Prima pagină » National » Substanţa propusă după castastrofa de la Cernobîl. Pentru populaţia României de la acea vreme, era nevoie de 7 tone

Substanţa propusă după castastrofa de la Cernobîl. Pentru populaţia României de la acea vreme, era nevoie de 7 tone

10 aug. 2022, 13:01,
BZI.ro, în National

După catastrofa de la Cernobîl, populaţiei României nu i s-a propus iodura de potasiu, ci o altă substanţă. La acea vreme, specialiştii estimau folosirea a 7 tone pentru întreaga populaţie.

Cum au ajuns medicii la soluția utilizării iodurii de potasiu.

După catastrofa de la Cernobîl, populaţiei din România i s-a distribuit pastile cu iod

Substanţa propusă în România după catastrofa de la Cernobîl

După catastrofa de la Cernobîl, populaţiei din România i s-a distribuit pastile cu iod. Ideea administrării acestei substanţe a fost a profesorului Constantin Dumitrache. După ce trecuseră şase zile de la incendiul de la Cernobîl, Comitetul Central al Partidului Comunist Român voia să ia măsuri de îndată.

„Am ajuns la minister şi m-am speriat. Toate holurile ministerului erau pline de militari, doctori militari. Zic: băi, s-a întâmplat ceva, dacă toată lumea e… pentru că noi am aflat de accidentul de la Cernobîl cu o săptămână mai târziu,” a povestit prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie, Institutul C.I. Parhon.

Profesorul Dumitrache a explicat oficialilor din minister că iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă şi este folosit la formarea tiroidieni. Acum, mai rămânea doar să se găsească un antidot care să blocheze captarea iodului de către tiroidă. Astfel, prima soluţie a medicului a fost Lugol, doar că pentru populaţia României de la acea vreme, erau necesare utilizarea a 7 tone de substanţă. Având în vedere că acesta se comandă doar din Japonia, iar livrarea ar fi durat prea mult, soluţia a fost respinsă.

Medicul Constantin Dumitrache era de părere că utilizarea antiroidelor de sinteză, medicamente ce sunt recomandate pacienţilor cu hipertiroidie, nu pot reprezenta o soluţie, şi asta doar din cauză că ar fi făcut mai mult rău decât bine, având în vedere riscul de îmbolnăvire a persoanelor sănătoase.

Şi astfel s-a ajuns la soluția iodurii de potasiu, care se administra deja în şcoli pentru prevenirea guşei endemice, iar cantitățile existente în România erau suficiente.

„Undeva am avut succesul necesar, în sensul, a bloca captarea mai departe, dar ce s-a captat, a fost bine captat, în acele şapte zile în care invazia în natură a iodului radioactiv a fost la maximum,” a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

Alexandru Rafila, a anunțat în cursul zilei de luni, 8 august, că românii trebuie să se grăbească să-și procure pastilele cu iod

Ce spun medicii de familie despre pastilele cu iod

În baza aceleași idei, precizăm că medicii de familie consideră că Alexandru Rafila a făcut o greșeală, când a făcut anunțul referitor la pastilele de iod. Printr-un comunicat oficial, aceștia au atras atenția asupra faptului că românii ce se grăbesc să meargă să-și ridice pastilele cu iod, vor duce la întârzieri pentru pacienții care au probleme curente de sănătate și care vor să ajungă pentru a face o consultație. Ba mai mult, întârzierile ar putea dura, de la câteva zile la câteva săptămâni.

” Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului. Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet.” se explică în comunicat.

Medicii de familie mai precizează faptul că sunt probleme și la sistemul informatic deținut de CNAS care funționează cu întreruperi incă de dimineață. Aceștia și-au prezentat scuze pacienților care întâmpină probleme în acest sens. Menționăm faptul că, pentru a-și procura pastilele cu iod, românii trebuie să se deplaseze inițial la medicul de familie pentru a i se elibera o rețetă medicală, iar apoi, pe baza rețetei, pastilele cu iod pot fi achiziționate în mod gratuit de la farmacii.

Amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cursul zilei de luni, 8 august, că românii trebuie să se grăbească să-și procure pastilele cu iod. Anunțul a fost văzut cu ochi sceptici de către opinia publică, care nu a ezitat să se întrebe dacă nu cumva recentele evenimente de la centrala nucleară Zaporojie ar putea avea vreo legătură.

Atunci însă, după dezastrul de la Cernobîl, o altă substanță a fost propusă pentru populația României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *