, în trecut, la importante competiții naționale și internaționale de acest gen

Poveste de aur cu un elev olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, printre cei mai buni matematicieni din Europa. La finalul lunii mai, acesta a obținut cel mai mare punctaj la barajul pentru calificare în lotul național de Matematică. Tânărul va participa la Olimpiada Balcanică de Matematică, competiție care va avea loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în iunie-iulie 2022.

„Un lucru remarcabil la Radu reprezintă abilitatea sa de a crea și a inova, reușind să impresioneze de fiecare dată prin eleganța soluțiilor la problemele extrem de dificile. Este un elev înzestrat cu o capacitate intelectuală excepțională, însă ceea ce face cooperarea cu el atât de plăcută este dedicarea și implicarea de care dă dovadă în pregătirea pentru olimpiade. Radu este un copil cu un viitor promițător, care a excelat și va continua să exceleze în cadrul olimpiadelor și concursurilor școlare”, îl descria, anul trecut, pentru BZI, profesorul său, Cătălin Budeanu.

Poveste de aur cu un elev-olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, printre cei mai buni matematicieni

Radu-Ionuț Stoleriu, în urma probelor de baraj din 28-29 mai 2022, la Olimpiada Națională de Matematică 2022 a avut un punctaj de 109, cel mai bun din cei 15 participanți. Radu vorbește mereu cu însuflețire despre disciplina de studiu care a devenit cea mai mare pasiune a sa.

„Matematica m-a fascinat încă de mic, iar când am descoperit cifrele, am simțit că în spatele acestor simboluri există ceva mai mult. Am descoperit Matematica la un nivel competitiv, riguros și atractiv, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Budeanu, căruia îi sunt extrem de recunoscător. Acum, matematica este o modalitate de a gândi, de a înțelege problemele pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi. Matematica mă face să mă simt special, ea mi-a prilejuit multe experiențe frumoase de-a lungul acestor ani de studiu”, arată acesta.

El a  luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) și la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție, s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani.

Elev cu o inteligență sclipitoare, cu pasiuni multiple, care depășesc sfera Matematicii

Radu continuă și arată că:

„Am format o legătură emoțională cu această disciplină, care îmi stimulează gândirea și mă atrage prin descoperirea unor noi căi și rezolvări. Îmi place să descopăr cum funcționează acest sistem bazat pe numere, pe calcule, de aceea eu nu muncesc pentru premii, ci pentru mine, iar premiile vin ca rezultat al muncii mele. Am participat la zeci de concursuri naționale și internaționale, adesea la an superior nivelului meu de studiu, obținând de fiecare dată premii. Matematica mă împlinește! Pe colegii mei îi sfătuiesc să muncească pentru ceea ce vor să devină, să fie curajoși și să nu renunțe niciodată la idealuri!”, a conchis Radu-Ionuț Stoleriu.

Directorul colegiului „Racoviță”, prof. Mihaela Vlioncu, menționează că Radu este:

„Un elev cu o inteligență sclipitoare, cu pasiuni multiple, care depășesc sfera matematicii; este un elev conștiincios, în ciuda programului zilnic de studiu foarte încărcat. Radu vorbește cu multă încântare despre tot ce are legătură cu matematica, iar la școală este, prin experiențele de învățare și de concurs pe care le împărtășește cu colegii săi, un exemplu motivant și pentru aceștia”.

De reamintit că acesta a luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) la „European Mathematical Cup” 2021. La competiție s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani. Este vorba de un succes fulminant și o poveste de aur cu un elev-olimpic din Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, printre cei mai buni matematicieni din Europa.

Micul geniu acordă cel mai mult timp matematicii

Laura Stoleriu, mama ieșeanului, a vorbit despre marea iubire a fiului său, matematica, dar și despre performanța la care acesta a ajuns.

“Fiul meu are un parcurs destul de lung, din clasele primare pot spune, iar acum vin rezultatele. Este un process continuu, constant, dar a avut și îndrumător pe măsură. Acesta nu este primul rezultat important, a fost și anul trecut în lotul României, la Olimpiada Balcanică de matematică, anul acesta a participat a doua oară, dar de data aceasta a fost lider de lot. A “ profitat” cumva de pandemie, în sensul că a avut și mai mult timp să lucreze la matematică. Practic, pandemia l-a ajutat să se dedice și mai mult matematicii. Anul acesta, deși are și evaluarea națională, a încercat să se mențină, să nu-și iasă din ritm. El are un program foarte bine stabilit,  mai ales că trebuie să se pregătească și la literatură pentru evaluarea națională, și weekend-urile le-a avut ocupate. Cu toate acestea, cel mai mult s-a dedicat matematicii pentru că nu ai cum altfel, la nivelul la care a ajuns el. Se dedică 100% matematicii, indiferent că e prezent la o altă materie, el tot la matematică se gândește cel mai mult. În vacanța de vară sperăm să aibă mai mult timp și pentru alte activități”, a declarat mama lui Radu Stoleriu în legătura cu povestea de succes a elevului din Iași.

Comentarii
  • Atât s-a putut

    Mirabolantul e doar Balcanic:)Performanța “locală”românească cu copil chinuit .După articol zici ca a învins chinezii.😀Atât s-a putut.

  • Daca spunea ca talentul sau pentru matematica nu vine de la el ci de la Dumnezeu il apreciam mai mult ,s a laudat doar pe el ,nu si da seama ca Dumnezeu e cel mai mare matematician ,ca prin cifre il intalneste pe Dumnezeu ,foarte urat cand crezi ca totul vine de la tine.

  • Bravo, domnule profesor!Bravo drag copil al Romaniei.Ma bucur ca mai exista patriotism pentru profesor si daruire pentru elev, in conditiile in care altii au ocupatia de profesor si nu se pot lauda decat cel mult cu promovarea clasei si trecerea bacului.

  • Adrian Telemeaua

    Daca ar fi participat la Romanii au Talent,
    daca ar fi fost una din sutele de odrasle cantacioase exploatate de parintii lor pt orgoliul personal si obligate sa participe la showuri libidinoase in loc sa aiba o copilarie normala,
    daca ar fi fost vreo pitipoanca sau cocalar care merge la sala si apoi isi incearca muschii la Survivor
    sau daca ar fi avut harul dumnezeiesc de a compune manele care te ung la suflet,
    as mai fi inteles.
    Dar asa, matematica? Bleah…
    Si e si baiat. E mancat in societatea de azi. Apuca-te, frate de sala sau mergi la Liceul de Arta Octav Bancila sa inveti sa ragi cateva note. Romania nu are nevoie decat de curve (scuze, antreprenoare pe OnlyFans) si mana de munca pt cules sparanghel pe taramurile arienilor.

  • Dacă era un copil amărât pe care Onor domnul profesor îl aducea la performanța as mai zice…Dar de câte ori mămica e ofuscata -mai plătește un articol de ziar …sa se laude cu …nimic.Educația,buna-cuviință și respectul-NU sunt apanajul acestor olimpici-construiți pe sinuoasele meandrele ale olimpiadelor naționale.Nimic despre nimic

  • Bravo baiatului si respect profesorului!

  • Un copil exemplu. Respect tinere, te stimez!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025