Prima pagină » International » SUA și NATO așteaptă confirmarea retragerii trupelor rusești de la frontiera cu Ucraina
SUA și NATO așteaptă confirmarea retragerii trupelor rusești de la frontiera cu Ucraina

SUA și NATO așteaptă confirmarea retragerii trupelor rusești de la frontiera cu Ucraina

15 feb. 2022, 21:16,
în International

Ambasadorul Statelor Unite la NATO a declarat astăzi că este necesară o confirmare concretă și certă din partea Rusiei cu privire la detensionarea situației conflictuale cu Ucraina.

„Poate că vă amintiţi că, spre sfârşitul lunii decembrie, erau afirmaţii similare de la Moscova despre detensionarea situaţiei, dar acţiunile de pe teren nu au susţinut aceste afirmaţii. Prin urmare, vreau să ne asigurăm că înţelegem despre ce vorbesc când se referă la detensionare, vrem să verificăm că acest lucru chiar se întâmplă”, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Anterior, secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a afirmat că există motive de „optimism prudent”, în contextul continuării eforturilor diplomatice.

„Mişcările trupelor ruse nu reprezintă o detensionare în mod real a situaţiei. Trebuie să observăm o retragere semnificativă şi durabilă a forţelor militare”, a insistat Jens Stoltenberg.

La rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a acuzat Rusia că transmite „mesaje mixte”, salutând „semnalele privind deschiderea diplomatică”, dar avertizând că rapoartele serviciilor secrete „nu sunt încă încurajatoare”.

Rusia a anunțat în această dimineață reducerea efectivelor militare de lângă Ucraina

Rusia a anunţat, marţi dimineaţă, începerea reducerii efectivelor militare ruse de la frontiera cu Ucraina, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând „eşecul propagandei Occidentului”.

„Noi am spus permanent că atunci când se vor încheia exerciţiile, trupele vor reveni în bazele permanente. Nu este nimic nou, aceasta este procedura uzuală”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est, notează sursa citată.

Anunțul lui Vladimir Putin, după întâlnirea cu cancelarul Germaniei

Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică pe tema măsurilor în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, după întâlnirea pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

„Există, în răspunsurile transmise de NATO şi SUA privind garanţiile de securitate, puncte pe care Rusia vrea să le discute, inclusiv revizuirea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi transparenţa militară”, a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei RIA Novosti.

„Rusia nu vrea război, de aceea am propus discuţiile pe tema garanţiilor de securitate. Dar Rusia nu poate asista cu ochii închişi la modul arbitrar în care Statele Unite şi NATO interpretează principiile indivizibilităţii securităţii”, a adăugat liderul de la Kremlin, subliniind, potrivit BBC, că NATO nu îşi poate consolida propria securitate în detrimentul ţărilor vecine, scrie mediafax.ro.

„Germania este un partener-cheie al Rusiei”, a continuat liderul de la Kremlin, pledând pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Întâlnirea lui Vladimir Putin cu Olaf Scholz a durat aproximativ trei ore, conform publicaţiei Bild.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *