Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a făcut un anunț alarmant: urme de substanțe chimice periculoase au fost descoperite în aproape 300 de produse cosmetice vândute în 13 țări europene, inclusiv în România. Între noiembrie 2023 și aprilie 2024, ECHA a examinat peste 4.500 de produse, identificând în multe dintre ele compuși asociați riscului de cancer, infertilitate și alte afecțiuni grave de sănătate.
Printre produsele vizate se numără creioane de ochi și de buze, măști și balsamuri, care conțineau substanțe precum acidul perfluorooctanoic (PFOA), perfluorononil dimeticona și siloxanii D4 și D5.
Substanțe periculoase descoperite în sute de produse cosmetice
Aceste substanțe sunt interzise de legislația europeană și de Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți, fiind considerate extrem de nocive. Ele nu sunt doar foarte rezistente la degradare în mediul înconjurător, dar sunt și periculoase pentru sănătatea umană, fiind suspectate de a cauza cancer, reducerea fertilității și alte probleme de reproducere.
De exemplu, perfluorononil dimeticona se descompune în PFOA și alți acizi cu lanț lung, care persistă în mediul înconjurător și se bioacumulează în organisme, punând în pericol atât sănătatea umană, cât și pe cea a altor specii.
Pentru a detecta aceste substanțe, ECHA a verificat listele de ingrediente ale produselor suspecte, o metodă la care pot recurge și consumatorii pentru a se proteja. Autoritățile naționale au început deja să retragă produsele neconforme de pe piață, oferind în primă fază consultanță furnizorilor pentru a-i ajuta să respecte legislația europeană. Inspecțiile au avut loc în mai multe țări europene, printre care Austria, Danemarca, Germania, Italia, și România, iar aproximativ jumătate din cazuri sunt încă în curs de investigare.
Această situație servește drept avertisment pentru consumatori cu privire la riscurile potențiale ale unor produse cosmetice care, deși accesibile în diverse game de preț, pot conține compuși interziși și periculoși pentru sănătate. ECHA încurajează consumatorii să fie atenți la ingredientele listate și să se informeze cu privire la substanțele interzise, pentru a evita astfel de produse.