Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Sub forma de suc sau bulion, rosiile au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cate afectiuni trateaza
Sub forma de suc sau bulion, rosiile au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cate afectiuni trateaza

Sub forma de suc sau bulion, rosiile au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cate afectiuni trateaza

14 iul. 2016, 09:13,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:66833;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Rosia, leguma-vedeta a verii este un aliat pretios al sanatatii. Este diuretica, laxativa, cicatrizanta, remineralizanta, fiind un remediu eficient impotriva multor afectiuni. Savoarea unei rosii depinde de mai multi factori: nivelul de aciditate, continutul de apa si zahar, textura pulpei, momentul culegerii. Contine 94% apa, vitamine (A, B, C, E) si minerale (magneziu, potasiu, zinc, fluor, sodiu).

Ceea ce face rosia o vedeta intre legume este licopenul, un antioxidant cu putere mai mare decat vitamina C, care protejeaza organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).

Cu cat rosia este mai expusa la soare in timpul cresterii sale, cu atat este mai savuroasa si mai bogata in vitamine. Odata recoltata, ea pierde o parte din vitaminele C si A. De aceea este recomandat ca rosiile sa fie consumate la scurt timp dupa ce sunt culese.

Cura cu rosii
Ca tratament impotriva unor afectiuni (boli renale si infectii urinare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, maladii cardio-vasculare, reumatism, tulburari digestive) se recomanda o cura de 3 – 4 saptamani cu suc de rosii, cate 3 pahare pe zi (eventual poate fi combinat in parti egale cu suc de telina).

7 motive pentru a consuma zilnic suc de rosii

Beneficiile consumului de rosii
1. Detoxifierea ficatului si a rinichilor
Rosia contine elemente care protejeaza ficatul si ii stimuleaza activitatea, contracareaza efectele negative pe care le are consumul excesiv de grasimi, ajutand organismul sa le metabolizeze rapid.

De asemenea, datorita bogatiei sale in potasiu, actioneaza pozitiv asupra rinichilor. In cele mai multe cazuri, o buna activitate renala permite diminuarea hipertensiunii. Pentru a ajuta rinichii sa filtreze eficient apa si sa elimine toxinele, zdrobeste bine doua rosii (sau stoarce-le cu robotul), adauga o lingurita de suc proaspat de lamaie, un pic de tarhon, busuioc. Consuma acest amestec timp de 2-3 zile, dar ai grija sa nu bei mai mult de un pahar pe zi!

2. Previn cancerul si bolile de inima
Rosia contine cantitati importante de licopen (pigmentul care ii da culoarea), betacaroten si vitamina C, adica antioxidanti puternici. Aceste substante previn imbatranirea precoce, protejeaza celulele de actiunea distrugatoare a radicalilor liberi si reduc notabil riscul aparitiei unor boli grave, iar licopenul scade semnificativ riscul aparitiei maladiilor cardio-vasculare si a unor tipuri de cancer (de prostata, de plamani, de vezica, de piele, de col uterin si mamar).

Pentru a te feri de aceste afectiuni serioase, este suficient sa bei zilnic doua pahare cu suc de rosii sau sa folosesti din belsug pasta de tomate la prepararea mancarurilor. Barbatii, in special, ar trebui sa consume rosii de cel putin 3 – 4 ori pe saptamana, crude, sub forma de suc ori pasta, caci in acest fel riscul aparitiei cancerului de prostata se reduce cu 45%.

3. Intaresc oasele
Sucul de rosii tine departe de tine osteoporoza departe, gratie licopenului. Oamenii de stiinta canadieni spun ca sunt suficiente 2 pahare de suc de rosii pe zi pentru a obtine acest efect.

Studiul realizat de acestia a implicat 60 de femei aflate la menopauza, cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani, si s-a desfasurat pe durata a 5 luni. In prima luna, femeilor li s-a interzis consumul de rosii si suc de rosii, iar rezultatele au indicat cresterea nivelului de N-telopeptide din sange; aceasta substanta, eliberata in organism in cantitati excesive, este resposabila de fracturile osoase.

In urmatoarele 4 luni ale aceluiasi studiu, aceleasi femei au primit o anumita doza zilnica de suc de rosii, continand 15 mg de licopen; In plus, li s-au administrat capsule continand 35 mg de licopen. La finele celor 4 luni, cercetatorii au observat o scadere considerabila a nivelului de N-telopeptide din sange.

Pe langa rosii, ardeii rosii, caisele, strugurii rosii, piersicile, grapefruit-ul rosu, sfecla rosie sau vinul rosu contin, de asemenea, cantitati impresionante de licopen.

4. Protejeaza plamanii
Plamanii nostri se straduiesc zilnic sa ne scape de substantele poluante din aer, care nu sunt deloc putine, in special in zonele urbane aglomerate si intens industrializate. Iar plamanii fumatorilor sunt si mai solicitati. Avand insa grija sa includem rosiile in dieta de fiecare zi, ii vom ajuta sa elimine mai eficient toxinele.

5. Previn si trateaza reumatismul
Pe langa cele mentionate mai sus, e bine sa stii ca rosiile nu ingrasa, nu au grasimi, sunt foarte bogate in potasiu, vitaminele A, C si K, fier si calciu si chiar fosfor. Toate acestea, in combinatie cu licopenul si cu o alta substanta care se regaseste in rosii si care are proprietati asemanatoare cortizonului au rolul de a transforma rosiile intr-un depurativ si antiinflamator puternic.

Infectiile renale, urinare, guta sau chiar constipatia si reumatismul pot sa fie vindicate sau vizibil ameliorate prin consumul regulat de rosii sau suc de rosii.

Remedii cu rosii pentru tratarea varicelor

6. Protejeaza pielea de ultraviolete
Vitaminele A si C din rosii ne feresc de infectii, tulburari nervoase, boli de ochi si de piele. In plus, licopenul are grija sa ne protejeze pielea de actiunea nefasta a ultravioletelor, reducand riscul arsurilor solare.

7. Combat oboseala si energizeaza
Zaharurile si celelalte substante nutritive din rosii furnizeaza o cantitate insemnata de energie. Cand te simti obosita, epuizata, infometata, mananca 2 – 3 rosii sau bea un pahar cu suc de rosii. O sa observi rapid ca starea ta va fi alta: te vei simti mai in forma.

Rosiile gatite mai bune decat proaspete
Te gandesti ca rosiile proaspete sunt mai bune decat bulionul? Te inseli. Licopenul din rosii este mai bine asimilat atunci cand rosiile sunt gatite. Iata de ce pasta, sosul si bulionul de rosii sunt chiar mai sanatoase decat rosiile crude, cu conditia sa fie preparate cat mai natural, fara adaosuri chimice.

Cea mai usoara si gustoasa reteta de suc de rosii pentru iarna

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025
Articole similare