Prima pagină » International » Submersibilul Titan, accident major cu câteva zile înainte de implozie. Ce detalii au fost ascunse publicului
Submersibilul Titan, accident major cu câteva zile înainte de implozie. Ce detalii au fost ascunse publicului

Submersibilul Titan, accident major cu câteva zile înainte de implozie. Ce detalii au fost ascunse publicului

20 sept. 2024, 16:00,
Redacția BZI în International

Submersibilul Titan a trecut printr-un incident major cu doar câteva zile înainte de implozia fatală din iunie 2023, care a dus la moartea celor cinci pasageri, în timpul unei misiuni de explorare a epavei Titanicului. Fostul director științific al companiei OceanGate, Steven Ross, a declarat joi acest lucru, conform unei relatări AFP citate de Agerpres.

În cadrul audierilor desfășurate de Paza de Coastă a Statelor Unite, care investighează accidentul, Ross a explicat că o scufundare anterioară a submersibilului a fost „întreruptă” din cauza unei defecțiuni care a necesitat mult timp pentru a fi remediată. La suprafață, submersibilul s-a ridicat cu prova în sus, generând o situație periculoasă.

Submersibilul Titan, accident major cu câteva zile înainte de implozie

Ross, care se afla la bord alături de alți patru pasageri, a descris scena ca fiind haotică, afirmând că „nu era nimic de care să te agăți” în interiorul submersibilului. Pilotul, Stockton Rush, directorul OceanGate, s-a izbit de peretele din spate, iar ceilalți pasageri au căzut pe podea, unul dintre ei rămânând „atârnat cu capul în jos”. Deși nimeni nu a fost rănit, Ross a descris incidentul drept „neplăcut” și prelungit, durând cel puțin o oră. Stockton Rush a fost „vizibil deranjat” de cele întâmplate.

Acest incident a reînviat controversele privind siguranța submersibilului, mai ales după implozia din 18 iunie 2023. În urma acestei ultime scufundări, contactul cu Titan a fost pierdut la mai puțin de două ore după coborâre, iar o operațiune de salvare a fost lansată. Totuși, s-a descoperit că submersibilul a fost distrus de o implozie devastatoare, ucigând toți cei cinci pasageri, inclusiv cercetătorul francez Pierre-Henri Nargeolet, cunoscut drept „Domnul Titanic”.

După accident, au apărut acuzații de neglijență, îndreptate în special asupra rezistenței hubloului submersibilului la presiunile uriașe de la acea adâncime. Familia lui Nargeolet a intentat un proces împotriva companiei OceanGate, cerând despăgubiri de 50 de milioane de dolari pentru neglijență.

James Cameron, renumit regizor și explorator maritim, a criticat dur operațiunea de salvare desfășurată de Paza de Coastă a SUA, considerând că eforturile de căutare au fost intensificate când deja era evident că toți cei aflați la bord muriseră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`