Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Substanțele chimice pe care le inghitim zilnic cresc riscul de COVID-19
Substanțele chimice pe care le inghitim zilnic cresc riscul de COVID-19

Substanțele chimice pe care le inghitim zilnic cresc riscul de COVID-19

02 sept. 2020, 12:40,
în Sanatate

Substanțele chimice cresc riscul de COVID-19. Cu aproape un an înainte de apariția noului coronavirus, dr. Leonardo Trasande a publicat „Sicker, Fatter, Poor’s”, o carte despre conexiunile dintre poluanții din mediu și multe dintre cele mai frecvente boli cronice.

Substanțele chimice cresc riscul de COVID-19

Cartea descrie decenii de cercetări științifice care arată cum substanțele chimice care afectează sistemul endocrin, prezente în viața noastră de zi cu zi și care se găsesc acum în aproape toți oamenii, interferează cu hormonii naturali din corpul nostru. Titlul rezumă consecințele: substanțele chimice din mediu fac oamenii mai bolnavi si mai grași.

Pe măsură ce aflăm mai multe despre noul coronavirus și COVID-19, cercetările dezvăluie realități urâte despre efectele sociale și de mediu asupra sănătății – inclusiv modul în care aceleași boli cronice asociate cu expunerea la compuși care perturbă sistemul endocrin cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta COVID-19 sever.

Apar tot mai multe dovezi privind rolul pe care îl joacă calitatea mediului în sensibilitatea oamenilor la COVID-19 și riscul lor de a muri din cauza acestuia, noteaza medicalxpress.com.

De ce perturbatorii endocrini sunt o problemă

Compușii care distrug endocrinele sau EDC sunt un grup larg de substanțe chimice care pot interfera cu hormonii naturali din corpul oamenilor în moduri care dăunează sănătății. Acestea includ substanțelr perfluoroalchil și polifluoroalchil, mai bine cunoscute sub numele de PFAS, ignifuge, plastifianți, pesticide, produse antimicrobiene și parfumuri, printre altele.

Aceste substanțe chimice sunt omniprezente în viața modernă. Acestea se găsesc într-o gamă largă de bunuri de larg consum, ambalaje alimentare, produse de îngrijire personală, produse cosmetice, procese industriale etc. ECD-urile își fac drum în aer, apă, sol și alimente.

Cercetările au arătat că persoanele care sunt expuse la EDC au mai multe șanse decât alții să dezvolte tulburări metabolice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și colesterolul ridicat și tind să aibă o sănătate cardiovasculară mai proastă, potrivit medicalxpress.com.

EDC pot interfera, de asemenea, cu funcția normală a sistemului imunitar, care joacă un rol critic în combaterea infecției. Funcția imună slabă contribuie, de asemenea, la probleme pulmonare, cum ar fi astmul bronșic și boala pulmonară obstructivă cronică; boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și boala Crohn; și tulburări metabolice. Multe EDC sunt, de asemenea, asociate cu diferite tipuri de cancer.

EDC afectează sănătatea umană imitând hormonii noștri naturali

Hormonii sunt semnale chimice pe care celulele noastre le folosesc pentru a comunica între ele. S-ar putea să fiți familiarizați cu hormonii de reproducere – testosteron și estrogen – care ajută la distingerea fiziologiei și reproducerii masculine și feminine. Cu toate acestea, hormonii sunt responsabili pentru menținerea practic a tuturor funcțiilor esențiale ale corpului, inclusiv metabolismul și tensiunea arterială sănătoasă, zahărul din sânge și inflamația.

Forma sau structura chimică a EDC seamănă cu hormonii în moduri care determină organismul să interpreteze greșit un EDC pentru un semnal natural de la un hormon.

Deoarece corpul uman este foarte sensibil la hormoni, sunt necesare doar cantități mici de hormoni pentru a transmite semnalul dorit. Prin urmare, expunerile foarte mici la EDC pot avea efecte dramatice și negative asupra sănătății oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *