Prima pagină » Razboi în Ucraina » SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina
SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina

SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite care sprijină programul de drone iranian utilizat în Ucraina

27 sept. 2023, 22:20, 1 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

SUA au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a companiilor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul de drone „atac unidirecțional” al Iranului prin furnizarea de componente critice.

Din iulie, se crede că Iranul a oferit Rusiei peste 400 de drone Shahed 131, 136 și Mohajer pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina.

„UAV-urile fabricate iranian continuă să fie un instrument cheie pentru Rusia în atacurile sale din Ucraina, inclusiv cele care terorizează cetățenii ucraineni și îi atacă infrastructura critică”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism, Brian Nelson, într-o declarație.

SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite

Sancțiunile sunt împotriva firmei iraniene Pishgam Electronic Safeh Company și a directorului ei Hamid Reza Janghorbani pentru că au procurat servomotoare în valoare de „sute de mii de dolari” care pot fi folosite în dronele de atac ale Iranului.

„Unul dintre servomotoarele procurate de rețeaua desemnată astăzi a fost recuperat în rămășițele unui Shahed-136 operat de Rusia, care a fost doborât recent în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Sancțiunile vizează, de asemenea, compania Hongkong Himark Electron Model Limited din Hong Kong și „oficialul Hongkong Himark din RPC” Fan Yang pentru că au vândut Iranului servomotoare în valoare de peste 1 milion de dolari, precum și două companii turcești care „au facilitat tranzacții financiare în valoare totală de sute de mii de dolari” pentru a procura servomotoarele de la Hongkong Himark și o firmă din Emiratele Arabe Unite care a facilitat livrarea servomotoarelor.

„Dovezi incontestabile” că acestea sunt iraniene

Rusia folosește în primul rând dronele pentru a ataca infrastructura critică ucraineană și pentru a întinde apărarea antiaeriană a Ucrainei, potrivit unui oficial înalt al Agenției de Informații pentru Apărare. SUA au obținut și analizat mai multe drone doborâte în Ucraina, iar oficialii spun că există „dovezi incontestabile” că acestea sunt iraniene, în ciuda negărilor repetate din partea Teheranului că furnizează echipamentul Rusiei pentru utilizare în Ucraina.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *