Prima pagină » Magazin » Subiecte Simulare Bacalaureat! Modele de subiecte la Romana la profilul umanist
Subiecte Simulare Bacalaureat! Modele de subiecte la Romana la profilul umanist

Subiecte Simulare Bacalaureat! Modele de subiecte la Romana la profilul umanist

17 mart. 2019, 13:26,
Echipa BZI.ro, în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:686816;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro profil umanist. Aproximativ 300.000 de elevi sunt asteptati sa participe la simularea examenului de Bacalaureat, care va incepe luni cu proba scrisa de Limba si literatura romana. O parte dintre acestia vor primi subiecte la profilul umanist, o alta parte, la profilul real.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro  Examenul de bacalaureat national 2019
Proba E. a) Limba si literatura romana
Model
Filiera teoretica – Profilul umanist; Filiera vocationala – Profilul pedagogic.· Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda zece puncte din oficiu. · Timpul de lucru efectiv este de trei ore.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro SUBIECTUL I (50 de puncte)

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Citeste textul de mai jos.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Dupa treizeci si cinci de ani de cand am parasit-o, m-am gasit acum cateva saptamani, din nou, in capitala Austriei*. Si mai inainte de a cerceta centrul atat de insufletit al orasului, inainte de a-i revedea muzeele, de a-i rascoli librariile, de-a ma aseza in preajma caselor de bilete pentru a obtine un loc la Opera sau la Burg*, am alergat pe locurile unde am fost student odata, grabit sa surprind naluca trecutului. […]
Viena a ramas, in liniile ei mari, asa cum am lasat-o. Este un mare oras baroc, cel mai de seama al zonei lui stilistice, cu cupolele lui verzi vestindu-se din departare, cu portaluri uriase, […] cu marete monumente ecvestre, cu fantani printre ale caror ape tasnitoare apar statui gigantice, michelangelesti […]. Intarzii prin gradini, de-a lungul zidurilor de verdeata, ratacesc pe aleile labirinturilor vegetale. Regasesc vechile colectii de arta, pe maestrii austrieci ai veacului al XV-lea la Belvedere, pe Velásquez si pe Brueghel la Muzeul de Istoria Artei.

Muzeul de etnografie este o colectie reorganizata, una din cele mai bogate ale specialitatii ei, cu admirabila-i succesiune a tuturor civilizatiilor pamantului. Teatrul si Opera sunt perfecte. […] La opera ascultam Othello* si Tristan si Isolda*, pe aceasta din urma cu interventii inexplicabile in constituirea finalului. Dar ce voci, ce ansamblu! […] Ne odihnim in umbra catedralei Sfantului Stefan, care isi inalta tocmai atunci clopotul cel mare in turnul recladit de curand. Ne ducem sa intampinam toamna in padurea vieneza, care continua asa de firesc orasul […].
Desi gasim atatea aspecte cunoscute ale Vienei, nu putem trece cu vederea pe cele noi. Orasul are o circulatie mai mare decat cea cunoscuta. Noaptea, automobilele sunt lasate pe strazi. Materialele plastice noi dau un lustru proaspat fatadelor, vitrinelor, firmelor. Strazile scanteiaza in feeria becurilor de neon. Turismul este infloritor […]. Distrugeri ale razboiului se mai vad pe alocuri. S-a reconstruit mult, totusi nu cu preocuparea de a mentine vechiul caracter al orasului. Stilul functional a inlocuit pe cel baroc. In fata Catedralei Sfantul Stefan s-a ridicat o cladire imensa, dar fara nicio fantezie arhitecturala, un furnicar cu o mie de ochi. Uneori intampini cate o incercare de zgarie-nori […]; se bea coca-cola, si tineretul, din nu stiu ce categorie, afiseaza o tinuta extravaganta, cu surtucuri lungi si pantaloni stransi pe glezna, cu parul ca o peruca de teatru. Am vorbit cu multi vienezi, oameni care muncesc si isi iubesc orasul, si mi s-a parut ca nimeni dintre ei nu pretuieste noutatea
agresiva, ca vechea constiinta de cultura a capitalei este treaza si ca toata lumea doreste pastrarea neutralitatii si pacea. Regasesc vechea lume politicoasa si amicala. Fetele din magazine intoneaza o mica fraza muzicala cand te saluta. Chelnerii si agentii de circulatie sunt cetateni respectabili, gravi sau plini de umor, care te iau sub protectia lor. Tudor Vianu, Jurnal
*Tudor Vianu a revenit la Viena dupa al Doilea Razboi Mondial, in 1957. *Burg – teatru vienez
*Othello – opera in patru acte de Giuseppe Verdi, bazata pe tragedia scrisa de William Shakespeare in jurul anului 1603
*Tristan si Isolda – opera in trei acte de Richard Wagner, bazata pe romanul medieval omonim 

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro A. Scrie pe foaia de examen, in enunturi, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la textul dat.
1. Indica sensul secventei nu putem trece cu vederea. 6 puncte
2. Mentioneaza numele unei cladiri supuse procesului de restaurare, prin raportare la textul dat. 6 puncte
3. Precizeaza atitudinea autorului in momentul revenirii la Viena, asa cum reiese din primul paragraf al textului, justificandu-ti raspunsul cu o secventa semnificativa. 6 puncte
4. Explica motivul pentru care spectacolul Tristan si Isolda ii provoaca autorului nedumerire. 6 puncte
5. Prezinta, in 30 – 50 de cuvinte, o trasatura a vienezilor, care se desprinde din textul dat. 6 puncte

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro B. Redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte, in care sa argumentezi daca transformarile in societate se reflecta sau nu in infatisarea unui oras, raportandu-te atat la informatiile din fragmentul extras din volumul Jurnal de Tudor Vianu, cat si la experienta personala sau culturala. 20 de puncte
In redactarea textului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– formularea unei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate opiniei si formularea unei concluzii pertinente; 14 puncte
– utilizarea corecta a conectorilor in argumentare, respectarea normelor limbii literare (norme de exprimare, de ortografie si de punctuatie), asezarea in pagina, lizibilitatea. 6 puncte
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, textul trebuie sa aiba minimum 150 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro SUBIECTUL al II-lea (10 puncte)
Prezinta, in minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativa din fragmentul de mai jos.
Inaintea lantului de argumente, fara inceput si fara sfarsit, prin care se silise o viata intreaga, zadarnic,
sa ajunga la o incheiere deplin satisfacatoare, i se intruchipa in suflet iarasi femeia de adineaori, mai ispititoare, ca o calauza pentru o cale lunga si necunoscuta. Inima i se umplu deodata de o fericire dureros de mare. Numai o clipire tinu, dar clipirea parca rascumpara din belsug suferintele tuturor vietilor.
„Fericirea adevarata e totdeauna o clipa, se gandi bolnavul, cu amintirea ei proaspata in suflet. Mai multa n-ar putea indura firea omului care, deseori, intr-o viata de multi ani, nu are norocul sa intalneasca nici clipa aceasta, nici macar sa se apropie de ea”.
Toma Novac isi simtea mintea limpede si linistita, ca dupa o odihna binefacatoare.
Liviu Rebreanu, Adam si Eva

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Nota
Pentru continut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuatia – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, raspunsul trebuie sa aiba minimum 50 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinti particularitati de constructie a unui personaj dintr-un roman al experientei studiat.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales;
– evidentierea unei trasaturi a personajului ales prin doua scene/secvente comentate;
– analiza a doua componente de structura, de compozitie si de limbaj ale textului narativ, semnificative pentru constructia personajului (de exemplu: actiune, incipit, final, conflict, tehnici narative, modalitati de caracterizare, perspectiva narativa, registre stilistice, limbaj etc.).

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Nota
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului, vei primi 18 puncte (cate 6 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existenta partilor componente – introducere, cuprins, incheiere – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct).

In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 400 de cuvinte si
sa dezvolte subiectul propus.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Elevii din partea minoritatilor nationale vor sustine marti proba la limba si literatura materna din cadrul simularii Bacalaureatului.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Urmatoarea proba, cea obligatorie a profilului, va avea loc miercuri, iar joi – proba la alegere a profilului si specializarii doar pentru elevii claselor a XII-a.

Rezultatele vor fi comunicate pe data de 29 martie.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Probele vor incepe la ora 9,00, moment in care, in fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8,30. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro"Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, si sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevazute in programa de examen, parcurse pana la aceasta data. Evaluarea lucrarilor va fi realizata, in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national, de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin simularea. In situatia in care nu sunt suficienti profesori de specialitate intr-o unitate de invatamant, exista si posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte scoli", precizeaza sursa citata.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.ro Rezultatele inregistrate vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare.

Subiecte Simulare Bacalaureat 2019 Limba Romana edu.roNotele obtinute nu se contesta si pot fi trecute in catalog in baza unei cereri scrise, depusa de elevi sau de parintii acestora. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024