Prima pagină » International » SUA va convoca o întâlnire de urgenţă cu liderii mondiali după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

SUA va convoca o întâlnire de urgenţă cu liderii mondiali după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

18 nov. 2022, 09:27,
în International

Kamala Harris, vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, va convoca o întâlnire cu liderii mondiali, la Bangkok, în cadrul unui summit regional. În cadrul întrevederii se va putea în discuţie tema recentului test balistic nord-coreean. Anul 2022 este unul record de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord.

Vineri, 18 noiembrie 2022, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat la numai 200 de kilometri în largul Japoniei. Racheta a avut o capacitate de zbor de pana la 15.000 km, potrivit ministrului japonez la Apararii, Yasukazu Hamada.

SUA convoacă o întâlnire de urgenţă cu liderii mondiali după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Vicepreseinta Statelor Unite se va întâlni cu liderii din Australia, Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Noua Zeelandă, în cadrul summitului Cooperării Economice Asia-Pacific.

Presupusa rachetă balistică intercontinentale de către Coreea de Nord a fost condamnată astăzi de către Statele Unite.

„Această lansare este o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și crește inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune.Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb angajamentul diplomatic”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de Reuters.

În acelaşi timp, oficialii japonezi au declarat că racheta a aterizat la numai 200 km în largul Japoniei şi că avea o rază de acţiune sufiecientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite.

An record de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în doar o singură lună.Mai mult, săptămâna trecută a fost lansată şi o rachetă balistică intercontinentală, în contextul în care exista temeri că Phenianul ar putea pregăti primul test al unui dispozitiv nuclear din 2017. De-a lungul anului, Coreea de Nord a lansat mai mult de 20 de arme.

Vă aducem aminte că la începutul lunii octombrie 2022, a fost panică în Japonia din cauza faptului că Coreea de Nord a tras o rachetă suspectată a fi balistică deasupra țării. Autoritățile comuniste ar fi vrut în acest fel să atragă atenția SUA. Rachetă balistică care a declanșat panică în Japonia a fost trasă de Coreea de Nord și a călătorit aproximativ 4.500 km (2.800 mile) înainte de a cădea în Oceanul Pacific – suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam dacă ar urma o altă traiectorie. Este prima lansare de rachetă nord-coreeană asupra Japoniei din 2017.

La lansare, Japonia a emis o alertă rară pentru că unii cetățeni să se acopere. ONU interzice Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare. Zburarea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale.
Majoritatea țărilor evită să o facă complet, deoarece poate fi ușor confundată cu un atac. Deși nu este la fel de mare ca un test nuclear – care ar putea fi următorul – poate fi considerat extrem de provocator. Mai multe state au îndemnat Coreea de Nord să se abţină de la provocări.

Racheta lansată vineri de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii .. Proiectilul, în clasa rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a atins o altitudine de 6.000 km (3.730 mile), care acoperă o rază de 1.000 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *